Gyakori nyári fülészeti megbetegedések

külső hallójárat gyulladása

A külső hallójárat gyulladása

Nyáron, nagy melegben az iskolaszünet idején gyermekek tömegei látogatják a strandokat vagy fürdenek otthonaik medencéiben.

Az örömteli fürdőzés azonban sokak számára kellemetlen következményekkel is járhat,

mert elősegítheti a külső hallójárat gyulladásának kialakulását. A betegség gyermekeknél legalább olyan gyakori, mint a felnőttkorban.

A külső hallójárat akut gyulladása igen kellemetlen tünetekkel jár. A kezdeti égő érzés igen rövid idő alatt heves fájdalommá fokozódik, amely különösen rágáskor, ásításkor kifejezett. A fülkagyló és a hallójárat bemenet érintésre rendkívül érzékeny. A fülzsírképződés csökken, a hallójárat bőre gyulladt, vérbő lesz. A kezdetben mérsékelt savós váladékozást néhány nap után bőséges gennyes fülfolyás váltja fel. A folyamat eleinte a porcos, külső hallójárati szakaszon kifejezettebb, de az egész hallójáratra ráterjedhet. Egyes esetekben a fülkagyló mögötti terület is vizenyősen felduzzad, vérbővé válik és a fülkagyló eláll.

Az egészséges hallójárati hám ellenálló, védelmét a fülzsír is segíti.

A gyulladás kialakulásában a külső hallójárat nedvességi, hőmérsékleti viszonyainak megváltozása, a hallójárat hámjának fellazulása, sérülése, a fülzsírképződés csökkenése vagy megszűnése egyaránt fontos tényezők.

A szervezet általános ellenálló képességének gyengülése anyagcserezavarok, pl. cukorbetegség kapcsán szintén hajlamosító faktor lehet.

A felázott hallójárati hám igen sérülékeny és ez a betegség létrejöttének egyik leggyakoribb oka. A hallójárat vakarása, nem kellő tisztaságú törülközővel történő szárítása felszínes hámsérülést okoz és a sérülésen át a hám alatti réteg diffúz gyulladása alakul ki, amely a porchártya közelsége miatt komoly fájdalommal jár. Legjellemzőbb a bakteriális infekció, de gombás fertőzéssel is gyakran találkozunk.

A betegség kezelésében a hallójárat kitisztítása, a váladék leszívása után helyileg gyulladáscsökkentő oldattal átitatott géztamponokat alkalmazunk.

Természetesen az erős fájdalom miatt, fájdalomcsillapítók adása is feltétlenül szükséges. Kifejezett gyulladásos tünetek, hőemelkedés esetén a helyi kezelést antibiotikum adásával egészítjük ki. A heveny tünetek enyhülése után fülcsepp használata javasolható a teljes gyógyulásig és amíg ez bekövetkezik el kell kerülni, hogy víz jusson a hallójáratba.

A megelőzés érdekében fontos fürdés után a hallójárat gondos és óvatos kiszárítása.

Visszaesésre hajlamos betegeknél javasolható fürdés előtt paraffinolaj becseppentése a hallójáratba. Ilyen esetekben ma már egyénre szabott védő fülillesztékek is rendelhetőek.
E módszerek alkalmazása mellett többnyire elkerülhető, hogy egy strandon eltöltött kellemes meleg nyári nap a fül-orr-gégészeti szakrendelésen végződjön. Felhőtlen vakációt kívánok!

Dr. Csákányi Zsuzsanna

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!