A barázdazárás, mint a prevenció egyik fontos eleme

fogorvonál

Az óvodáskor vége, az iskoláskor kezdete veszélyeztetett időszak a gyermekek fogazata szempontjából.

Ekkor kezdődik meg a fogváltás, az első maradó nagyőrlő fogak megjelenése erre az időszakra tehető. A szülők ezeket a hátsó fogakat tejfogaknak gondolják – mert ezek előtörése előtt nem esnek ki tejfogak – és a nem megfelelő fogápolás hiányában előtörésük után rövid idő elteltével, a fogak barázdarendszerében szuvasodás folyamata indulhat el, ami az idő előrehaladtával a fog elvesztéséhez is vezethet.

Mi a Heim Pál Kórház Fogászati Prevenciós osztályán különös figyelmet szentelünk a fogváltás időszakának. Igyekszünk a szülők figyelmét felhívni a korai fogszuvasodás veszélyeire. Tanítjuk a gyermekeknek a helyes fogmosási technikát, beszélgetünk az egészséges táplálkozásról, és nem utolsó sorban felajánljuk a szülőknek a már teljesen előtört őrlőfogak barázdazárását. Sokan tőlünk hallanak először erről a prevenciós lehetőségről és élnek is ezzel a biztonságos és fájdalommentes fogorvosi beavatkozással.

Mikor ajánlott elvégezni a barázdazárást?


A barázdazárást a fog előtörésétől számított fél éven belül ajánlott elvégezni. A kis- és nagyőrlő fogak rágófelszínén található különböző mélységű barázdák fogkefével nem mindig tarthatók tökéletesen tisztán. A barázdazárás elvégzése után könnyen tisztíthatóvá válnak a rágófelszínek. Az ételmaradékok és a baktériumok nem tudnak ezeken a fogakon mélyre hatolni, ezáltal megelőzzük, illetve csökkentjük a gyermekkori fogszuvasodás előfordulását.

Mi az a barázdazárás?

A barázdazárás menete


Az alaposan megtisztított fogat leszárítjuk, majd a fogzománc felszínét egy speciális zselével kezeljük, amely teljesen ártalmatlan a fogainkra, de szükséges ahhoz, hogy a barázdazáró anyag a fogfelszínhez tapadjon. A barázdazáró anyag egy folyékony tejfehér színű tömőanyag, amely kék fényű lámpával megvilágítva szilárdul meg a fog barázdarendszerében. Ezek a tömőanyagok fluoridot tartalmaznak, ezáltal fluoridot adnak le a fogaknak, és ezzel is védik a gyermekek fogait a fogszuvasodástól.

A kezelés végén ellenőrizzük, hogy a barázdazáró anyag a fogsor záródását nem akadályozza-e, és ha szükséges akkor a tömés vastagságából eltávolítunk és utána polírozunk.

A beavatkozás foganként 15-20 percet vesz igénybe. Fél évente ajánlott kontrollvizsgálatra visszarendelni a kis pácienseket és ellenőrizni, hogy a tömőanyag nem kopott-e ki a barázdából. Ha esetleg sérült a tömés felszín, akkor cserélni kell!

Fontos azzal tisztában lenni, hogy a barázdazárás nem oldja meg, csak megkönnyíti a fogápolást, a rendszeres és alapos fogmosás elengedhetetlen a fogak egészségének megőrzése érdekében.

fogorvosi ellenőrzés utánDr. Körtély Imola Zsuzsanna


Irodalom:
Nyárasdy Ida – Bánóczy Jolán : Preventív Fogászat 2009. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!