Hogyan válasszunk gyerekcipőt?

gyerekcipő

Legtöbbször már a gyermek felállása előtt a szülők valahogy „befejezetlennek” érzik a gyermekük öltözetét, ha nincs rajta cipő. A babacipők puhák, inkább esztétikai értékük van, mint tényleges funkciójuk.

Azonban az fontos kérdés, hogy milyen cipőt válasszunk, ha a gyermekünk feláll és megindul a járás fejlődése.

Az első cipő kiválasztásakor nincs könnyű dolga a szülőknek. Már az alapkérdés megválaszolása sem egyszerű. Használtat vegyek (mert nincs elkopva, szinte vadonatújnak látszik, olcsó, tesótól örökölte stb.) vagy áldozzak rá lényegesen többet és új cipőt vegyek.

Legtöbben az interneten, és különböző anya támogató csoportokban keresik a választ kérdéseikre. Ez nem rossz módszer, azonban nehéz eldönteni mi a hiteles információ. Melyik gyerekcipő az igazán megfelelő, melyik, ami megfizethető számunkra és ár-érték arányban is jó, vagy aminél csak a „nevét” (reklámját) kell megfizetni.
Ha rátalálunk, egy nekünk megfelelő márkára gyakran szembesülünk vele, hogy nem könnyű a beszerzése, olykor heteket kell várni a szállításra.


Néhány szempont a gyerekcipő választáshoz, melyet védőnőként javaslok végig gondolni, mielőtt cipőt választunk:


• Használt vs. új cipő kérdésnél, ha anyagilag megengedhető, akkor az új cipőre szavazzunk. Minden gyermeknek más a lába, más a dőlése, terhelése, járása ezért máshogy tapossa ki, használja a cipőt.

• Fontos, hogy a gyerekcipő megfelelő kialakítású legyen, a lábnak stabilitást adjon és persze legyen szép is. Óvódáskor végéig javasolt a magas szárú, zárt sarkú cipő, szandál viselése. Az így kialakított lábbelik nem engedik bedőlni a bokát, mely melegágya a térd, csípő elbillenésének végső soron a derék/gerinc fájdalmak kialakulásának.

• Mindig a megfelelő méretet vegyük (nem jó „a kicsit nagyobbat veszünk, majd belenő” gondolat).

• A ruhákon lehet spórolni a cipőkre érdemes áldozni.

mezítlábas ösvény

Végül néhány egyéb szempont, amit megtehetünk a gyermekeink egészséges lábaiért. Mozgásfejlődés és a láb boltozat fejlődése szempontjából komoly jelentősége van a mezítláb járásnak egyenetlen felületen. Különösen nyáron engedjük gyermekünket mezítlábazni füvön, kövön, kavicson, változatos felületeken. Természetesen ügyeljünk a biztonságára (pl. csúszós felületek, rovarok a fűben, stb.).

Gyakran anyagiak függvénye mit tudunk tenni a láb egészséges fejlődéséért.

Ha megengedhetjük magunknak, akkor nagyon jó lakáson belüli eszköz a muffik , melyeken való járás erősíti a lábboltozatot, erősödnek a talpizmok és javul a vérkeringés.

Nyári kikapcsolódásnál érdemes olyan programokat is szervezni, amelyek segítik a láb fejlődését.

Ilyen például a mezítlábas tanösvény, melyből egyre több épül hazánkban. A mezítlábas ösvények és a Kneipp-parkok olyan tematikusan kialakított túra útvonalak, ahol a talpunkat masszírozzák a különböző kövek, tobozok, mulcs, farönkök, stb. Túl a masszázs jótékony hatásán, az egyenetlen felületen való járás segíti a lúdtalp, gerincdeformitások megelőzését, javítja az egyensúlyérzéket és segít a testtartásunk javításában is.

Ha lehetőségünk van érdemes kipróbálni a Kneipp-ösvényeket is, ahol a száraz felületek között vizes zónákat is találunk. Sebastian Kneipp által az 1800-as években kidolgozott egészségmegőrzési módszer öt alappilléren nyugszik víz, gyógynövények, táplálkozás, mozgás, lelki egyensúly. A szabadban végzett mozgás, az egyenetlen felületen való járás, a különböző hőfokú vizek okozta értorna mind-mind, a láb egészségét segítik. Élvezetes és különleges programok nemcsak gyerekeknek, de a felnőtteknek is. Vidám családi perceket okoz, ha szabályosan csináljuk a Kneipp-ösvények használatát. Lépegessünk lassan gólyaláb-szerű mozgással, így a vízből kiemelve a lábunk kicsit megszárad, mielőtt újra a vízbe merítjük. Az ereink összehúzódásával javítjuk a láb keringését.

klumpa

Végül egy káros gyakorlatra hívom fel a figyelmet. Különösen nyáron sokszor látni, hogy egészen kicsi 1,5-3 éves gyermekek szinte egész nap gumipapucsban, klumpában vannak. Meggyőződésem, hogy ez helytelen és káros a láb fejlődése szempontjából, elősegíti a bokák befelé dőlését.

Tománé Mészáros Andrea

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!