Megfertőződhetünk-e egyszerre többféle légúti fertőzést okozó vírussal?

vírusfertőzött beteg


A különböző médiumokban gyakran hallani olyan veszélyről, hogy közeledik, sőt itt is van már az új influenzajárvány, szintén itt van az új COVID variáns, sőt a késő őszi, téli hónapokban mindig is velünk volt a légúti synctyal vírus (respiratory syncytial virus (RSV)), és nagy a veszélye annak, hogy valaki kettő, sőt mindhárom vírussal megfertőződik, és annak akár végzetes következményei is lehetnek.

Azonban számos bizonyíték azt támasztja alá, hogy ezek a vírusok nem nagyon jönnek ki egymással.

Több epidemiológiai megfigyelés alapján, amikor az egyik vírus járványt okoz, akkor a másik vírus jóval kevesebb megbetegedést vált ki. Például, amikor Hong Kongban a rendkívül fertőző COVID-ot okozó SARS-CoV2 omikron variánsa márciusban megjelent, a többi légúti vírus eltűnt, majd áprilisban, amikor az omikron lecsengett, ismét visszatértek.

De nemcsak a fenti vírusok tudják megakadályozni a másik általi fertőzést. A közönséges megfázást okozó rhinovírus akadályozza az influenza A-t (a legelterjedtebb influenzavírust). Az RSV gátolja a rhinovírusokat és a humán metapneumovírusokat. Az influenza A szintén gátolja távoli rokonát, az influenza B-t.

Számos példa mutatja, hogy amikor az egyik vírus által okozott járvány a csúcspontján van, akkor a másik vírus fertőzési gyakorisága a mélypontján.

Azonban vannak kivételek is.

Nicaraguában például tavaly a COVID-19 és az influenzajárvány egyszerre érte el a csúcspontját. Ez azt jelzi, hogy a populáció immunitása, azaz, hogy mennyire erős átlagosan az immunrendszerük befolyásolja ezt a jelenséget. Az immunitásban szerepet játszhat az átoltottság, de leginkább az életkörülmények. Azaz például a lakáskörülmények, túlzsúfoltság, táplálkozás, általános higiénia, káros szenvedélyek vagy egyéb, más típusú, pl. bakteriális fertőzések elterjedése, amelyek gyengíthetik az immunrendszert.

Azt a jelenséget, hogy az egyik vírussal való fertőzés kizárja egy másik vírussal való fertőzést angolul „superinfection exclusion”-nak nevezik, azaz felülfertőződés kizárásnak, amit in vitro rendszerekben is igazolni tudtak.

Az első ilyen kísérletet tyúktojáson végezték, még 1957-ben. Itt, miután a héjnélküli tyúktojást inaktivált influenzavírussal inkubálták, később a tojást nem tudták megfertőzni a vírus élő, aktív változatával. Itt azt is felfedezték, hogy a tojás egy kémiai anyagot termel, amely megakadályozza a fertőződést. Ezt az anyagot nevezték el, az interferencia szó alapján interferonnak.

Megfertőződhetünk-e egyszerre többféle légúti vírussal?
Megfertőződhetünk-e egyszerre többféle légúti vírussal?

Azóta tudjuk, hogy a vírussal fertőzött sejtek interferont termelnek, amelynek nagyon erős, nem-specifikus antivirális aktivitása van.

Az interferon, szemben például az antitestekkel, amelyek nagyon specifikusan egy kórokozót tudnak semlegesíteni, olyan folyamatokat indít be a sejteken belül, sőt a sejtek környezetében is, ami általánosan gátol több olyan folyamatot, ami a vírusfertőzéshez, vírusszaporodáshoz szükséges.

Ezt később in vitro organoidokon is bizonyították. Az organoid egy szerv miniatürizált és leegyszerűsített változata, amelyet in vitro három dimenzióban állítanak elő, és valósághű mikroanatómiát mutat. Ha az organoidokat rhinovírussal fertőzték, utána nem tudták influenza A vírussal is megfertőzni. Viszont, ha az organoidok interferon termelését gátolták, az influenza is elkezdett a szervecskékben szaporodni.

Egy nagy vizsgálatban, amelyben 13.000 ember légúti mintáját vizsgálták, 1911 mintában találtak vagy rhinovírus, vagy influenza A vírusfertőzést. De, összesen csak 12 olyan esetet találtak, amikor mindkét vírus egyszerre volt jelen, ami jóval alacsonyabb a várt értéknél. Ez utóbbi is leginkább legyengült immunrendszerű embereknél fordulhat elő, vagy olyan ritka genetikai rendellenességekben, amikor az interferon gyengébben, vagy nem termelődik.

Tehát általánosságban elmondhatjuk, hogy annak az esélye, hogy egyszerre kétféle, vagy többféle légúti vírussal fertőződjünk meg nagyon kicsi. Viszont ez a hatás, a fertőzés elmúlása után viszonylag hamar megszűnik, az interferon lebomlik, kiürül a szervezetből, és a szervezet ismét meg tud fertőződni vírussal.

Prof. Dr. Szalai Csaba


Irodalom
John Cohen: Competition between respiratory viruses may hold off a ‘tripledemic’ this winter. 2022. November 28.
Piret J, Boivin G. Viral Interference between Respiratory Viruses. Emerg Infect Dis. 2022 Feb;28(2):273-281.
https://en.wikipedia.org/wiki/Organoid
Nickbakhsh S, és mtsai. Virus-virus interactions impact the population dynamics of influenza and the common cold. Proc Natl Acad Sci U S A. 2019 Dec 26;116(52):27142-27150.
Cheemarla NR, és mtsai. Dynamic innate immune response determines susceptibility to SARS-CoV-2 infection and early replication kinetics. J Exp Med. 2021 Aug 2;218(8):e20210583.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!