Hozzátáplálás: mikor – mit – hogyan?

hozzátáplálás-főzelék bevezetése

Az első életév során a csecsemő táplálásának fő célja, hogy hozzájusson a megfelelő növekedéséhez szükséges tápanyagokhoz. Emellett legalább ilyen fontos cél az evéshez kapcsolódó motoros készségek elsajátítása és az egészséges étkezési viselkedés kialakulása. Az evés fejlődésének alapja a megfelelő anatómiai felépítés és idegrendszeri működés. Mégis, az evés tanult viselkedések folyamata, melyet erőteljesen befolyásol az egyéni temperamentum, a személyek közötti kapcsolatok, a környezeti hatások és a kultúra.

1. Mikor?

A hozzátáplálás bevezetésének idejét és az előrehaladást az ételek változatosságában, állagában, ízében és mennyiségében az adott csecsemő fejlettsége, készségei és szükségletei határozzák meg. A hozzátáplálást az 5. hónap eleje és a 6. hónap vége között javasolt elkezdeni, ami nem zárja ki a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást.

A csecsemő akkor áll készen a hozzátáplálásra, ha:


– segítséggel tud ülni,
– biztosan tartja a fejét,
– a hasán fekve, nyújtott karra támaszkodva meg tudja emelni a mellkasát,
– kezét és játékait már a szájába veszi,
– ha érdekli egy étel, akkor előrehajol és kinyitja a száját, ha nem érdekli vagy nem éhes, akkor elfordul.

Miért nem javasolt korábban vagy később kezdeni a hozzátáplálást?


– akadályozhatja a megfelelő tápanyag- és kalóriabevitelt,
– ha még nem megfelelő a motoros készségek ill. a nyelés koordinációja, az félrenyeléshez vezet,
– ha még fennáll a nyelvkilökő reflex (4–5 hónapos kor között múlik el), akkor az a baba és az anya számára is nehézzé és frusztrálóvá teszi a kanalas etetést,
– 6 hónapos koron túl az anyatej/tápszer valószínűleg már nem biztosít elegendő kalóriát a csecsemő növekedéséhez, továbbá a hozzátáplált ételek elutasításához is vezethet.

hozzátáplálás-főzelék

2. Hogyan?

Ahogyan az első hat hónapban, úgy a hozzátáplálás során is a válaszkész táplálás az alapelv. Ez azt jelenti, hogy a szülő a csecsemő igényeihez, szükségleteihez igazodik. Időben és megfelelő módon reagál az éhség- és a jóllakottság jelzéseire, figyelembe veszi a csecsemő fejlettségi szintjét és evési készségeit, megtalálja az egyensúlyt a gyermek segítése és az önálló evés támogatása között.

Az új ételek bevezetését kezdjük naponta néhány kávéskanállal, majd fokozatosan emeljük a mennyiséget és növeljük az ételek változatosságát. A folyékony-pépestől indulva a darabos ételek bevezetése fokozatosan történjen.

Hozzátáplálás gyakorisága:

5–6 hónapos naponta 1–2 alkalommal
6–8 hónapos naponta 2–3-szor
9–12 hónapos naponta 3–4-szer
1 éves kor után 3 főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) és két kisebb étkezés (tízórai, uzsonna)

A hozzátáplálás mellett korlátlan alkalommal folytatható a szoptatás vagy a tápszeres táplálás. A hozzátáplálás történhet a szoptatás előtt vagy után, az anya és csecsemő preferenciája szerint.
Amíg a csecsemő nem tud önállóan ülni, az őt etető személy tartsa az ölében, jól megtámasztva és a pépet kanállal kínálja. Amikor a csecsemő már önállóan tud ülni, etetőszékbe ültethető.

Új ételek bevezetése

Az új ételeket egyenként érdemes bevezetni, két új étel között legalább 3 napot kivárva, hogy az esetleges allergiás reakció oka azonosítható legyen. A baba sírása, elutasítása jelezheti, hogy még nem áll készen az új étel bevezetésére. Ilyenkor nyugodtan lehet pár napot várni, majd újra próbálkozni. Nagyon változó, hogy melyik csecsemő hogy fogadja az új ízek és állagok bevezetését, a kulcsszó a türelem. Az új étel visszautasítása normális jelenség, ahhoz, hogy a baba elfogadja, átlagosan 8, de akár 15–20-szori kínálásra is szükség lehet.

6–9 hónapos korban még nem minden csecsemő eszik komoly mennyiségeket, ez inkább az új dolgokkal való ismerkedés időszaka. Az új ételekkel, állagokkal, ízekkel, színekkel való találkozás lényeges eleme, amikor a baba belenyúl a tányérba, az ételt a kezére, az arcára keni. Fontos, hogy erre minél többször legyen lehetősége.

darabos ételek bevetezése
kiflit rág a baba

Darabos ételek bevezetése, rágás, önálló evés

A puha, darabos ételek önálló fogyasztásához szükséges készségek:
– 8–10 hónapos kor körül már képes önállóan csipegetni puha darabos ételeket (ún. „finger foods”): segítség nélkül ül, megfogja és elengedi az ételt, megrágja (fogak nélkül is) és lenyeli az ételt,
– 12 hónapos korra a finommotoros készségek fejlődnek, a csecsemő a hüvelyk- és a mutatóujjával, ún. csippentőfogással tudja felvenni a falatokat.

A rágás elsajátítása is egy tanulási folyamat, melyet 8–10 hónapos kor körül el lehet kezdeni. A darabos ételeket lehet úgy kínálni a csecsemőnek, hogy azt ő kézzel megfoghatja (pl. kenyérhéjat, kiflit, párolt gyümölcsöt, zöldséget), vagy a szokásos püré mellé egyben is kínálhat egy főtt darabot. Mindkét esetben egyértelműen hívja fel a figyelmét arra, hogy ezt most meg kell rágni! Erre hagyjon neki időt. Ezt követően kapja meg a szokásos homogén, pürésített ételt.

Csecsemőkorban még nem érdemes kevert állagú ételt kínálni, amelyben folyadék és darabok keverednek. Egyrészt ennek fogyasztása nehezebb, nagy gyakorlatot igényel, másrészt a darabok váratlanul érhetik a gyermeket, van, akinek kellemetlen érzést is okoznak, van, aki pedig rágás nélkül lenyeli azokat.

A csecsemő önálló evési próbálkozásait, gyakorlását amennyire csak lehet, támogassa. Már a hozzátáplálás elejétől elé teheti a tányért, és adhat kanalat az ő kezébe is, miközben ön egy másik kanállal eteti (ún. kétkanalas etetés). A lehető leghamarabb érdemes bevonni a gyermeket a közös családi étkezésekbe is.

Ivás, itatás

A hozzátáplálás kezdetén az anyatej illetve a tápszer biztosítja a megfelelő folyadékbevitelt. Ha már naponta 2–3 alkalommal fogyaszt más táplálékot, akkor lehet neki plusz folyadékot adni: a legjobb, ha ez víz. Érdemes pohárból kínálni, hiszen már a csecsemők is meg tudnak tanulni kis segítséggel pohárból inni.

Hogyan vegyük rá az evésre?

Sehogyan! Nem nekünk kell rávenni őt az evésre, a szülő feladata annyi, hogy bízzon a gyermek belső motivációjában, kíváncsiságában, és megadja a lehetőséget a változatos ételekkel való ismerkedésre, jó hangulatú családi étkezések során.

Az erőltetés, tukmálás („csak még egy falatot egyél!”, „ezt a mama kedvéért”, „edd meg a főzeléket, utána kapsz pudingot!”) minden életkorban kerülendő. Ide tartozik az is, ha jutalmat vagy büntetést ígérnek az étel elfogyasztásáért, vagy ha elterelik a figyelmét (játék, tablet, könyv, stb.), hogy még pár falatot a szájába csempésszenek. Mindezek a szándékukkal éppen ellentétes hatást váltanak ki. Bár a gyermek lehet, hogy egy kicsivel többet eszik, ha rábeszélik, az evés erőltetése miatt negatív érzések alakulhatnak ki az étkezéssel kapcsolatban, mely elutasításhoz vezet. Az is lehet a következménye, hogy nem lesz képes felismerni és kezelni a saját belső éhség és jóllakottság érzetét, mely a későbbiekben túlevés kialakulását eredményezheti.

Érdemes mindig szem előtt tartani az aranyszabályt, melyet Ellyn Satter dietetikus, evésterapeuta fogalmazott meg (Division of Responsibility): a szülő dönti el, hogy mit, mikor, hol eszik a gyermek, a gyermek dönti el, hogy eszik-e és mennyit. A tapasztalat azt mutatja, hogy egészséges gyermekek a belső szabályozásuknak köszönhetően éppen a kiegyensúlyozott fejlődéshez szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot fogják elfogyasztani, ha bizalmat és lehetőséget kapnak.

A „csecsemő által irányított elválasztás” vagy falatkás hozzátáplálás (baby led weaning) egyre elterjedtebb hozzátáplálási módszer. Fontos tudni azonban, hogy a szakmai szervezetek jelenleg nem ajánlják a szilárd táplálékok bevezetésére, mivel a növekedés elmaradásához, vashiányos vérszegénységhez, elégtelen allergia prevencióhoz vezethet és megnövelheti a félrenyelés kockázatát.

a baba eteti az anyját

3. Mit?

Nincs egyetlen olyan meghatározott étel, mely elsőként javasolt. Hazánkban hagyományosan gyümölcs- vagy zöldségpürékkel szokták kezdeni a hozzátáplálást, de vannak országok, ahol a gabonapépek az elsők. Olyan ételt érdemes választani, ami nem nagyon intenzív ízű, és nem terheli meg az emésztőrendszert. A bevezetés sorrendjében segítségünkre lehetnek hozzátáplálási táblázatok, melyek hagyományokon alapszanak és erősen kultúrafüggők. Ezeket kiindulási alapnak érdemes tekinteni, és mellette a család ízlését és a szezonalitást is figyelembe venni.

Mind a tápanyagellátás, mind az ízpreferenciák szempontjából törekedni kell a tápanyagok, ételek változatosságára. A zöldség- és gyümölcspürék mellett minél hamarabb javasolt a vasban és energiában gazdag gabonapépek (rizs, zab, búza, stb.), valamint a hús és a hal bevezetése. Húst naponta, halat pedig hetente 1–2 alkalommal érdemes adni. A vas felszívódását, C-vitamin tartalmú vagy savanyú ételek (narancs és egyéb citrusfélék, mangó, ananász) adásával segítik, viszont a tej, tápszer, tea, kakaó, növényi rostok gátolják.

Érdemes arra is figyelni, hogy ne csak édesebb ízű zöldségeket és gyümölcsöket, hanem semleges és kissé keserűbb ízeket (pl. brokkoli, spárga, cukkini, avokádó) is kapjon a csecsemő. A só, cukor mennyiségét pedig minimalizáljuk. A tejtermékek kis mennyiségben adhatók (pl. 100 ml joghurt, kefir, kávéskanálnyi sajt, túró). Egyéves kor alatt kifejezetten nem javasolt nagyobb mennyiségben tehéntej adása (max. 100 ml/nap, 1,5%-os zsírtartalmú). Glutén az 5. hónap kezdetétől adható, de 12 hónapos korig csak kisebb mennyiségben, különösen a bevezetés első heteiben ügyeljünk arra, hogy ne legyen nagyobb mértékű a bevitel.

Milyen ételt/italt ne adjunk a csecsemőnek?

Ne adjunk

  • sót és cukrot a pürékhez, ételekhez,
  • natív mézet (a hőkezelt méz azonban adható),
  • gyógyteát, fekete és zöld teát,
  • natív hígítatlan tehéntejet: a pasztörizált, vagy forralt tej fő ételnek nem adható, de kis mennyiségben a szilárd táplálékokkal együtt lehet adni,
  • kecsketejet, amely önmagában táplálkozás-élettani szempontból nem megfelelő a csecsemő számára,
  • egészben adott dió, mogyoró, egyéb dió, cukorka, cseresznye, kukorica, kemény, nyers gyümölcs vagy zöldségdarab, stb. fulladást okozhat.

Dr. Gulácsi Ágnes


Források, további információ:
– Egészségügyi szakmai irányelv – Az egészséges csecsemő (0-12 hónapos) táplálásáról, 2019.
https://jolenni.hu/ (Budapesti Korai Fejlesztő Központ)
– Patient education: Starting solid foods during infancy (Beyond the Basics), 2020. https://www.uptodate.com/contents/starting-solid-foods-during-infancy-beyond-the-basics
– Ambrus Éva: Anya, kérek még! – Hozzátáplálás egyszerűen, 2019.
– Lukasz Rebeka: Kiskanál Kommandó – Hozzátáplálás szakemberektől, 2018.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!