Legionellózis

legionellózis

Legionellózis vagyis a legionellák által létrehozott humán megbetegedések összefoglaló neve.

A betegség elnevezése 1976-ból származik, amikor is egy Philadelphiában tartott Amerikai Légió nevű veteránszervezet gyűlése után tömeges tüdőgyulladás tört ki. A 4400 résztvevőjéből 182 súlyos tüdőgyulladást kapott, és 28 halálos áldozatot követelt, valamint jelentős figyelmet kapott a médián keresztül. Erős, egészséges, ép ellenálló személyeknél legtöbbször a betegség ki sem alakul, de sérült immunitásúak, fiatal csecsemők, gyermekek illetve idősebb korosztály számára igen veszélyes ez a betegség.

A betegséget az esetek jelentős részében a Legionella Pneumophila baktérium okozza.

Ez a baktérium igen széles körben elterjedt, vízszerető organizmus.. Minden olyan helyen előfordul ahol pangó meleg víz van (pezsgőfürdők, szökőkutak, permetezők, kerti locsolók, nagynyomású vizes tisztítók, párásítók, akvárium, nem megfelelően installált, üzemeltetett és/vagy karbantartott klímaberendezések). Egy komoly lehetséges fertőzőforrás a nem megfelelően fertőtlenített és karbantartás nélkül üzemeltetett központi légkondicionáló berendezések alkalmazása, ahol a kórokozó a légszállítás során nagy területen jelenhet meg rövid idő alatt.

A fertőzés emberről-emberre nem terjed.

Fertőzés módja tehát a legionella baktériumot tartalmazó vizet apró cseppek formájában való belégzése, inhalációja. A baktériumok így a tüdőbe jutnak és a szervezet ellenállóképességétől függően okozhat enyhe megfázásos tüneteket vagy súlyos megbetegedéseket, például tüdőgyulladást, emésztőszervrendszeri és idegrendszeri megbetegedést.

A legionellózisnak 2 formája létezik. Az egyik az atípusos tüdőgyulladás melyre jellemző a magas láz, fejfájás, izgatott köhögés, mellkasi és izomfájdalmak. A mellkas röntgen felvétel látott kép változatos lehet. Súlyos egész szervezetet érintő megbetegedés, antibiotikum kezelés elengedhetetlen. A másik jóval gyakoribb forma a Pontiac Láz, amely egy sokkal enyhébb lefolyású megbetegedés, hasonlít az akut influenzához, néhány nap alatt mindenféle beavatkozás nélkül meg is gyógyul.

A kórokozó kimutatható tenyésztéssel a testváladékokból (vér, vizelet, légúti váladék), valamint a kórokozó antigénjét is ki tudjuk mutatni, valamint szerológiai módszerek is rendelkezésre állnak.
A kezelésében a makrolid antibiotikum csoport a leghatékonyabb.

Összefoglalásként azt emelném ki hogy rohanó világunkban számtalan új veszély leselkedik ránk és gyermekeinkre.

Ezért fontos minden vízzel használatos berendezésünket, kerti eszközünket rendszeresen fertőtleníteni és szakszerűen karbantartani.

Dr.Szamosújvári Judit

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!