Régen és most anyatejgyűjtés Budapesten

anyatejgyűjtés

Amennyiben nem áll rendelkezésre saját anyatej, akkor ennek hiányában az elsődleges pótlás a más anyáktól való anyatej adása az ezt nélkülözőknek.
Az Anyatejgyűjtő Állomások azért létesültek, hogy begyűjtsék a többlet anyatejet, vizsgálatok és pasztörizálás után eljuttassák az ezt igénylő kórházakban fekvő koraszülötteknek, kis súlyú újszülötteknek és az otthon gondozott csecsemőknek.

Anyatejgyűjtés Budapesten, történelmi áttekintés az Anyatejgyűjtő Állomás létesüléséről:

Az anyatejadás biztonságosságára már az Állomások létesülése előtt nagyon figyeltek.
Egyes feljegyzések szerint a kórházakban akár 150 fő fizetett szoptatós dajka is közreműködött a gyógyítás elősegítése érdekében. Természetesen magánházaknál is előfordultak a szoptatós dajkák, ám erről hivatalos feljegyzések nincsenek.
Dr. Heim Pál szeretett volna erről adatokat gyűjteni, de beszámolója szerint, nem járt sikerrel.
Már Dr. Heim Pál is szorgalmazta, hogy a védőnők vegyék kezükbe a dajkaközvetítést, segítsenek az anyáknak a helyes szoptatási technika elsajátításában, mivel ezt a tej elapadásának fő okának tartotta.
Kívánatosnak tartotta, hogy a dajka otthon csak orvosi rendeletre közvetítsen dajkát és fordítsanak megkülönböztetett figyelmet a dajka és a csecsemő egészségére.
A dajkaotthonokban vér és köpetvizsgálat volt szükséges ahhoz, hogy valaki megkezdhesse az anyatejadást.

Hátránya is volt azonban az ilyen típusú anyatejadásnak:

Sokan nem akartak dajkaotthonba kerülni, kórházi szigorú napirendhez igazodni. 1966-ban népszerű lett a fejés útján történő anyatejadás.
Megalakultak a kerületi gyűjtő Állomások, ahova a tejadó anyának akár naponta többször be lehetett menni és lefejni a tejet. Minden kerületben az anyához közeli Állomáson le lehetett adni biztonságosan az anyatejet.
Már akkor felvetődött, hogy honorálja az Állam az anyatejadást, hiszen a csecsemőhalálozás elleni küzdelem fontos elemének tartották a lefejt anyatejjel vagy a szoptatás útján történő táplálást.

1951-ben az anyatej ára meghatározásra került:

szoptatás esetén vagy ha a csecsemő otthonában fejte le az anyatejadó, akkor 35 Ft volt literenként, míg ha az anya a saját otthonában fejte le a tejet 30 Ft volt literenként.

A Fővárosi Tanács 1969-ben elhatározásra jutott:

megbízható, hosszabb ideig tárolható pasztörizált női tejet szeretett volna nagyobb mennyiségben, ezért új módszert dolgoztak ki az anyatej kényelmesebb leadására.

anyatejgyűjtés Budapesten

A Tanács a védőnőket bízta meg a nagy a felelősséggel járó munkára:

„figyeljenek fel a bő tejű anyákra és javasolják nekik, hogy kapcsolódjanak be az „új fajta” nőitejadásba.”
A tejadásra vállalkozó anya élet és lakásviszonyairól a védőnő készített környezettanulmányt és eljuttatta a Központi Nőitejgyűjtő Központba. Már nem kellett naponta többször bejárni a kerületi állomásra, hanem az állomás munkatársa házhoz ment az anyatejért.


Anyatej adásához szükséges vizsgálatokat is előírták:

RTG, széklet-vér-és később bőrgyógyászati vizsgálat kötelező volt.
Szigorúan csak kézi fejéssel lehetett anyatejet lefejni, fejkendőt használva, szájmaszk használatával. A kéz és a mell fertőtlenítéséhez klórtartalmú oldatot használtak.


1974-ben szoptatás és fejés esetén is 90 Ft-os literkénti árat határoztak meg.

Az anyatej árának további alakulása:

1988-ban 200 Ft –ra , 1993-ban 500 Ft-ra, 1997-ben 900 Ft-ra emelték az anyatej literenkénti árát.
2002-ben a HIV ellenanyagszűrés kötelező bevezetésével 1800 Ft-ra emelkedett az anyatej literenkénti ára.
Az anyatej literenkénti áráta is 2016-ban ismét emelték, az összeg jelenleg is 2700 Ft.
Azóta Anyatejgyűjtő Állomáson szüntelenül dolgozunk az anyatej árának emelésén és a biztonság fokozásán és a kötelező szűrővizsgálatok gyors lebonyolításán!

Napjainkban

Anyatejadó anya az lehet, akinek megvannak a kötelező szűrővizsgálatok negatív leletei, káros szenvedélyektől mentes életmódot folytat és elsajátította a nagy tisztaságú anyatej lefejését.
Budapesten már egy helyen elvégzik a vizsgálatokat és akár egy hét múlva meg lehet kezdeni az anyatejadást!

A vizsgálatok járványügyi érdekből vannak elrendelve, ezért kötelezőek és térítésmentesek.
Akinek napi 100 ml többlet anyateje van, már érdemes anyatejadónak jelentkeznie, hiszen a koraszülöttnek ez a mennyiség is többszöri étkezést jelent!

anyatej vizsgálata

Az Anyatejgyűjtő Állomás ellenőrzi az anyatej bakteriológiai megfelelőségét, pasztörizálja, majd a mikrobiológiai eredmények megérkezése után az anyatejet kiadja a rászoruló csecsemőknek. Az anyatejes üvegen mindig szerepel, hogy az anyatej meddig fogyasztható. Az Állomáson való anyatejadás és -kezelés a folyamatos ellenőrzés miatt mind az adónak és mind a kapó félnek biztonságot jelent.
Az anyatejadó anya visszajelzést kap arról,, hogy mikrobiológiailag is megfelelő minőségű anyatejet ad, az anyatejet kapó számára pedig az ilyen módon fejt és ellenőrzött anyatej valamint az előírt hőmérsékleten való pasztörizálás nagyfokú biztonságot jelent.

Hogyan történik az anyatej rendelése?

A kórházban fekvő koraszülöttek részére a kórházi koraszülött osztályok, előzetes megegyezés szerint, készlettől függően rendelhetnek anyatejet az Anyatejgyűjtő Állomásról, melyet az Állomás munkatársai szállítanak ki .
Sokan nem tudják, de Lehetőség van anyatej igénylésére otthon gondozott babák részére is, ilyenkor az anyatej igénylése a csecsemők részére minden kerületben a védőnői szolgálaton keresztül történik.
Igény esetén a gyermek háziorvosa anyatej elrendelő vényt állít ki, mely alapján a rendelőben dolgozó védőnő megrendeli az otthon gondozott csecsemő részére az anyatejet.

Kinek jár anyatej?


Az otthon gondozott csecsemők részére (8 hónapos korig) rendelhető el az anyatej vényen, naponta maximum 800 ml mennyiségben..
Általános szabály, hogy akkor jogosult a csecsemő anyatej ellátásra, ha koraszülött vagy kis súlyú újszülött és az anya saját tejével nem tudja táplálni.
Az érett újszülöttnek és csecsemőnek akkor rendelhető el az anyatej, ha súlyos táplálkozási allergiában, felszívódási zavarban vagy hasi műtéttel járó fejlődési rendellenességben szenved és az édesanyja a saját tejével nem tudja táplálni.

Elrendelhető továbbá az anyatej azon csecsemők részére, akiknek az édesanyja:
* fizikailag alkalmatlan az anyatejjel történő táplálásra,
* olyan fertőző betegségben vagy mérgezésben szenved, amely a csecsemő egészségét veszélyezteti,
* olyan gyógyszert szed, amely szedése a szoptatás időszakában ellenjavallt,
* súlyos, gyakori tudatvesztéssel járó állapotban van,
* pszichés állapota a szoptatást lehetetlenné teszi,
* a szoptatás időszakában meghalt, vagy a gyermeket elhagyja.

Fontos tudni, hogy mindig a készlettől függően tudja az Állomás teljesíteni az anyatej rendelési igényeket, a visszajelzések szerint sokkal több anyatejre lenne szükség.


Éppen ezért kérünk minden többlet anyatejjel rendelkező anyát jelentkezzen anyatejadónak akár csak egy hétre vagy egy hónapra!
Nem jelent nagy kötöttséget az anyatej leadása sem, legfeljebb heti kétszer kell egy- két órás időintervallumban a megadott címen tartózkodni és átadni az anyatejet az Állomás szállítást végző munkatársának.
Az anyatejadó literenként 2700 Ft jövedelemre tehet szert, amely adómentes jövedelemnek számít.
Segíts, hogy segíthessünk!


Tasi Zsuzsanna

Forrás, vonatkozó jogszabályok:
47/1997 (XII.17)NM rendelet
217/1997 (XII.1) Korm. rendelet
8/2002 (X.4)ESZCSM rendelet
2007 évi CXXVII. törvény
284/1997 (XII.23) Korm. rendelet
33/1998 (VI.24)NM. rendelet
1997. évi CLIV törvény

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!