Napjainkban is életveszélyes állapot – a gégefedő akut gyulladása (epiglottitis)

gégefedő akut gyulladása

A gégefedő „epiglottis” lapos, levélhez hasonló alakú porc, a pajzsporc mögött. Az epiglottitis a gégefedő és a környező szövetek súlyos, gyorsan előrehaladó gyulladása, melyben a gyulladt részek a légutakat hirtelen elzárhatják, s így hamar halált okozhatnak. Legtöbbször 2-5 éves gyermekekben alakul ki.

Mi okozza a gégefedő akut gyulladását?

A kórok kialakulásban néha éles szélű ételdarabok okozta nyálkahártya-sérülés szerepel, valószínű a sérülésen át hatolhatnak be a kórokozók. A fertőzést általában tokos baktériumok okozzák. A védőoltás elterjedése előtt a kórokozó majdnem mindig a Haemophilus influenzae B típusa volt. Jelenleg a S. pneumoniae, a S. aureus, nem tipizálható H. influenzae, H. parainfluenzae és a ß-haemolysáló streptococcus a leggyakoribb kórokozók. Az utóbbi években rendszeresített immunizálásnak (Hib = Haemophilus influenzae B típusa elleni oltás) köszönhetően, az esetek száma csökkent. Ritkábban vegyi anyagok inhalációja illetve traumás hatásra, éles tárgy, vagy étel légutakba kerülése, rovarcsípés, allergiás tényezők által alakul ki.

Mikor kell a gégefedő akut gyulladása kórképre gondolni?

Gyermekeknél a tünetek pár órán belül kialakulhatnak:
• láz
• súlyos torokfájás
• nehéz és fájdalmas nyelés
• nyáladzás a nyelési fájdalom miatt
• szorongó, nyugtalan viselkedés

Mi a teendő?

A gyulladt epiglottis bármikor a légutak elzáródását okozhatja, ezért mentőt kell hívni, a beteget azonnal kórházba kell szállítani, mert órákon belül meghalhat. A gyermeknek ülnie kell, mert fekve a gégefedő helyzete megváltozhat, ami a légutak elzáródásához vezethet. A légzést szabaddá kell tenni. Maszkos lélegeztetést kell megkísérelni, ha ez nem jár sikerrel, az orvosnak meg kell próbálkoznia intubálással vagy trachea-punctióval. Kerüljünk minden olyan beavatkozást, amely szájüregi vagy garat-irritatiót okoz illetve megijeszti a gyermeket.

A diagnózis felállítása

Csak kórházi körülmények között történhet. A gégefedő közvetlen megtekintésével a kórisme felállítható, csakhogy az ezzel járó manipuláció végzetes légúti elzáródást válthat ki. Így csak gyakorlott szakember, műtői körülmények között, intubálásra, légcsőmetszésre felkészülve végezheti a gége vizsgálatát felülről, orron keresztül, endoscoppal vagy gégetükörrel. Ha a közvetlen laryngoscopia megerősíti a kórismét, azaz a gégefedő duzzadt, vörös, merev és vizenyős, azonnal intubálni kell a beteget

Kezelés

A kezelés a szabad légutak biztosításából, nagy adagban széles spektrumú antibiotikum mellett szteroid adásából és támogató jellegű intenzív ellátásból áll.

Hogyan lehet a betegséget megelőzni?

A B típusú H. influenzae okozta gégefedő gyulladás megelőzése megoldott, igen hatékony Haemophilus B (Hib) conjugált oltóanyagok állnak rendelkezésre a 2 hónap feletti csecsemők oltásához. Ennek ellenére ritkán mégis előfordulhat ez a rendkívül veszélyes betegség, erre kívántuk a figyelmet cikkünkkel felhívni.

Dr. Sultész Monika

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!