E-learning tananyagok: válaszkész táplálás

A gyermekkorban gyakran előforduló betegségek hátterének megismerése magabiztossá
teszi a szülőt, ezért a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben e-learning
tananyagok készültek kifejezetten szülők számára. Öt kiemelten fontos, gyermekellátással
kapcsolatos téma került feldolgozásra.


A táplálkozási problémák előfordulási gyakorisága kb. 5-15%-ra tehető az első 3 életév során.


A válaszkész táplálásról szóló tananyag abban lehet a szülő segítségére, hogy felkészíti a szülőt a szoptatásra, a cumisüveges táplálásra és a hozzátáplálásra, ismeretanyagot nyújt a gyermekkori étkezési magatartásról, a célja, hogy a családi étkezés minden résztvevő számára harmonikus és kellemes élmény legyen. A tananyag segítségével választ kaphatunk azokra a kérdésekre, hogy hogyan előzzük meg bizonyos evészavarok kialakulását.


A válaszkész táplálás lényege egy kölcsönös kommunikáció, a szülő teremt egy biztonságos, elfogadó légkört, ebben a légkörben, amikor a gyermek az éhség jeleit mutatja, a szülő szenzitíven válaszol ezekre a jelekre, az étkezés végén pedig a jóllakottság jeleire is.

Ebben a szemléletben a felnőtt felelőssége, hogy életkornak megfelelő egészséges ételekkel kínálja a
kisgyermeket, a gyermek felelőssége pedig az, hogy mekkora mennyiséget eszik az adott ételből. A gyermek fejlődése során változnak mind az éhség és a jóllakottság jelei, ezek felismerése és az erre adott kiszámítható és támogató válasz nagyon fontos. A felnőttnek el kell fogadnia azt is, hogy a gyermekeknek ismételt kínálásra van szükségük új ételek befogadásához. A szülő önálló étkezésre bátorít, miközben mintát mutat, az élet első néhány életéve egy nagyon érzékeny időszak, az evési magatartás fejlődése akkor tud optimális lenni, ha a gyermek lát egy mintát, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy érdemes törekedni a minél gyakoribb közös étkezésre a családban. Bátorítani lehet a gyermeket evés közben, de
az étel erőltetése, a gyermek nyomás alá helyezése könnyen étkezési zavart idézhet elő.

Fontos egy jól stukturált napi rutint kialakítani az étkezések, az alvás és a játéktevékenységek terén, ez a rutin biztonságélményt nyújt a gyermeknek és természetesen változik az életkorral.

válaszkész táplálás

A válaszkész táplálással a szülő támogatja gyermekénél az evés optimális fejlődését.

A válaszkész táplálás nem tud megvalósulni, ha a gyermek vagy a szülő figyelme elterelődik, pl. egy okostelefon képernyője miatt. Az köztudott, hogy 2 éves korig egyáltalán nem javasolt a képernyőhasználat, de étkezések idején minden életkorban teljes mértékben kerülendő ez a figyelemelterelés.

A tananyag kitér az újszülöttek, nagyobb csecsemők és kisdedek életkorral folyamatosan változó jelzéseire, melyek az éhségre és a jóllakottságra utalnak. A gyermekek viselkedésének megismerése nagy segítséget jelenthet a szülőknek a soron következő fejlődési szakaszba lépés előtt, például az étel ledobása egy normális étkezési magatartás egy nagyobb csecsemő részéről, később, ha nagyobb lesz majd meg fogja tanulni, hogy vannak szülői/társadalmi elvárások.

A válaszkész táplálás meg tud valósulni az igény szerinti szoptatás által, válaszkész cumisüveges táplálással és válaszkész hozzátáplálással. Természetesen a cumsüveges táplálás is lehet válaszkész, a tananyag segít erre az eshetőségre is felkészülni, gyakorlati tanácsokkal látja el az olvasót.

Összefoglalva elmondható, hogy a válaszkész táplálás támogatja a gyermekek kognitív (ismeretszerzési, tanulási), érzelmi és szociális fejlődését, elősegíti a család számára az élvezetes evéshelyzetek és étkezési idők kialakítását, hosszú távú hatása az ideális testsúly szabályozás, a túlsúly megelőzése.

Az e-learning tananyagunk a http://heimpalkorhaz.hu/e-learning/ oldalon elérhető, gyors regisztrációt követően azonnal el is indítható a tanulás, mely egy felhasználóbarát, interaktív felületen történik, bármikor megállítható, a rendszer megjegyzi, hol tartottunk, így később is folytatható, összesen kb. 20 perc alatt juthatunk a tananyag végére, ahol pedig tesztkérdésekkel ellenőrizhetjük a megszerzett tudást.

Dr. Sümegi Edina

Irodalomjegyzék:
◦ Responsive Feeding Recommendations: Harmonizing Integration into Dietary
Guidelines for Infants and Young Children. Pérez-Escamilla R, Jimenez EY, Dewey
KG.Curr Dev Nutr. 2021 Apr 30;5(6):nzab076. doi: 10.1093/cdn/nzab076. eCollection
2021 Jun.
◦ Healthy Eating Research, Building evidence to prevent childhood obesity, Feeding Guidelines for Infants and Young Toddlers: A Responsive Parenting Approach February 2017. Yale School of Public Health, New Haven, CT, Sofia Segura-Perez, MS, RD, Hispanic Health Council, Hartford, CT, Megan Lott, MPH, RDN, Duke Global Health Institute, Durham, NC

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!