Sikeres út az egészséges fogakhoz

fog

Anyukaként és fogorvosi asszisztensként is fontosnak tartom, a kisgyermek első megjelenését a fogorvosi rendelőben.

Az otthoni szülővel együtt végzett szájápolás és egészséges táplálkozás mellett érdemes minél korábban elvinni a kis pácienst egy vizsgálatra leendő fogorvosához.

Egy-egy sürgős kivételtől eltekintve fontos, hogy a gyermek ne akkor találkozzon először a fogorvossal és az asszisztensével mikor már fáj valami.

Ekkor már nem csak a fájdalom miatt lesz rémült a kisgyermek, hanem biztosra vehető a félelem a szükséges és kellemetlenségekkel járó ismeretlen beavatkozásoktól. A félelem megelőzhető rendszeres fogorvos látogatással, és szülői példamutatással. Sajnos a szülők kellemetlen emlékei is bélyeget nyomhatnak a gyermekeikre, és ennek következtében igen megnehezítik a fogorvos munkáját.

Sok esetben velünk, asszisztensekkel találkozik először a gyerkőc és a szülő,

ezért nagy felelősség nehezedik ránk. Minden esetben kell, hogy legyen egy kedves szavunk, vagy egy megnyugtató pillantásunk, hogy ezzel is oldani tudjuk a páciensben felgyülemlett feszültséget, idegességet, ill. félelmet, legyen az nagy vagy kis ember. Ezzel a legtöbb esetben el tudjuk érni azt, hogy megnyíljanak „kapuk” amik olyan információkat rejtenek, melyek elősegítik az orvos munkáját.

Munkám során speciális esetek is előfordulnak, mikor a gyereket kifejezetten frusztrálja anyukája, vagy apukája aggódó tekintete.

Ezt egy asszisztensnő magától felismeri és cselekszik! Sokszor a szülő ebben az esetben jobban retteg, mint a kezelésre szoruló gyermeke. Ilyenkor egy „kávé meghívással” a váróban oldani lehet a feszültséget, míg az orvos nyugodtabban tudja kezelni a már nem környezetére, hanem rá figyelő gyereket.

A rendelési sorrend felállításában is óriási szerepe van az asszisztensnek.

Az időpont egyeztetés során, már telefonban fel kell mérnie, hogy a gyereknek mi a panasza, mennyire félős, illetve mennyi időt fog igénybe venni a kezelése. Egy idegesebb, vagy kisebb gyermeknél fontos, hogy a várakozási idő leredukálódjon, hogy a már amúgy is fennálló izgatottságot ne fokozzuk tovább.

A Heim Pál Kórház Prevenciós Osztálya lehetőséget biztosít már öt éve, arra, hogy a kicsik megismerhessék a fogorvosi rendelőt, ezzel segítve a majdani fogorvosi kezelésüket, ill. annak sikerét. A nagyok ezzel szemben professzionális szájápolásban és tanácsadásban részesülnek. Ezzel hozzásegítjük őket ahhoz, hogy minél egészségesebb fogaik legyenek, és ezt az állapotot minél tovább meg tudják őrizni.

Királyházi Viktória

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!