Asztma terápia járvány alatt

asztma terápia járvány alatt

A koronavírus világjárvány kapcsán a lakosság nagy része aggódva figyeli az új híreket, fontolgatja, mi várható a következő hetekben, hónapokban.

Sok kérdést kapunk asztmás gondozottaink szüleitől, van-e valami speciális teendő, nagyobb veszélyt jelent-e gyermekükre az aktuális járvány.

Jól ismert, hogy vírusfertőzések esetén az asztmás gyermekeknél nehézlégzés is jelentkezhet, sőt felnőttkorban is az akut állapotromlások 80%-ában vírusfertőzés áll a háttérben. Kitüntetett szerepet foglal el a vírusok között a Human Rhinovírus – amely évről évre szeptemberben az asztma miatti kórházi felvételek kiugróan magas számáért felelős. A jelen járvány időszakában minden asztmás családot az érdekel, ez igaz-e az új koronavírus vonatkozásában is.

Miután ismeretlen lefolyású, de olykor súlyos betegséggel állunk szemben, a kritikus állapotú betegek kezelése során minden, korábban hatásos vagy annak vélt terápiát megpróbáltak bevetni.

A szisztémás – tehát szájon át vagy injekcióban adott szteroid terápia azonban nem váltotta be a reményeket, és nem javított a betegek állapotán, azonban nagy dózis esetén számolni kellett az ismert mellékhatásokkal. Ezek a hírek a médiában is megjelentek, általános félelmet keltve a szteroidot használó betegekben. Sajnos ezt sokan félreértették, és helytelenül úgy értelmezték, hogy, a fertőzés súlyosabb lesz, ha a beteg szteroidot használ. A tüdőgyógyászok attól tartanak, hogy az inhalációs szteroidot kapó betegek a hír miatt elhagyják a jól bevált, számukra egyensúlyt biztosító asztma gyógyszert.

Ezért a nemzetközi mellkasi társaságok honlapjaikon sorra jelentetik meg a betegeknek szóló azon tájékoztatókat, amelyben a megelőző kezelés folytatására hívják fel a figyelmüket.

A sorhoz csatlakozott a Magyar Tüdőgyógyász Társaság is, a honlapjukon közzétett összefoglalónak is az a legfontosabb üzenete, hogy a beállított megelőző kezelést folytatni kell! A www.tudogyogyasz.hu oldalon a légúti betegségeket csoportosítva külön útmutatást lehet találni.

Bár az asztma fejezetben külön, gyermekeknek szóló rész nincs, de a felnőtteknek szóló tanácsok ugyanúgy javasolhatók. Az általános részben a „maradj otthon” sokat hallott tanácsán kívül a gyakori kézmosás fontosságát emelném ki, valamint a gyermekek esetén talán nehezen betartható arc-szem-száj-orr érintésének elkerülése fontos. Soha nem volt még ennyire szükséges, hogy a gyermekeket is megtanítsuk a „zsebkendőbe köhögj, tüsszents” már régóta hangoztatott felszólításra, de azt is tegyük hozzá, ha nincs kéznél papír zsebkendő, inkább a könyökhajlatába köhögjön, és mosson kezet!

kézmosás anyával

Az asztmára vonatkozó tanácsokat illetően fontos, hogy ne hagyják kifogyni sem a megelőző, sem a rohamoldó gyógyszert.

Tartsák kontroll alatt a betegségüket, használják az állandó gyógyszerüket, kövessék az előírt kezelésre vonatkozó utasításokat, a kezelési tervet. Minden beteg csak a saját belégzőjét használja, kifejezetten kerülendő a családon belül történő cserélgetés (gyakran tapasztaljuk, hogy a gyermek a szülő hörgőtágítóját használja).

Eddigi ismereteink szerint a jelenlegi járványban a gyermekek betegsége többnyire enyhe, sokszor majdnem tünetmentes formában zajlik, kevesen kerülnek kórházba.

A járvány kezdeti gócpontjában Wuhanban már közöltek gyermekekre is vonatkozó adatokat, de az elemzések igen kis betegszámról szólnak.

A New England Journal in Medicine által közölt cikk a Wuhani Gyermekkórház adatait tette közzé, ez volt Wuhanban az egyetlen intézmény, ahol 16 év alatti fiatalokat kezeltek. Olyan gyermekeknél végeztek vírusvizsgálatot, akiknek fertőzött kontaktja volt, tünetmentesek és a betegség tüneteit mutatók egyaránt voltak közöttük. Összesen 1391 tesztet végeztek, 171 adott pozitív eredményt. Ezek közül 27 gyermek teljesen tünetmentes volt, 33 gyermeknél felső légúti fertőzés tüneteit észlelték, 111 gyermeket kezeltek tüdőgyulladás miatt. 3 esetben volt szükség intenzív osztályos kezelésre, mindhárom gyermek súlyos alapbetegség miatt is kezelés alatt állt. Asztmás gyermek nem volt vagy nem került említésre a cikkben.

A legfrissebb, nyomtatásban megjelent cikket a Journal of the Formosan Medical Association február 25-én fogadta el közlésre, addigi adatokat tartalmaz. Témája a gyermekkori fertőzés jellegzetességein kívül a fertőzés átadásának dinamikája. A cikkben foglaltak szerint az első gyermekbeteget Kínában hivatalosan január 20-án regisztrálták Sanghaiban. Egy februári közlésre hivatkozva 44 672 laboratórium által igazolt eset közül 0,9% volt 10 év alatti, 1,2% pedig 10-20 év közötti.

Az első közölt eseteknél jól követhető családi kontaktus volt, a betegség terjedésével azonban már a gyermekközösségek váltak jelentős fertőzési forrássá; tekintve a gyermekek enyhe betegségét, vagy tünetmentes vírushordozását, lehetetlen pontos számokat megmondani. Ez az összefoglaló is kiemeli a követett gyermekek betegségének enyhe lefolyását. Részletes megfigyelések arra utalnak, hogy esetükben a vírus kevésbé károsíthatja az immunrendszert. A jelenség okaként felmerült egyes csecsemőkori oltások jótékony hatása, ennek igazolására azonban még számos vizsgálat szükséges. Asztmás alapbetegség fennállását ebben az összefoglalóban sem említették.

A bennünket megkereső szülők gyakori kérdése, hogy a gyermek asztmája fokozott kockázattal jár-e.

Általánosan elfogadott, hogy a súlyos asztmás betegek vannak nagyobb veszélyben, ennek gyermekkori előfordulása azonban igen ritka.

Fokozott kockázattal kell számolni, ha az asztmás beteg:

-folyamatosan szteroid tablettát szed
-biológiai terápiát kap
-magas dózisú kombinált kezelést kap
-az elmúlt egy évben súlyos asztmás roham miatt kórházi kezelésre szorult, vagy
-intenzív osztályos kezelés volt szükséges asztma miatt

Gyermekkorban a fenti feltételek igen-igen ritkán teljesülnek, az asztma enyhe- középsúlyos formában zajlik, így többnyire kis vagy közepes dózisú belélegzett szteroiddal kontroll alatt tartható. Ezek mellékhatása csekély, az immunrendszer működését nem befolyásolják, tehát veszélyt nem azok használata, hanem indokolatlan elhagyásuk jelent.

Azt csak jóval a járvány után fogjuk tudni megmondani, mennyi előnnyel jár az, hogy a gyermekek a kényszerű otthon maradás miatt nincsenek kitéve a még tavasszal is gyakori „közösségi” fertőzéseknek. Érdekes lesz összehasonlítani a hörgőtágító használatának gyakoriságát az előző évek hasonló időszakaival.

Mivel a tavasz beköszöntét, a virágzást a koronavírus sem állítja meg, a pollen-allergiás szénanáthás betegekre is gondoljunk: nagy részük már tapasztal szemviszketést, orrviszketést is.

tüsszentés zsebkendőbe

A járvány időszakában veszélyes az orrunkat, szemünket dörgölni, ezért érdemes idejekorán elkezdeni a tüneteket enyhítő tabletta és/vagy orrspray, szemcsepp alkalmazását!

Ami az inhalációs szteroidot rendszeresen használó asztmás betegeket illeti: továbbra is azt kérjük, a gyógyszerelést csak akkor változtassák, ha kezelőorvosukkal konzultáltak. Készséggel betegeink rendelkezésre állunk emailben vagy telefonon is.

Dr. Gács Éva

Források:
www.thelancet.com Vol 395 February 15, 2020
The New England Journal of Medicine: SARS-CoV-2 Infection in Children
Journal of the Formosan Medical Association: SARS-CoV-2 infection in children
www.aaaai.org :Asthma Patients: Stay on Steroids in Face of COVID-19, Say Experts
www.ginasthma.org
www.tudogyogyasz.hu

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!