A kézmosás jelentősége

Kézmosás jelentősége

Az elmúlt hónapokban a lakosság körében a szokottnál jóval nagyobb figyelmet kapott kézmosás és a kézfertőtlenítés.

Napjainkig évente legfeljebb két alkalommal került rivaldafénybe a kézmosás fontossága. A kézmosás világnapja minden évben május 5-én van, ezen a napon az egészségügyi dolgozók, szociális ágazatok, pedagógusok szerte a világban népszerűsítik a kézmosást. A kezdeményezést 2008-as évben nemzetközi szervezetek, köztük az UNICEF hívta életre, magyar vonatkozása 2009 óta van, ekkor szervezett először a Magyar Bizottság is ehhez kapcsolódó programot.

Sajnos a kézmosás hiánya miatt bekövetkező fertőző betegségek, a légúti és hasmenéses megbetegedések a világban – főleg a fejlődő országokban – mai napig számos emberéletet követelnek. Pedig a megfelelő ideig végzett szappanos kézmosás, – illetve víz hiányában az alkoholos kézfertőtlenítő használata – nagyban hozzájárul a betegségek megelőzéséhez.


A másik igen jelentős dátumnak magyar vonatkozása is van: július 1-e a Semmelweis Ignác születésnapja. Mi, magyarok joggal lehetünk büszkék az ”Anyák megmentőjére”, de egyben szomorúságként éljük meg, hogy még napjainkban is az egyik vezető ok a fertőzések terjedésében, hogy nem elégszer és nem megfelelően mosunk kezet!

Az orvostudomány ugrásszerű fejlődésétől függetlenül a kézmosás, a kézhigiéne napjainkban sem veszített a jelentőségéből.

kézfertőtlenítés
Kézfertőtlenítés

A kézmosás jelentősége

Még most is nagyon fontos mindennapi életünkben, alapos, kellő ideig tartó szappanos kézmosás, vagy amennyiben erre nincs mód, alternatívaként az alkoholos bedörzsölők használata. (étkezés előtt tömegközlekedés, vásárlás, mellékhelyiségek használatát követően).

A kézmosás tanítását korán, még kisgyermekkorban kezdjük el.
A kisgyermekek szeretnek játszani a vízzel, a szappanhabbal, így játékos formában elsajátíthatják a kézmosás alapjait. Ahogy telnek az évek a gyerekek jellemzően egyre inkább „nem érnek rá” kezet mosni, futnak, rohannak játszani, és így sajnos és el – el maradozik a kézmosás ☹.
Szülőként, még ha fárasztónak is érezzük, érdemes mindig felhívni a figyelmüket az elmaradt kézmosásra. Lehet a gyermekkel közösen kezet mosni, és közben el lehet mesélni korának megfelelő szinten, hogy miért fontos a tiszta kéz.

Kézmosás tanítása
Kézmosás tanítása

A kézmosáshoz langyos folyóvizet, lehetőleg folyékony szappant, és textil kéztörlőt használjunk, ez utóbbit bizonyos időközönként –1-2 naponta– cserélni szükséges.

A szilárd szappan helyett inkább a folyékony szappan használata ajánlott.
A szilárd szappan kevésbé higiénikus, mert a felületén megtapadhatnak a kórokozók, és így visszafertőzhetik a kezünket.

Amennyiben nincs lehetőségünk kezet mosni, úgy használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt:

száraz kézre kell önteni és azt alaposan bedörzsölni, majd hagyni a kézre rászáradni. Utazás során, mielőtt elővesszük a telefont, e-bookot, vagy tabletet, illetve étkezés előtt mindenképpen használjunk kézfertőtlenítőt, amely szinte minden üzletben elérhető áron kapható.
Gyerekek részére szép, színes állatformájú kézfertőtlenítők is rendelkezésre állnak, melyet könnyedén rögzíthetünk a gyermek táskájára is, így az mindig elérhető.

Kézfertőtlenítés
Kézfertőtlenítés

A környezetünkben lévő tárgyak felületén is számtalan kórokozó előfordulhat.

Köhögés, tüsszentés után a kórokozók a nyálcseppecskékkel tömegével kerülnek levegőbe, ott egy ideig keringenek, majd leülepednek a felületekre, tárgyakra, majd ezek megérintését követően a kezünkre jutnak. Sok ember által használt tárgyak felületén – ATM automaták billentyűzetén, a bankjegyeken, fogantyúkon, kapaszkodókon – a szennyeződés, kosz mellett rengeteg kórokozó is megtapad, ezek megérintését követően, már hozzá is járultunk a betegségek terjesztéséhez.

Otthonunkba érkezve mindig alapos szappanos kézmosással kezdjünk, ennek segítségével el tudjuk távolítani a kezünkre tapadt kórokozókat.
Ezzel az egyszerű higiénés tevékenységgel már önmagában sokat tettünk saját és családunk egészségének megőrzéséért.

Sipos Tamás, Pereczné Csermák Éva

A videó ugyan a kézfertőtlenítésről szól, de csak hasznunkra válik, ha kézmosáskor is ezzel a mozdulatsorral mosunk kezet. /Szekr./

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!