Gondolatok az asztmás betegoktatásról a Meseösvény ürügyén

betegoktatásról

A legelső kérdés, ami a címmel kapcsolatban felmerül: miért is kell az asztmás beteget oktatni?

Valójában nem (ki)oktatásról van szó, hanem a sikeres kezeléshez szükséges információk biztosításáról. Az asztmás betegnek (gyerek esetében a szülőnek) ugyanis ismernie kell a betegséget általában, a saját betegségének súlyosságát, a provokáló tényezőket, a kedvezőtlen környezeti hatások kiküszöbölésének lehetőségeit, a gyógyszerek hatását, mellékhatását, adagolását.

Lényegében mindent tudnia kell, amit a betegségről orvosa tud.

A szakrendelőkben történő találkozáskor csak rövid beszélgetésre és az inhalációs technikák gyakorlására kerülhet sor.

Több idő jut a kórházban kezelt gyermekkel, szüleikkel folytatott beszélgetésre, azonban a szóbeli és írásbeli tanácsok ellenére is sok a bizonytalanság a tünetek korai felismerésében, a gyógyszeradagolás technikáját és a betegség lényegét érintő ismeretek terén.

Ezt felismerve kollégáimmal együtt már 20 éve tartunk asztmaklubot asztmás betegek és szüleik részére.

Ezeken a kötetlen délutánokon rövid- a gyerekek nyelvére „lefordított”- tudnivalókról beszélgetünk: mi okozza az állapotrosszabbodást, milyen gyógyszerekkel kezeljük a nehézlégzést, milyen legyen az asztmás életmódja, hogyan alakítsuk otthoni környezetünket, sportolhat-e az asztmás, mire kell tekintettel lenni a pályaválasztás során.

Nem maradhat el az inhalációs eszközök játékos gyakorlása sem, hiszen a kezelés sikere sokban a gyógyszerek helyes belégzési technikájának elsajátításán múlik. Fontos eredmény a gyermekek betegségtudatának csökkentése, a család szorongásainak oldása is.

A találkozókra saját gondozott betegeinken kívül „külsős” érdeklődő családokat is várunk, jelentkezni alapítványunk honlapján (www.asztmasuli.hu) lehet.

meseösvény

A honlapon keresztül is törekszünk arra, hogy fontos információkkal lássuk el a szülőket, gyermekeket.

Sajnos, az utóbbi időben azt kellett tapasztalnunk, hogy egyre csökken az érdeklődés, a személyes találkozásra nem szánnak időt, a tájékozódásra más csatornákat választanak. A játszótéren, óvodában vagy akár nem hiteles internetes oldalon szerzett (fél)információk, „jó tanácsok” azonban sok bizonytalanságot szülnek.

Sokat gondolkodunk az okokon, törjük a fejünket, hogyan lehet vonzóvá tenni a tájékoztatás hiteles formáit. Ekkor érkezett a meghívás a”meseösvény” megnyitójára.

A Tiszta Lélek-zet Ösvény a Budakörnyéki Egészségprogram keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával épült 2 km hosszúságú sétaút, amely a Budakeszi határában álló két mamutfenyőtől indul. Az ösvény bejáratánál Terra (Föld) és Pulmo (Tüdő) névre keresztelt két hatalmas mamutfenyő várja a gyerekeket, akiket egy mese vezet végig az ösvény állomásain és a különféle feladatokon. A mese arról szól, hogy hogyan kötöttek a Gyerekek és a Természet szövetséget a Föld tiszta levegőjéért, és az egészséges életért.

A meseösvényt megálmodó Dr. Rákosy Zsuzsa (Országos Korányi Pulmonológiai Intézet) célja az volt, hogy az ösvény végigjárása felébressze a gyermekekben a képességet az egészséges élet választására, az egészség megtartására, és a környezettudatosságra.

Torna a MeseösvényenA gyönyörű erdőben vezető ösvényt végigjárva 9 táblán -mesébe foglalva- olvashatunk a tiszta levegő, az egészséges táplálkozás, a mozgás fontosságáról, a dohányzás káros hatásairól, környezetünk megóvásáról. A táblák a mesék mellett torna- és légzőgyakorlatok elvégzésére is buzdítják a kirándulókat.

A kezdeményezés továbbfejlesztésre érdemes, egy kellemes erdei sétával egybekötve talán az egészséggel kapcsolatos fontos tudnivalók is „fogyaszthatóbbak”, nem csak légúti betegeknek javasolt!

Kedves szülők és gyerekek!

Kiránduljanak egy jót, élvezzék az erdő csendjét, lélegezzenek nagyokat a jó levegőn!
(a Mamufenyők helye: https://www.google.com/maps/@47.5118854,18.9103353,16z )

Dr. Gács Éva

Gondolatok az asztmás betegoktatásról a Meseösvény ürügyén

Ismered a Meseösvényt?

Köszönjük, hogy szavaztál!
Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!