Sikeres út az egészséges fogakhoz

fog

Utolsó frissítés:

Anyukaként és fogorvosi asszisztensként is fontosnak tartom, a kisgyermek első megjelenését a fogorvosi rendelőben.

Az otthoni szülővel együtt végzett szájápolás és egészséges táplálkozás mellett érdemes minél korábban elvinni a kis pácienst egy vizsgálatra leendő fogorvosához.

Egy-egy sürgős kivételtől eltekintve fontos, hogy a gyermek ne akkor találkozzon először a fogorvossal és az asszisztensével mikor már fáj valami.

Ekkor már nem csak a fájdalom miatt lesz rémült a kisgyermek, hanem biztosra vehető a félelem a szükséges és kellemetlenségekkel járó ismeretlen beavatkozásoktól. A félelem megelőzhető rendszeres fogorvos látogatással, és szülői példamutatással. Sajnos a szülők kellemetlen emlékei is bélyeget nyomhatnak a gyermekeikre, és ennek következtében igen megnehezítik a fogorvos munkáját.

Sok esetben velünk, asszisztensekkel találkozik először a gyerkőc és a szülő,

ezért nagy felelősség nehezedik ránk. Minden esetben kell, hogy legyen egy kedves szavunk, vagy egy megnyugtató pillantásunk, hogy ezzel is oldani tudjuk a páciensben felgyülemlett feszültséget, idegességet, ill. félelmet, legyen az nagy vagy kis ember. Ezzel a legtöbb esetben el tudjuk érni azt, hogy megnyíljanak „kapuk” amik olyan információkat rejtenek, melyek elősegítik az orvos munkáját.

Munkám során speciális esetek is előfordulnak, mikor a gyereket kifejezetten frusztrálja anyukája, vagy apukája aggódó tekintete.

Ezt egy asszisztensnő magától felismeri és cselekszik! Sokszor a szülő ebben az esetben jobban retteg, mint a kezelésre szoruló gyermeke. Ilyenkor egy „kávé meghívással” a váróban oldani lehet a feszültséget, míg az orvos nyugodtabban tudja kezelni a már nem környezetére, hanem rá figyelő gyereket.

A rendelési sorrend felállításában is óriási szerepe van az asszisztensnek.

Az időpont egyeztetés során, már telefonban fel kell mérnie, hogy a gyereknek mi a panasza, mennyire félős, illetve mennyi időt fog igénybe venni a kezelése. Egy idegesebb, vagy kisebb gyermeknél fontos, hogy a várakozási idő leredukálódjon, hogy a már amúgy is fennálló izgatottságot ne fokozzuk tovább.

A Heim Pál Kórház Prevenciós Osztálya lehetőséget biztosít már öt éve, arra, hogy a kicsik megismerhessék a fogorvosi rendelőt, ezzel segítve a majdani fogorvosi kezelésüket, ill. annak sikerét. A nagyok ezzel szemben professzionális szájápolásban és tanácsadásban részesülnek. Ezzel hozzásegítjük őket ahhoz, hogy minél egészségesebb fogaik legyenek, és ezt az állapotot minél tovább meg tudják őrizni.

Királyházi Viktória