Hallottál már a kakikönyvekről?

miben segítenek a kakikönyvek

Neeem? Akkor pont itt az ideje, hogy beszéljünk róla.

A szobatisztaságra szoktatás minden szülő számára nehéz feladat, tele kérdésekkel.

Mikor kezdjem?
Bili vagy WC?
Mit csináljak, ha a gyermekem nem együttműködő?
Hasznosak-e a leszoktató pelenkák/bugyik?
Érdemes bilimatricát vennem?
Mit csináljak, ha szemlátomást fél a bilitől?

A szülőnek ez nagy stresszforrás. Óvodába csak megbízhatóan szobatiszta gyermeket vesznek föl. Megfigyelhető trend, hogy a gyerekek korábban 1,5-2 éves korra elhagyták a pelust, mára ez inkább 3 éves korra tolódott.

Régebben elterjedtebb volt, de még ma is találkozni olyan nézettel – ha már a gyermek stabilan tud ülni, akkor érdemes elkezdeni a bilizést (ezt időzített bilire ültetésnek nevezik).  Ezt mára többnyire elavult nézetnek tartják. A mai elképzelés szerint kb. 2,5-3 éves korra érik el a gyermekek azt a fejlődési szintet, amikor a záróizmukat tudatosan tudják működtetni. Ekkor jó elkezdeni a szobatisztaságra szoktatást.

A siker érdekében érdemes néhány szempontra tekintettel lenni

  • A gyermekednek pontosan tudnia kell, hogy mit vársz tőle
  • Támogasd az önállóságra való törekvésben – a 2,5-3 éves kor a dackorszak közepe. Jó, ha érzi a gyermeked, hogy akarata ellenére nem fog vele történni semmi. A folyamatot ő irányítja, neki is van beleszólása.
  • Fontos a belső motiváció, melyet érdemes ügyesen felkelteni
  • Semmiképpen ne legyünk türelmetlenek
  • A szobatisztaságra való átállás egy folyamat, mely időnkét visszaesésekkel jár (pl. költözés, testvér születése megzavarhatja ezt a folyamatot)
  • Történhetnek „balesetek”, akár napjában többször is, TILOS A MEGSZÉGYENÍTÉS, inkább nyugtasd meg és bátorítsd
  • Törekedj a természetességre (nem kell nagy ováció, ha siker van a biliben)
bilizés - szobatisztaság

Miben segítenek a kakikönyvek?

Legfőképpen abban, hogy egy korábban tabutémának tartott területet boncolgatnak. Vizualizálnak egy természetes folyamatot, melyet a gyermekek nem nagyon tudnak elképzelni, de a mindennapi életükhöz hozzátartozik. Minden gyermek érdeklődik ebben a korban a testi folyamatok iránt. A pisit és a kakit a testük természetes részeként kezelik, de akár félelmet is kiválthat a tőlük való megválás. Szintén félelmet kelthet, ha ez a kellemetlen szagú valami az ő testükből jön ki és mindenki fintorog. Ráadásul még ez a valami ki is pottyan belőlük valami üregbe, ami nem a pelenka biztonságos közelsége.  Ezért érdemes végiggondolni milyen keretben akarunk erről beszélni velük. Lehetőleg kerülni kell az undorkeltő vagy csúnya szavak használatát.

Vicces, nagyon jó edukációs könyvek kaphatók, melyek segítik megérteni a folyamatokat.

Érdemes közösen olvasgatnotok LajosBéláról a hentes kutyájáról (Holzwarth Werner: Mese a vakondról, aki tudni akarta, hogy ki csinált a fejére), Samuról aki a nagymamájától egy csodás nagy dobozt kapott ajándékba (Alona Frankel: Bilikönyv) és hogy a lányok se maradjanak le a Barátnőm Bori sorozat „Bori szobatiszta lesz” című részét érdemes elolvasni.

Az edukációs könyvek közül a „Magyarázd el nekem… sorozatból a „Miért büdös a kaki” című könyvet ajánlom. És végül, de nem utolsó sorban Pernilla Stalfelt: Kakikönyvét, amely jelenleg a legnépszerűbb Európában. Sok oldalról tárgyalja a témát, mely közül meghatározó szempont, hogy mindenki kakil és ezért senkinek nem kell szégyenkeznie.

Ha a későbbi életkorban szembesülnétek a gyermek emésztési problémáival, akkor is érdemes a könyvek felé fordulni.

A legtöbb székelési probléma 4-9 éves kor között fordul elő. Okai változatosak lehetnek szorongás, étkezési zavarok, lelki problémák, de akár fertőző és nem fertőző betegségek is okozhatják. A 4-6 éves korosztály számára szórakoztató, informatív, humoros könyv Marja Baseler, Annemarie Van Den Brink: Kakigyár vidámpark-utazás az emésztőrendszerben című könyv. Részletesen bemutatja a táplálék útját az első falattól a kakiig, de beszél az emésztéssel kapcsolatos problémákról is.

Szóval Kedves Szülők van segítség, bátran forduljatok a könyvek felé és sikeres szobatisztaságra nevelést kívánok!

Tománé Mészáros Andrea

A leszoktató pelenkákról és bilimatricáról itt olvashattok többet:

www.moshatopelenkakucko.hu
www.mamami.hu

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!