Bronchiolitis

bronchiolitis

1. Mi a bronchiolitis?

A kislégutak (bronciolusok) gyulladása, melyet vírusfertőzés okoz. Leggyakrabban az RSV (respiratory syncitial virus) a kórokozó, de egyéb vírusok, például az influenza, rhinovírus is okozhatnak hasonló tünetegyüttest. Az RS vírust könnyű elkapni, fizikai érintkezéssel terjed, pl. egy fertőzött személy érintésével, puszival vagy kézfogással. A kórokozók a levegőben is terjednek, amikor a fertőzött személy tüsszent, vagy köhög, ráadásul az RS vírus több órán keresztül életképes maradhat egy asztallapon vagy használt zsebkendőn is.

Jellemzően csecsemőkorban fordul elő, leggyakrabban 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél jelentkezik. Szezonális előfordulást mutat, a gyakoriság csúcsa november és március közé esik. Rizikófaktort jelent a 12 hét alatti életkor, a koraszülöttség, a veleszületett szívbetegség, a krónikus tüdőbetegség és a koraszülöttség.

2. A bronchiolitis jellemző tünetei?

A kezdeti fázisban felső légúti fertőzés tünetei jellemzőek orrfolyással, majd a folyamat előrehaladtával köhögés, nehézlégzés, szapora légvétel, szapora szívverés, zihálás, sípoló légzés, étvágytalanság, bágyadtság jelentkezik.

3. Hogyan diagnosztizálható a bronchiolitis?

A diagnózis klinikai, vagyis az imént ismertetett tünetek alapján történik. Laborvizsgálattal a betegségre jellemző eltérés nincs, mellkasröntgen rutinszerű alkalmazása nem ajánlott. Hallgatózással észlelhető a sípoló légzés, a hóropogás-szerű zörejek.

4. Hogyan kezeljük?

Általában kórházi megfigyelésre van szükség bronchiolitis esetén, azonban csak tüneti kezelésre van lehetőség.
A kórházi megfigyelés azért szükséges, mert ugyan gyakran enyhe formában kezdődik és zajlik a betegség, azonban az esendő kiscsecsemők esetében előfordulhat hirtelen nagymértékű állapotromlás, etetési nehézséggel, oxigénigénnyel. A kezelés alappillérei a rendszeres inhalálás 3%-os sóoldattal, szükség esetén folyadékpótlás és oxigén adása.

A 3%-os sóoldatot naponta 3 alkalommal kapják a gyermekek porlasztva, maszkos inhalátor segítségével. Antibiotikumra szövődménymentes esetben nincs szükség. Az inhalatív hörgőtágító adása nem javít a tüneteken, így szükségtelen adni. Váladékoldó szirupok, cseppek adása ebben az életkorban nem javasolt, a váladékoldásra a sóoldatos inhalálás szolgál.

5. Mi a bronchiolitis kimenetele?

Enyhe tünetek esetén kb. 3 nap megfigyelés elegendő. Súlyos esetben akár légzési elégtelenség is kialakulhat, ilyenkor intenzív osztályos kezelés, gépi lélegeztetés válhat szükségessé.

6. Mit tehetünk a bronchiolitis fertőzés elkerülése érdekében?

Mindenki, aki kapcsolatba kerül a csecsemővel, mosson kezet. Náthás panaszok esetén ne puszilgassuk a babát. Ne fogadjunk beteg látogatót. A téli időszakban ne vigyük a fiatal csecsemőket zsúfolt helyre, közösségbe. Ne dohányozzunk a gyermek környezetében.

Az RSV ellen létezik egy Synagis nevű, palivizumab hatóanyagú védőoltás, mellyel a kész ellenanyagot lehet bejuttatni gyermek szervezetébe. Az oltással a gyermek az RSV elleni ellenanyagot (antitestet) kapja meg, mely hozzávetőleg 1 hónapig tartó védettséget biztosít az RSV okozta megbetegedések ellen. A megfelelő ellenanyagszint fenntartása érdekében fontos, hogy szezonban – novembertől márciusig – minden hónapban megkapja a gyermek a védőoltást. A védőoltás beadása ajánlott RSV járvány idején a 32. héten vagy korábban született , hat hónaposnál fiatalabb csecsemőknek, bronchopulmonalis diszplázia miatt kezelt gyermekeknek, illetve súlyos veleszületett szívfejlődése rendellenességben szenvedő 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek.

Dr. Varga Ágnes

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!