Lépjünk túl a köldökcsonk hintőporozásán!

köldökcsonk ápolás

A köldökcsonk ellátásától sok szülő szorongást él át, és ez különösen igaz az első kisbabánál.

Sok nyugat-európai országban már régóta nem javasolnak semmilyen fertőtlenítő szer használatát, sőt a fürdetést is az első napokban kihagyhatónak tartják.

A Covid járvány különösen lerövidítette a kórházban tartózkodás idejét és gyakran az anyukák kellő ismeretek nélkül térnek haza az otthonukba.

De vajon tényleg igaz az, hogy káros az alkohol és a hintőpor használata?

A köldökcsonk a szülést követően, általában 7-10 nap alatt leesik. Minél később esik le a csonk, annál nagyobb a fertőzésveszély.  Ha 3 hét elteltével sem esik le a köldökcsonk, akkor szükséges orvosi konzultáció, mert akár ez betegséget is jelezhet!

A köldökcsonk ápolásával kapcsolatban a nemzetközi és hazai ajánlások egységesek. Sajnos azonban a gyakorlat még mindig eltér az ajánlásoktól. Tartja magát a régi tradicionális ellátási forma, ami az alkohol és hintőpor használata. Ez korábban elfogadott volt, de mára bebizonyosodott, hogy nem hasznos, sőt károkat is okoz!

Az alkohol a baba vékony bőrén keresztül felszívódhat, a bőr kiszáradhat, helyileg károsodhat, különösen akkor, ha napjában többször használjuk a szert. A nem kellő gondossággal használt hintőpor bekerülhet a tüdőbe, irritációt okozva. E gondolat mentén szintén nem javasolt gyermekkorban a hintőpor bárminemű használata. Gyakran használt fertőtlenítő szer a Betadine vagy a higany tartalmú Mercurochrom, de ezeket sem javasoljuk használni.

A köldökápolás kérdésében iránymutató az angol NICE (National Institute for Health and Care Excellence), akik a világ legjobb bizonyítékon alapuló (evidence based) szakmai ajánlásait jegyzik.

Ennek értelmében egyértelműen a köldökcsonk szárazon történő ápolása ajánlott!

Nem indokolt semmilyen fertőtlenítő szerhasználata, akkor, ha a baba normál súllyal született és nincs semmilyen kockázati tényező a fokozott fertőzési hajlamra. A szülőknek ilyenkor csak az a feladatuk, hogy a köldökcsonkot szárazon és tisztán tartsák. A pelenkát gondosan vissza kell hajtani, a köldökcsonk alá – érdemes ügyelni mindig a megfelelő méretű pelenkára. A fertőzés veszélyt így tudjuk elkerülni. Minden tisztába tevéskor figyeljük meg a köldökcsonkot.

hajtsuk vissza a pelenkát a köldökcsonkról

A napi kezelési rutin szerint: a felforralt, lehűtött vízzel és steril gézlappal óvatosan kell eltávolítani a leváló bőrdarabkákat, szöveti törmeléket.

Ha fertőzés jeleit tapasztaljuk:

  • láz,
  • kipirosodott bőr,
  • bűzös váladékozó köldökcsonk,

akkor indokolt a gyulladáscsökkentő szerek helyi használata és a házi gyermekorvos haladéktalan értesítése.

Azonnali ellátást kíván: Ha véletlenül széklettel-vizelettel szennyeződne a csonk, akkor lemosás után használjunk a patikában vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő Octenisept oldatot vagy spray-t, naponta 1x.

Gyulladás esetén mindig konzultáljunk házi gyermekorvossal és a védőnővel is!

Azoknál az újszülötteknél is, akiknél fennáll a fokozott fertőzésveszély (pl. koraszülöttként intenzív osztályon kezelik, vagy az egészségi állapota indokol intenzív ellátást, esetleg a köldökcsonk széklettel-vizelettel szennyeződik), indokolt az Octenisept vagy más kórházi magisztrális – pl.: chlorhexidin – készítmény alkalmazása.

Bár ezt szinte mindenki tudja, hogy az újszülötthöz mindig tiszta kézzel nyúlunk, de a Covid-19 járvány fokozottan ráirányította a figyelmet a kézmosás jelentőségére.

Az újszülött gondozása során különösen ügyeljünk a kéz tisztaságára! Nem szükséges fertőtlenítő, antibakteriális szappant használni. De az átlagosan mért 6 másodperc helyett legalább 20-30 másodpercig mossuk a kezünket és a víz hőfoka lehetőleg hűvös legyen.

Tománé Mészáros Andrea

Irodalom:

Covas Mdel C1, Alda E, Medina MS, Ventura S, Pezutti O, Paris de Baeza A, Sillero J, Esandi ME[Alcohol versus bath and natural drying for term newborns’ umbilical cord care: a prospective randomized clinical trial].Arch Argen tPediatr. 2011 Aug;109(4):305-13. doi: 10.1590/S0325-00752011000400005. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21829871
Postnatal care u pto 8 week safter birth Clinical guideline Published: 23 July 2006 nice.org.uk/guidance/cg37https://www.nice.org.uk/guidance/cg37/resources/postnatal-care-up-to-8-weeks-after-birth-pdf-975391596997

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!