Fültisztítás: Hogy (ne) tisztítsuk a gyermek fülét?

fülvizsgálat, fültisztítás

Fültisztítás

A külső hallójárat, mint a normális testüregek és testnyílások általában, saját tisztító mechanizmussal rendelkezik, öntisztuló.

A külső hallójárat elszarusodó hámjának keratin rétege a dobhártya közepétől kifelé vándorol (epithelmigráció), és mint egy lassan haladó futószőnyeg a levált keratint, illetve a belejutott kisebb szennyeződéseket automatikusan a külső hallójáratból kisodorja.

A külső hallójárat lehet a szokásosnál szűkebb, ez lehet heges szűkület a porcos részen vagy csontos szűkület. A leggyakoribb oka ennek a körül írt csontdudor képződés, amely úszóknál gyakori (exostosis a mellső vagy az alsó falon), vagy pedig a hallójárat csontos falának körkörös beszűkülése (hyperostosis).

A hallójárat a dobhártyával végződő, porcos és csontos részből álló vakjárat.

A kisdedkorban résformájú, 3-4 éves korra éri el az individuálisan nagyon eltérő teljes nagyságát. A hallójárat külső porcos részében verejték- és faggyúmirigyek találhatók, ezek szekrétuma alkotja a fülzsírt, más néven a cerument. Normális körülmények között a cerumen az epithelmigráció és a rágómozgások következtében kilökődik a hallójáratból.

A hallójárat anomaliák, stenosisok vagy a hallójárat-epithel károsodás következtében fellépő fokozott cerumen produkció fülzsírdugó kialakulásához vezethet. A cerumen fürdés, úszás után gyakran megduzzad, elzárja az egész hallójáratot és hangvezetési zavart, nyomást, feszülést, fájdalmat eredményez. A hallójárat eszközös tisztítása csakis fülorvosra tartozik, aki mikroszkópos ellenőrzéssel, vagy fülmosással távolítja el a cerument. A vakon végzett fültisztítás következményekkel járó hallójárat-, dobhártya-, középfül és belsőfül sérülést okozhat.

Fülzsír

A cerumen a porcos hallójárat bőrének jellegzetes terméke. A hallójárat bőrét zsírosítja és bizonyos fokig védi. Konzisztenciája egyénenként változó, a hígan folyótól sűrű, kenőcsszerű lehet. Funkciója az érzékeny hallójáratbőr befedése, száradástól való megőrzése, emellett bizonyíthatóan rovarriasztó, baktérium- és gombaölő hatása van. A külső hallójárat már leírt öntisztuló mechanizmusa révén a cerumen észrevétlenül kisodródik a hallójáratból, és eltávozik. Olyanoknál, akiknél ez az öntisztuló mechanizmus zavart, a cerumen felhalmozódhat.

Gyakoribb ennél, hogy a beteg helytelen tisztogatási művelet révén a kisodródó cerument visszatömködi a fülébe, amely visszatömött cerumenre újabb adagot töm a beteg, így a cerumen keletkezési határánál beljebb hatol, és végül a beteg tevékenysége következtében kitöltheti az egész hallójáratot, és a dobhártyát is eléri. Ritkán előforduló oka lehet száraz köhögésnek a hallójáratban elhelyezkedő, kemény, száraz fülzsírdugasz, mely a vagus ideget ingerli.

Keratosis obturans

Egyeseknél a hallójárat bőre hajlamos a fokozott szaruképződésre a leírt hámmigratio zavarához csatlakozóan. A levált hámrétegek hagymaszerűen egymásra rétegződnek, és végül az egész hallójáratot kitöltik, azt kitágítják. A hámtömeg alatt esetleg sarjadzás indul meg. Nevezik ezt az állapotot külső hallójárati cholesteatomának is. A terápia a leváló hám időről időre történő rendszeres eltávolítása, mielőtt azok felhalmozódnának.

Ideális esetben tehát a hallójárat otthoni tisztítása nem szükséges, elegendő a külső részt megmosni. Amennyiben gyermekünk mégis hajlamos a fokozott fülzsírtermelésre, paraffin, illetve babaolaj cseppenthető a fülbe. Elfolyósítva, illetve részben feloldva a fülzsírt, így elősegíthetjük annak kiürülését.

Dr. Balogh Illés

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!