Ej, mi a KŐ – a fogkő – eltávolítás fontossága

fogkő

Kit ne érdekelne a rossz lehelet, a sárga, elszíneződött fogak?

A fogágykezelés alapvető eleme a lepedék és a fogkő eltávolítása. A fog- és gyökérfelszínen lerakódott, mineralizált és nem mineralizált lerakódások – amelyek lehetnek ételmaradékok, bakteriális lepedék, elszíneződések és fogkő – amik ínygyulladás és fogágybetegség kialakulásához vezethetnek.

A fogkő nem más, mint elmeszesedett foglepedék, mely az íny alatt és az íny felett egyaránt előfordulhat, a természetes fogakon és fogpótlásokon egyaránt.

Az íny felett elhelyezkedő fogkő sárgás színű, eredetét tekintve elmeszesedett lepedék, legnagyobb részben szervetlen kalcium- és foszfátkristályok alkotják. A kristályszerkezet miatt felszíne érdes, amely kedvez a baktériumok megtapadásának, ezáltal a gyulladás kialakulásának.

Az íny alatt elhelyezkedő fogkő az íny alatt található lepedék lassú elmeszesedése kapcsán jön létre. Ami erősen tapad a gyökércement egyenetlenségeibe. A folyamatos gyulladás miatt az íny visszahúzódik, ínytasakok alakulnak ki, a fogakat körülvevő íny és csont pusztulását okozzák, melyek hosszútávon fogelvesztéshez vezetnek.

A fogkő kizárólag szakember által műszeresen távolítható el.

Az íny alatti és feletti depurálás alkalmával törekedni kell egy tökéletesen simára tisztított felületre. Egy tökéletesen simára tisztított és csillogó csempe felületére lassabban rakódnak le a szennyeződések, mint egy érdes, matt csempe felszínére. A fogfelszíneket a lehető legalaposabban meg kell tisztítani, ugyanakkor kíméletesen kell eljárni, mivel a túlságosan nagy erővel végzett tisztítás károsodáshoz vezethet.

A professzionális, fogorvosi rendelőben végzett fogtisztítást követően megfelelő és rendszeres szájhigiénével, hosszú távon fenn tudjuk tartani ezt a relatíve baktériummentes állapotot és megelőzhetjük a további fogkő és egyéb gyulladások kialakulását. Ennek nagyon fontos, és szinte elengedhetetlen eleme a páciens kellő motiváltsága és a fogorvosok, dentalhigienikusok tudatos felvilágosító munkája.

A fogorvosok és a jól képzett dentalhigienikusok nagy segítséget nyújthatnak az arra rászorulóknak. A fogak egészségének megőrzése érdekében járjon rendszeresen fogorvoshoz és alkalmazzon megfelelő fogmosási technikát. Fontos, hogy megfelelő (fogkőképződést gátló) fogkrémet használjunk, amivel szintén megakadályozhatjuk a fogkő kialakulását.

Valószínűleg már sokan, sokszor és számos helyen elmondták: a helyes fogmosás és a rendszeres fogorvosi, dentalhigienikusi ellenőrzés, elengedhetetlen az igényes szájhigiénia megőrzésében és így hosszú távon tartható fenn egy egészséges és szép mosoly.

Haszman Dorottya

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!