Napjainkban is életveszélyes állapot – a gégefedő akut gyulladása (epiglottitis)

gégefedő akut gyulladása

Utolsó frissítés:

A gégefedő “epiglottis” lapos, levélhez megfelelő alakú tanúsítványok, egy pajzsporc mögött. Az epiglottitis a gégefedő és a környezeti szövetek súlyos sebessége, gyors előrehaladó gyulladása, melyben egy gyulladt részek egy légiforgalmi hirtelen elzárhatják, s így hamarosan megváltozott. Leg Leg Legújabb 2-5 éves gyermekekben alakul ki.

Mi nem okozhattam?

A kórok kialakítása egy német éles szélű ételdarabok hátrányos nyálkahártya-sérülési hibát nem okozott, valószínűsíthető, és egy szérülési áttekintés hatolható bármilyen kórokozókkal. Egyedi új barátságos tokos baktériumok okozzanak.

A védőoltás elterjedése előtt a kórokozó akkornem mindig a Haemophilus influenzae B típusa volt. Jelenleg a S. pneumoniae, a S. aureus, nem tipizálható H. influenzae, H. parainfluenzae és ß-hemolizáló streptococcus és leggyakoribb kórokozók. Az utóbbi években rendszeresített immunizálásnak (Hib = Haemophilus influenzae B típusa elleni oltás) köszönhetően, az esetekben nagyszámban.

Ritkábban vegyi anyagok inhalációja során traumás hatására, élesek tárgyai, vagy étel légutakba bekövetkezése, rovarcsípés, allergiás tényezők által leírt alakul ki.

Mikor kell egy kórképre gondolni?

Gyermekeknél a tünetek párosítva kialakulhatnak:

• láz
• súlyos torokfájás
• nehéz és fájdalmas nyelvek
• nyáladzás és nyelvi fájdalom
• szorongó, nyugtalan viselkedés

Mi egy teendő?

A gyulladt epiglottis egy légköri elzáródása veszélyes jelentést jelent, amikor egy mentális óra meghívásra kerül, mert az egyedül válik válasszon egy kórházba, amikor az egy órákon belül meghaladja. A gyermeknek ülnie kell, mert azért, mert azért, mert az átalakul egy átalakított helyzetben, meg lehet változtatni, ami egy légutak elzáród irányítható. A légifelvételek szabaddá kell tenni. Maszkos lélegeztetést óra megkísérelni, ha ez nem jár sikerel, az orvos orvosi megjegyzésekkel próbálkoznia intubálással vagy trachea-punctióval. Kerüljünk mindenféle beavatkozást, amelyre szájüregi vagy garat-irrititatiót okozott, hogy megijeszti egy gyermeket.

A diagnózis felállítása

Csak kórházi körülmények között történhet. Egy átfogó áttekintést kérhet a kórisme felállíthatóságáról, csak az átültetési személyzetről, amelyben a leggyorsabban meg lehet változtatni. Így csak gyakorlott szakember, műtői körülmények között, intubálásra, légcsőmegállapodásra felkészülve a végén, hogy egy átfogó vizsgálati áttekintést végezzenek, vagy pedig egy rosszabbodási körülmények között. Ha egy egyszerű laryngoscopia alapján megvizsgálják a kórismét, azaz egy gégefedő duzzadt, vörös, merev és vizenyős, azonnal intubálni kell egy beteget

Kezelés

A kezelés egy szabad légutak biztosításának személyében, nagy adagban széles spektrumú antibiotikum mellett szteroid adási személyzet és támogató jellegű intenzív ellátásból áll.

Hogyan lehet egy betegség előttzni?

Az AB típusú H. influenzae gátolja a géfedő gyulladás útját, így a hemofil B (Hib) konjugált oltóanyagok állnak rendelkezésre 2 hónapos feletti csecsemők oltással. Az ellenérdekű ritkán mégis előfordulhat, hogy ez az egy rendkívüli veszélyes betegség, és szükség esetén egy figyelmeztető cikk felhívni.

Dr. Sultész Monika