A csecsemő fürdetése

csecsemő fürdetése

A csecsemő fürdetés a kisgyermek bőrápolásának legfontosabb része,

mivel a bőr sokoldalú tevékenységével igen fontos szerepet tölt be az életfolyamatokban. Az egész szervezetet burkolja és védi, részt vesz a szervezet kiválasztó, hőszabályzó, raktározó, vitaminképző mechanizmusában, és egyben a legnagyobb kiterjedésű érzékszervünk.

A csecsemőt lehetőség szerint mindig ugyanabban az időpontban fürdessük.

A fürdetést megfelelően kell előkészíteni. Ha közben derül ki, hogy ez is, az is hiányzik, az anya kapkodni kezd, ez balesetveszélyt okozhat. Fontos, hogy a csecsemő biztonságban érezze magát fürdetés közben, ezért azt nyugodt, biztos mozdulatokkal kell végezni. Ügyelni kell arra, hogy a víz ne legyen se túl forró, se túl hideg. Helyes, ha a fürdetés egyes mozzanatait mindig meghatározott sorrendben végezzük. A csecsemő ezt gyorsan megszokja, nem fél a következő mozzanattól, örül a rendszerességnek.
A fürdetést, mint minden gondozási folyamatot, pontosan elő kell készíteni.

Mit készítsünk elő a fürdetéshez?

Fürdetés előtt ellenőrizzük a szoba hőmérsékletét – 22–24°C legyen.
Előkészítjük a fürdetés kellékeit: kád, szappan, babafürdető, vízhőmérő, fürdőlepedő, pelenkák, tiszta ruhanemű, bőrápolási eszközök (pl.: popsikrém, testápoló).
A víz hőmérsékletét vízhőmérővel tudjuk pontosan megmérni – testhőmérsékletű legyen.

A fürdetés menete:

Először a baba arcát mossuk meg a kádvízben vagy folyóvíznél, mielőtt belerakjuk a csecsemőt a kádba. Ezután karunkra fektetve, gyengéden belerakjuk a csecsemőt a kádba és megmossuk a fejét, majd haladunk lefelé, a nyak, a mellkas, a kezek és a lábak következnek. Ezt követően a karunkon óvatosan hasra fordítjuk, és gyengéden átszappanozzuk a hátát és a popsiját. Fürösztés közben beszéljünk a babához.

a csecsemő fürdetése után - e1fnelzs

A fürdetés befejeztével ugyanolyan óvatosan emeljük ki a vízből, mint ahogy beletettük, különben megijed és sírni fog. A fürdetés után a csecsemőt a pólyázóasztalon gyorsan és alaposan töröljük szárazra. Ne dörzsöljük, inkább itassuk fel a vizet a bőréről.

Ügyeljünk arra, hogy azok a testrészek, amelyeket épp nem szárítunk, be legyenek takarva.

Minden apró ráncot gondosan töröljünk meg, különben a bőr kipállik. Ilyenkor lehetőségünk nyílik arra is, hogy a csecsemő testén előforduló bőrjelenségeket (pl. anyajegyeket) megfigyeljük, nyomon kövessük, és ha szükséges, a házi gyermekorvoshoz forduljunk.

A hintőpor használatát nem javasoljuk, mert tapasztalatunk szerint a hajlatokban becsomósodik és kiszárítja a baba bőrét.

Fürdetés után javasolt a csecsemő egész testét testápolóval, krémmel bekenni, ekkor szakembertől elsajátítható babamasszázst is alkalmazhatunk. Ez elősegíti a jó anya-gyermek kapcsolat kialakulását.

Varga Ildikó

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!