Újabb ismeretek a kismamák fogápolásában

kismamák fogápolása

Van egy régi tévhit: miszerint az „anyáknak minden gyerek 1-2 fogába kerülhet”! – Ez hamis állítás.

Kismamák fogápolása

A terhesség és szoptatás során megnövekedett ásványi-anyag szükségletet ugyanis nem a fogakból, hanem plusz táplálékból és a csontokból pótolja a szervezet.

Azt viszont kevesen tudják, hogy valójában milyen veszély fenyegeti a leendő anyák fogazatát.

Tény, hogy a többször szült nőknél magasabb lesz caries intenzitás. Oka a dentalis lepedék (biofilm) akkumuláció.

Tényezői: étkezési szokások megváltozása. Várandóság első heteiben fokozott hányinger, minek okán a kismamák cukorka szopogatással csökkentik az érzést. A Ph-ja alacsonyabb lesz, és a megnövekedett édesség fogyasztása esetén nő a lactobacillus szám.

A kismamáknál gyakori az édességkívánás. Az evés, „Egyél kettő helyett”, nassolgatás, ropogtatás szénhidrát tartalmú koszt fogyasztása növeli a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét. Nem beszélve a felszedett plusz kilókról.

Ajánlat: kevés nassolás főleg gyümölcs chipsek, zöldségmártogatósok, de határozottan javasolt a friss gyümölcsök, zöldségek összedarabolt fogyasztása. Ezen étkek rágása pozitív hatású, vitamin és ásványi anyag források is egyben.

A várandós anyukáknál megnő az erózió rizikója.

Gyakoriak a hányások, mivel a savas ételeket jobban megkívánják, így a gyomorsav refluxa a szájüregben sokszor előfordul. Ez a fogfelszínek palatinális (szájpadi), lingualis (nyelvfelszíni) eróziót okoznak. Hányingert, hányást okoz olykor még a fogkefe használata is, a garatmezők ingerlése révén. Talán ezzel magyarázható az anyukák gyenge szájhigiéniája, valamint a gyakori hormonátalakulások miatti fáradság, vezet az elmaradt esti fogmosásokhoz.

Terhességi ínygyulladás előfordulási gyakorisága 35-100% között mozog.

Hormonális változások következményeképpen alakul ki.
Két csúcsponttal is: az első trimenonban majd a harmadik trimenon végén. Először gonadotropin szekréció után az íngyulladás (gingivitis) is látványosan csökken.

Ínygyulladás idején erőteljes ínyvérzéssel lehet számolni.

Terhesség ideje alatt vérátáramlás is megnő. A fogíny pedig a szokásosnál érzékenyebb, vérzékenyebb lehet. A hajszálereknek megnövekedett az áteresztő képessége. Az elpusztult tartószerkezet helyén úgynevezett tasakok alakulnak ki, ezek tele vannak agresszív baktériumokkal, amelynek toxinjai véráramlat útján akár távoli szervekhez is eljutnak, megbetegítve azokat. Ezt nevezzük gócbetegségnek. Súlyos esetben csak a fog eltávolítása jelenthet megoldást. Noha az elváltozások átmeneti jellegűek, ennek megfelelően a szájápolás otthon is igen fontos. Különböző puha balzsamsörtéjű fogkeféket kell alkalmazni, alkohol mentes szájvizeket. Jó hatása van a szájzuhanynak is.

Ajánlatos: megfelelő technikával a fogselyem használata, ajánlott a fogköztisztító keféket is alkalmazni. A terhes kismamának javasoljuk a gyakori fogorvos és dentál higiénikus látogatását, ellenőrzés, és professzionális fogkő eltávolítás végett. A különösen érintetteknél gyakori konzultáció, személyre szabott kezelések beiktatása fontos lehet.

A terhességgel kapcsolatban megemlítendő a koraszülés és a fogágy betegségek kapcsolata.

A parodontális vagyis fogágy betegségi folyamatok várandós kismamák alacsony születési súlyú, koraszülésekhez vezethetnek. (Egyes nyugati szerzők szerint a korai vetélés is parodontális folyamatoktól lehet). A fogágy betegségek folyamatának kezelésével a szisztémás betegségeknek rizikóját is csökkenthetjük. Prevenciós tanács: próbáljuk megőrizni orális szájegészségünket, puha sörtéjű fogkefék használata, napi kétszeri fogmosás, alkoholmentes szájvíz amely megakadályozza a plakk kialakulását, csökkenti a baktériumok életképességét, gátolja szaporodásukat, elősegíti a szájmiliő létrejöttét. Vitamindús táplálkozás, fokozott C-vitamin és egyéb vitaminok fogyasztása igencsak javasolt.


dohányzásDohányzás hatása a terhesekre:

Kimutatva rossz hatással van a magzatra a dohányzás. A mama dohányzása koraszüléshez vezethet, spontán vetélésre, valamint csökkent súlyú magzathoz. A perinatális magzat halála gyakoribb a dohányos szülőknél. Ezeknél az anyáknál megfigyelték, hogy kevésbé szoptatják, hamarabb leválasztják a kisdedet, tejproduktumok is kevesebb.

A kismamák gyakran szorítják fogsoraikat. Préselnek, csikorgatnak éjjel.

Általában ezek a napi szorongások levezetői.
Minden várandós anyuka igaz örömmel, szeretettel várja a csecsemőjét, de lesz-e elég tej az újszülött számára kérdése, pszichésen frusztráló lehet.
Eme nehézségeket megfelelő szakemberek segítségével kell feltárni, és ha lehet idejekorán orvosolni!

Dr.Dima Magdolna

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!