Fogcsikorgatás!

fogcsikorgatás

Mostanában egyre gyakrabban panaszkodnak a szülők, hogy a gyermek „örlődik” valamin.

Esetleg a háttérben lehet légúti infekció, megfázás?!

Sokszor azonban a háttérben valamilyen lelki feszültség áll. Amennyiben a szülő nem tudja megállapítani milyen okról van szó, okos dolog szakemberhez fordulni, hogy adott esetben tanácsot tudjon adni; mi állhat az éjszakai zavaró jelenség mögött.

A stressz a leggyakoribb szóba kerülő probléma. Például a családban vagy az iskolában, óvodában, bölcsődében piszkálják a társai. Torna órán nem tudta a hátra bukfencet és vagy pl. nem mászta végig a kötelet, rudat. Vagy nehezen tud megbirkózni egy költözködéssel, iskolaváltással, közösségi klikkesedéssel, esetleg súlyfelesleggel?

Véleményem szerint a fogcsikorgatás jellemzően tartósan fennálló stresszes állapot következménye.
Amennyiben megszűnik ez a helyzet a zavaró éjszakai hangok is eltűnhetnek.

Nem csupán stressz, de lelki fájdalom is eredményezheti, hogy a gyerek éjjelente egymáshoz préseli a két fogsorát. A gyermek számára erős bánat; például egy kedves családtag elvesztése is komoly problémát jelenthet. További probléma lehet, hogy esetleg csúfolják az iskolában, barátjával, barátnőjével hullámvölgybe került.

Tanácstalan helyzetét gyakran nem is tudja megfogalmazni a gyerek. Minden esetre a hangulat változásait, búskomorságát, levertségét figyelni kell, mert valószínűleg ezért gyötri az állkapcsát álmában.

Gyakran szituációs játékokkal könnyebben a felszínre kerülnek a tudat alatti bajok, bánatok.
Fogcsikorgatás esetén, ilyen problémáknál a gyermek pszichológusok sokat tudnak érdemben segíteni.

Minden esetre a gyermekkel közvetlen kapcsolatba kell kerülni. A túl precíz saját maguknak a”lécet”magasra állító s végül az átugrani nem tudó gyermekeknél gyakori a préselés, szorítás, a fogcsikorgatás.

Ezek a gyerekek érzelmileg fejlettebbek kortársaiknál.

Az is előidézheti a belső feszültséget, ha a szülő vár el sokat a gyermekétől!

Minden esetre a közvetlen kapcsolat kialakítása nagyon fontos. Ne csak tökéletes eredmény felmutatása esetén kapjon puszit, simogatást, ölelést.

Jó tanácsként: érdemes a csemetével napi órát aktív együttlétre szánni, amikor csak vele foglalkozunk.

Fogcsikorgatást gátló eszköz:

korszerű mélyhúzott technikával készített aránylag könnyen viselhető sín. A csikorgatást gátló esetében az alsó és felső fogívekre helyezett rugalmas kopásálló réteggel ellátott egymástól független sínek szüntetik meg a fogakat és tartóállományukat egyaránt károsító csikorgatást.
Ennek elkészítését fogszakorvos indikálhatja be.

Ez a csikorgatás gátló természetesen egy segédeszköz, ami a tünetet szünteti meg, de a kiváltó, az előbbiekben leírt okokat nem!

Mégis alkalmas eszköz lehet, a fogak védelmére amíg a csikorgatás meg nem szűnik.

Dr.Dima Magdolna

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!