Milyen védőoltásokat kapnak/kaphatnak a gyermekek az általános iskolában?

iskolai védőoltások

Vége a szünidőnek és ismét becsengettek az iskolákba, elkezdődött az új tanév. Az iskolai tanítás megkezdése mellett az iskolaegészségügyi szolgálatok is visszatérnek nyári szünetükről.

Az iskolákban iskolavédőnő mellett iskolaorvos is tevékenykedik. Feladatuk a páros osztályokban elvégezni a kötelező szűrővizsgálatokat és lebonyolítani a kampányoltásokat. Emellett feladatuk az iskolákban történő balesetek, rosszullétek során az elsősegély nyújtása, szükség esetén további ellátásra a beteg gyermek szakintézménybe irányítása.

A védőoltások beadása előtt –általában- az iskolavédőnő tájékoztatót ad ki a beadandó vakcináról. Fontos része lehet ennek a dokumentumnak, ahol a gyermek krónikus betegségeire, allergiáira kérdeznek rá. Fontos tudnia az oltóorvosnak azt is, ha a gyermek a nyári szünidő alatt vérátömlesztést kapott (pl. műtét, baleset miatt) hiszen ez befolyásolhatja a védőoltás beadásának időpontját. Továbbá élővírus vakcinák esetében, ha 4 héten belül kapott szintén élővírust tartalmazó oltást a gyermek. Az allergiáknál fontos szempont lehet a tojás, egyes antibiotikum (neomycin) allergia. Ha az oltás napján a gyermek belázasodik, jó esetben nem megy iskolába, ha mégis és aznap védőoltást kapna, azt az oltóorvosnak jelezni kell!
A kampányoltásoknál az iskolai osztályok és nem elsősorban a gyermekek életkora a meghatározó!

iskolai védőoltásokOltások utáni teendők

Helyi reakció (bőrpír, fájdalom, duzzanat) majdnem minden oltás után bekövetkezik, mely teljesen normális nem kell tőle megijedni. Előfordul, hogy az oltás beadásának helye akár 2-3 napig fájdalmas, duzzadt, ilyenkor sem kell azonnal orvoshoz rohanni, érdemes borogatni. Hőemelkedés, enyhe láz ritkán előfordulhat az oltás napján, ebben az esetben lázcsillapítót kell alkalmazni. Fejfájás, szédülés, ájulás, hányinger, hányás, karzsibbadás bármelyik védőoltás alkalmazása után előfordulhat.
Extrém ritka az átmeneti ideggyulladás (Guillain-Barré szindróma) és anafilaxia, ez utóbbi rögtön az oltás után jelentkezik, az oltóorvos feladata az ellátás megkezdése és a beteg továbbküldésének megszervezése szakintézménybe.

Iskolai védőoltások:

6. osztályosok kötelező védőoltásai

Kanyarómumpsz-rózsahimlő (MMR) revakcináció:

11 éves korban szeptember hónapban kapják a 6. osztályos gyermekek ezt az élővírust tartalmazó kötelező védőoltást. Ez a vakcina egy emlékeztető oltás, hiszen 15 hónapos korban kapták az első védőoltást ez ellen a három fertőző betegség ellen. A kanyaróoltás jelentőségét azt hiszem, nem kell hangsúlyozni, hiszen az elmúlt 1-2 évben Romániában, Ukrajnában zajló kanyarójárványról a médiában is rendszeresen értesülhettünk.

Torokgyík-tetanusz-acelluláris szamárköhögés (dTAp) emlékeztető oltás:

11 éves korban október hónapban szintén a 6. osztályos tanulók kötelező beoltása történik. Ezen három megbetegedés ellen 2,3,4,18 hónapos korban és 6 éves korban kapott gyermekük védőoltást.

7. osztályosok kötelező védőoltásai

iskolai védőoltások

Hepatitis B (májgyulladás) elleni védőoltás:

2018/2019. tanévben 7. osztályos (12 éves) tanulók kötelező első oltása szeptemberben történik. A második oltást előreláthatólag a 2018/2019. tanév 2. félévében márciusban kapják a 7. osztályos tanulók. Amennyiben a gyermek újszülött/csecsemőkorban hepatitis B elleni oltássorozatban részesült, nem szükséges az iskolai kampányoltás keretében emlékeztető oltás beadása.

7. osztályosok önkéntes védőoltásai

Humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás lányoknak:

2018/2019 tanév 1. félévében a 7. osztályos (12 éves) lányok önkéntes első oltása októberben történik. Második oltás a 7. osztályos lányok számára 2018/2019. tanév 2. félévében előreláthatólag május hónapban adható. Amennyiben a gyermek 7. osztályos, de betöltötte a 15. életévét, 3 részoltásból álló oltási sorozatot fog kapni. A HPV kóroki szerepe a méhnyakrák, szeméremtestrák, végbélrák és a jóindulatú genitális szemölcsök esetében bizonyított. A HPV fertőzés kezelésének-mai ismereteink szerint- nincs hatékony eszköze. Ezért a fertőzés megelőzése a legfontosabb!

Fiúk HPV elleni vakcinációja?

iskolai védőoltások

A HPV elleni védőoltás nem csak a méhnyakrák megelőzésének lehet hatékony eszköze, mivel ismert a vírus kóroki szerepe a péniszrák, a nemi szerven kialakuló genitális szemölcsök, végbélrák és a szexuális szokások megváltozásával a szájüregi rákok esetében is. Magyarországon néhány településen és Budapest egyes kerületében (Dunaharaszti, Székesfehérvár, Budapest I., X. XVIII. kerület-felsorolás a teljesség igénye nélkül), önkormányzati döntés alapján térítik a fiúk HPV elleni vakcinációját is részben, ill. teljes egészében az adott településen, ill. kerületben érvényes lakcímmel bíró fiúk számára.

Dr. Bodnár Réka PhD

Irodalom:
26/1997. (IX. 3.) NM rendelet az iskola-egészségügyi ellátásról, EMMI módszertani levele a 2018. évi védőoltásokról, VACSATC-oltásbiztonság

Fotó:
www.pixabay.com/dfuhlert

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!