Ajak- és szájpadhasadékos gyermekek korszerű ellátása

ajak- és szájpadhasadék

Az ajak- és szájpadhasadék komplex fejlődéstani, funkcionális, esztétikai probléma, mely ennek megfelelően komplex ellátást igényel.

Ez az ellátás világszerte ún. hasadékcentrumokban valósul meg, ahol együtt vannak azok a szakemberek, akik – az ellátás egyes fázisaiban – külön-külön, vagy egymást kiegészítve foglalkoznak beteggel.

A Heim Pál Gyermekkórház Fül-orr-gége és Bronchológiai osztályán mintegy 50 éve működő Hasadék Centrum tapasztalatait foglaljuk össze.

Már i.e. 30 körül történtek próbálkozások az archasadék műtéti megoldására. Akkor az anatómiai szerkezet másodlagos volt, az operatőrök kizárólag a kívánt külalaki változtatásra törekedtek. A hosszú távú eredmények kiábrándítóak voltak.

Ma már nemcsak a jó funkció, hanem a megfelelő esztétikai eredmény elérése is alapkövetelménynek számít.

Törekednünk kell a beteg számára elfogadható külső kialakítására. A legújabb műtéti módszerek a régi technikák éveken át tartó, folyamatos módosításaiból származnak és segítségükkel mindinkább optimális esztétikai és funkcionális eredmények érhetők el.

A műtéti időpont kérdésében nincs egységes álláspont. Az operatőrök nagy többsége úgy véli, hogy egy egyébként egészséges csecsemőnél akkor ideális a plasztikai műtét elvégzése, amikor már az ajak elég turgoros, az ajakpír határa jól kiképződött, amely az egyesítés pontosságát megkönnyíti, és csontnövekedési zavarral nem kell még számolnunk. Ez általában 3 hónapos kor körül várható. A csecsemő erre az időre már visszanyeri születési súlyát, súlygörbéje egyenletesen emelkedik. Az ilyenkor végzett műtétek után általában nincs szükség korrekcióra. A megfelelő gyakorlattal és módszerrel végzett ajakplasztika tartósan esztétikailag elfogadható, funkcionálisan is jó eredményt hoz. Az ajakhasadékok megoldásánál számos műtéti eljárást alkalmazunk. A választást az adott hasadék típusa és jellegzetességei határozzák meg.

Ma már korrigálhatóak a rövid philtrummal, előreálló praemaxillával bíró esetek is.

A jól megválasztott újabb műtéti technikák alkalmazása mellett egyre kevesebb beteg szorul másodlagos ajak-, és orrkoreekcióra.

A szájpadhasadékok korrekciója során törekszünk a megfelelő beszédképzés elősegítésére.

Egyoldali hasadékok esetén a lágyszájpad szimmetria kialakítását Z plasztikák segíthetik. A nyílt orrhangzósság megszüntetését eredményezik a különböző alul- és felülnyelezett lebenyt alkalmazó garatplasztikai módszerek. A hasadékos betegek teljes körű ellátásának nélkülözhetetlen része az ortodonciai kezelés. A centrum specialistájának, a team vezetőjének a feladata, hogy a hosszú távú, évekig tartó programot ismertesse, a szülő bizalmát, együttműködését megnyerve partnerül szegődjön a rehabilitációban. A fent ismertetett műtétek mellett hasonlóan fontos a logopédus, az audiológus, a foniáter, és nem utolsósorban a gyermekorvos szerepe, akik végigkísérik a kisgyermeket az újszülött kortól az iskoláskorig, a pubertásig. A hallás, a beszéd, a rágás, nyelés funkciók mind ellenőrzést, és adott esetben kezelést igényelnek. Nem egyszer szükség van pszichológus, genetikus bevonására is.

A siker érdekében a házi gyermekorvos és a hasadékos team között szoros kapcsolatot kell kialakítani.
Az arc (ajak, szájpad) hasadék kezelése komplex probléma. Csak több specialista által megterezett és alkalmazott következetes gondozás hozhat a szülő és gyermek számára megfelelő eredményt.

Dr.Csákányi Zsuzsanna
Prof.Dr.Katona Gábor

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!