Mi az asztma?

asztma

Légzés, hörgők, tüdő

A két alapvető életfunkció a légzés és a vérkeringés. Ennek révén jut szervezetünk a működéshez nélkülözhetetlen oxigénhez. Az oxigénben gazdag belélegzett levegő az orron, garaton, légcsőn és az egyre kisebb ágakra oszló hörgőkön keresztül a tüdőhólyagocskákba jut. Ezekhez egy-egy kis vivő- és verőér fut. Az elhasznált levegőt szállító erek a széndioxidot leadják és helyette oxigénnel telítődnek. Ez a légcsere zajlik a tüdőben. A belélegzett levegővel idegen anyagok is kerülnek a légutakba, ezek kisöprése, eltakarítása is állandóan folyik.

A tüdő fejlődése legalább 8-10 éves életkorig tart. Különösen nagy változások történnek az első három életév során. Erre az időszakra jellemző a hörgők keresztmetszetének nagy ütemű növekedése. Veleszületett rendellenességek, kórokozók által okozott gyulladásos folyamatok, kedvezőtlen környezeti hatások (az anya terhesség alatti dohányzása) megzavarhatják a tüdő növekedését és fejlődését.

Asztma

A betegség lényege, hogy a légutak időnként (rohamszerűen) vagy tartósan beszűkülnek.

Ez három tényező hatására jön létre:

– a hörgők falában lévő izomzat görcsösen összehúzódik
– a hörgők belső fala (nyálkahártyája) megvastagodik
– a hörgőkben sűrű, nehezen kiköhöghető váladék szaporodik fel

Az utóbbi 30 év kutatásai révén kiderült, hogy a betegség lényege a hörgőrendszer tartós gyulladása, mely két roham között, a tünetmentes időszak alatt is fennáll. Ezért a gyógykezelés célja ma már nemcsak a hörgőgörcs megszüntetése, hanem a gyulladásos folyamat visszaszorítása.

Dr. Uhereczky Gábor és Dr. Gács Éva

Irodalom:
www.asztmasuli.hu

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!