Mi az a Schönlein-Henoch purpura?

Schönlein-Henoch purpura

A Schönlein-Henoch purpura a leggyakoribb gyermekkorban előforduló kisereket érintő vasculitis, azaz érgyulladás.

A pontos kiváltó kóroki tényező még mindig ismeretlen, de feltételezhető hogy valamilyen fertőzés váltja ki. Általában megelőzi egy felső légúti illetve emésztő-szervrendszeri megbetegedés. Az immunrendszer stimulálásával az IgA nevű immunglobulin képződését idézik elő, amely lerakódva az érintett szervek kisereiben gyulladásos folyamatotokat indítanak be az ún. komplement aktivációs faktorok által.

A legfontosabb szervek amelyek érintettek a bőr, a béltraktus, a vese, az ízületek és ritkán a központi idegrendszer. Változatos klinikai megjelenése miatt nem mindig látunk teljes képet, gyakran csak a bőr és az ízület érintett, belső szervek érintettsége nélkül. A legszembetűnőbb elváltozást a bőrön észlelhetjük, leggyakrabban az alsó végtagokon illetve a farpofákon láthatóak az apró bevérzett petechiák, purpurák. A legfontosabb hogy ezek a bőrelváltozások ha egy poharat rányomunk akkor nem halványodnak el, hanem továbbra is láthatóak.

Jellegzetesen a térd vagy boka szokott fájdalmasan beduzzadni, gyakran itt is észlelhetünk kisebb-nagyobb bevérzéseket. Emésztőszervi érintettségre utal a hányás, görcsös hasi fájdalom, véres hányás, illetve véres székletürítés. A vesék érintettsége igen komoly dolog, ezért a többszöri vizeletvizsgálat elengedhetetlen. Változatos vizeleteltérések észlelhetünk, leggyakrabban haematuriát látunk, ami azt jelenti, hogy vért igazolunk a vizeletben. Ritka tünetként fejfájás, ingerlékenység is előfordulhat.

A diagnózis klinikai diagnózis, ami azt jelenti, hogy a fent felsorolt tünetek alapján állítjuk fel a diagnózis.

Általában a gyermek kórházi felvételt szükségesnek tartjuk, részletes kivizsgálás illetve megfigyelés céljából. Legtöbbször szövődménymentes esettel állunk szemben,amikor bőrtünetek és enyhe fokú ízületi panaszok vannak jelen, és a megfelelő tüneti terápia mellett gyors javulásra számíthatunk.

Terápia során legfontosabb a szigorú ágynyugalom, a fűszerszegény diéta illetve helyi borogatás. Azonban ha szövődmények észlelünk (súlyos ízület bevérzés, emésztő-szervrendszeri panasz, vizeleteltérés) akkor kiemelt figyelmemmel kell a gyermekről gondoskodnunk. Amennyiben súlyos bélvérzés illetve veseeltérést észleltünk, akkor gyermeknephrológus illetve gyerrmekgasztroenterológussal konzultálva gyulladáscsökkentő (szteroid terápia) megfontolandó. A veseérintettség esetén gyermeknephrológiai gondozásba vétele elengedhetetlen.

Útravalóul: a gyermekkorban igen gyakran előforduló kiütések színes-változatos virágcsokrából a Schönlein-Henoch purpura belső szerveket is érintő megbetegedés, felismerése és kezelése rendkívül fontos.

Dr. Szamosújvári Judit

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!