0-3 éves korú gyermek szexuális fejlődése

fürdetés - gyermek szexuális fejlődése

Sorozat a gyermekek szexuális éréséről és a szülői feladatokról


Az újszülött születésekor számos szülő szembesül vele, hogy a gyermek nemi szervei gondozást igényelnek.

Az első kérdések között szerepel
lányoknál
Normális-e, hogy a nagyajkak nem takarják a kisajkakat?
• Ki kell-e törölni a szeméremrésből a magzatmázat?
• Mit tegyek, ha széklet kerül a szeméremrésbe?

fiúknál
A herék a herezacskóban vannak-e?
• Mit tegyek, ha még nem szálltak le a herék?
Van-e teendőm a fitymával, kell-e tisztogatni, fel kell-e húzni?

• és Mi van, ha nem lehet felhúzni?


Ezek mind fontos kérdések, melyre fel lehet készülni és érdemes is bármely segítő könyvet fellapozni, vagy itt a Gyógyhírek magazinban vagy egyéb hiteles weboldalon tájékozódni vagy szülőségre való felkészítő tanfolyamokon átbeszélni, védőnőtől, gyermekorvostól megkérdezni.


Korábbi cikkünkben említettük, hogy a szexuális nevelést érdemes elkezdeni már a gyermek megszületése előtt és folyamatosan gyakorolni a megszületésétől fogva. A környezet, rokonok edukációja nagyon fontos része a gyermek szexuális nevelésének.

A gyermek szexuális fejlődése, nevelése már csecsemőkorban kezdődhet, amire a gondozási feladatok jó lehetőséget biztosítanak.

A tisztába tevés kapcsán érdemes beszélgetni a közelség-távolság, érintés kérdéséről.

Ez elsősorban kommunikációs kérdés, de egyben nagyon meghatározó bizalom szempontjából is. Gyermekjogi megközelítésből szemlélve, ha elfogadjuk, hogy a gyermek önálló személyiség, melyet a születésétől kezdve megilletnek jogok, akkor könnyű belátni, hogy a csecsemőnek is joga van a testi integritáshoz. Ez nagyon elméleti megközelítés ugyan, de a gyakorlatban ez sokkal egyszerűbb.

Egészen más lesz a kapcsolatunk a gyermekkel, ha minden érintés előtt szólunk hozzá, így van ideje felkészülni a változásra (pl. gyere, most tisztába teszlek, és mindjárt jobban érzed magad – ez után nyúlunk csak hozzá). Megszokja, hogy minden érintés előtt van „bevezetés”, van ideje felkészülni a változásra és nemcsak úgy hirtelen történik vele valami, ami esetleg nem is esik neki jól.

A gondozás során folyamatosan beszéljünk a gyermekhez. Mondjuk el, mi történik, mit fogunk csinálni, nevezzük meg a testrészeket. Ez a felnőttek számára is hasznos. Akiknek eddig nem voltak szavaik erre, érdemes végiggondolni (és begyakorolni), hogy a későbbiekben természetessé váljon ez a fajta kommunikáció. Ez a családi kapcsolatok erősítését is támogatja, segít a közös családi nyelv, a sajátos belső kommunikáció kialakításában.

tisztába tevés

A fürdetés szintén nagyon fontos terepe a szexuális nevelésnek.

Erre érdemes több időt szánni, és ha apa is otthon van, akkor ez kiváló családi program lehet. Hagyjuk, hogy a gyermek felfedezze a testét, megérintse testrészeit, tapasztalja meg az érintéseket, élvezze a meztelenséget, a víz érintését.

Ez egy intim helyzet, fontos a kétoldalú kommunikáció. Reagáljunk a gyermek jelzéseire, folyamatosan beszéljünk hozzá. Igazoljuk vissza, hogy értjük az érzéseit pl. jól esik a meleg víz, mosolygunk vissza rá, örülünk, hogy ő van nekünk. Ezek a kapcsolódások segítik egy mély intim kapcsolat kialakítását, ahol meg tudjuk erősíteni a gyermekben a biztonságérzetet, azt, hogy mi itt vagyunk vele, vigyázunk rá.

1-3 éves kor között a gyermekek felfedezik a nemi szervüket és érdeklődnek mások nemi szervei iránt.

Teljesen normális, ha megérinti a szerveit, esetleg rájön, hogy ezek dörzsölése kellemes érzés neki. Értelmi szinttől függően érdemes a gyermekkel beszélgetni, viselkedését bizonyos mértékben irányítani (hol, mikor, mit szabad). Különösen fontos, hogy ekkor már ismerje a testrészek nevét. A kisdedek nagyon nyitottan állnak a testiség kérdéséhez. Gyakran rányitnak a szülőkre fürdés, WC használat közben. Ilyenkor érdemes a gyermeket megnyugtatni, hogy ez rendben van, de ezt mégis bizalmasan kezeljük (pl. szeretnék nyugodtan pisilni kérlek, csukd be az ajtót).

A szobatisztaságra szoktatás kapcsán beszéljünk a nemi szervekről, azon funkcióiról. Igyekezzünk egyszerű válaszokat adni a gyermekek kérdéseire, pl. a popónkon van egy luk és ott tudunk kakilni vagy a nuninkon van egy pici luk, ott jön ki a pisi, és igen, anya is ott pisil és apa is ott kakil. Ezekhez a beszélgetésekhez segítséget tudnak nyújtani a mesekönyvek.


2,5-3 éves kor körül már érdemes a gyermekeknek megtanítani a „fehérnemű szabályt”, amit a következő cikkünkben részletezünk.


Tománé Mészáros Andrea

Irodalom:
https://mamata.hu/csecsemok-0-1-eves-korig/
https://mamata.hu/kisdedek-2-3-eves-korig/

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!