Ismered a tinivagyok.hu weboldalt?

tini és szülők
www.tinivagyok.hu   –  egy oldal tinikről, de nem csak tiniknek
– Figyelmedbe ajánljuk!  


Az alábbi cikkek teljes terjedelemben a tinivagyok.hu oldalon olvashatók.

Kapcsolat a szülőkkel – kamaszkorban

A kamaszkor az új, felnőtt identitás kialakításának időszaka. A régi, gyermeki énünket elhagyjuk, és egy újat, egy felnőtte(bbe)t gyakorlunk be.

De hogy is tud ez működni?

Ahhoz, hogy valamit, ami éveket át az enyém volt, meg tudjam kérdőjelezni, kritikusan kell rá tekintenem. Mindazt, amit eddig a szüleim miatt csináltam, felül kell bírálni, s el kell dönteni, hogy felnőttként tudom-e vállalni. Ez a gyakorlatban úgy szokott kinézni, hogy már nem gondolom, hogy a szüleim mindent tudnak, nem csinálom meg kritika nélkül, amire kérnek, esetleg visszabeszélek, mert „jobban tudom”.

Ez az időszak pont ezért, igen viharos tud lenni. A kortársak szava lesz az elfogadható, s már nem otthonról, hanem a barátoktól (más felnőttektől, hírességektől stb.) gyűjtöm be, hogy mi értékes, mit gondolok a világról, hogyan kell éljek stb. Az eddigiek megkérdőjelezésével lesz majd jó, hogy olyan identitást alakítsak ki, ahol én magam szűröm meg, hogy mit tartok értékesnek, milyen életet is éljek. Lehet, hogy nem olyat, amilyet a szüleim szerettek volna, de jó esetben nem is nagyon különböző. Tehát nem pusztán arról van szó, hogy „kidobom”, amit eddig otthonról kaptam, hanem inkább arról, hogy szelektálok.

tinivagyok.hu


Hogyan tanítsuk a felnőtteket?

Gondoltál már arra, hogy a sokszor kioktatónak tűnő szavak mögött félelem, bizonytalanság és szeretet van? És hogy a felnőttek azt mondják, hogy miért mondják, mert szeretnek, csak sokszor esetlenek ennek kimutatásában?

Ha megismered a magad és mások ún. SZERETET NYELVÉT nagy titkok tudója leszel!

• Fontosak Neked az elismerő szavak, vagy inkább az ösztönöz, ha a negatívumokra hívják fel a figyelmed?
Szereted-e, ha megdicsérnek – bár nem mondod, de melegséggel tölt el, ha pl. ilyeneket mondanak Neked: Ezt remekül megcsináltad! Nagyon sokat fejlődtél az utóbbi időben! Milyen erős vagy! Büszke vagyok Rád! ….. Ha igen, akkor a Te elsődleges szeretet nyelved az: ELISMERŐ SZAVAK.

• Jó Neked, ha szüleid, rokonaid, tanáraid megölelnek, megveregetik a vállad, megsimogatnak… persze nem a társaid előtt, és nem gügyögve, mert attól a hideg ráz. Inkább azt kérdezem igényelnéd-e néha? Akár azt, hogy anyukádhoz bújj, úgy, mint mikor még gyerek voltál? Ha így érzel, akkor a Te elsődleges szeretet nyelved az ÉRINTÉS.

• Mikor töltöttél utoljára hosszabb időt szüleiddel? Egy közös programra, hosszabb beszélgetésre gondolok… Vagy ők is állandóan rohannak, nincs idejük rád? Lenne igényed arra, hogy több idő legyél velük? Úgy éreznéd, hogy törődnek Veled, hogy fontos vagy a számukra? Ha igen, akkor a Te elsődleges szeretet-nyelved a MINŐSÉGI IDŐ.

tini krízis

Serdülőkori krízis állapot

Az ember élete során számos sorsfordító eseményen megy keresztül, számos változást él át, melyeket többnyire krízisek kísérnek. A krízis helyzet lehetőséget is jelenthet, amennyiben sikeres megoldása gazdagíthatja az egyén probléma-megoldási készletét, készségeit, és hozzásegítheti, hogy az aktuális helyzetmegoldáson túl a jövőben előforduló krízishelyzetekkel is sikeresen birkózzék meg.


A változás során a fejlődés reményében valami már meglévő, jól ismert, megszokott, ezáltal életünk részét képező dolog elveszik. Ezek a veszteségek nem fájdalommentesek. A veszteségek az élet, a fejlődés természetes velejárói, ezeket „normatív (normális) kríziseknek” nevezzük. A kérdés az, hogy a veszteség okozta pszichológiai krízist milyen módon tudja kezelni az egyén, a család, a közösség. A krízis-kezelő készség, a megküzdési mechanizmusok elsősorban kulturálisan örökítődnek, a szocializáció során válnak az egyén készségévé, de fejleszthetők, sőt korrigálhatók is megfelelő terápiás beavatkozással.


A serdülőkori válság tipikusan normális, fejlődési krízis, amikor az élet más szakaszaihoz viszonyítva gyorsabban jelennek meg lényeges, a fejlődéssel törvényszerűen jelentkező változások.


Miért válság a serdülőkor?

 

 

 

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!