Szülői aggodalmak a nehézlégzés körül

nehézlégzésHogyan veszem észre, hogy a gyermekemnek nehézlégzése van?

Kifejezett tünetek esetén nem nehéz felismerni a nehézlégzést, enyhébb esetben nem mindig egyértelmű a helyzet. Érdemes figyelni az apró jelekre: a gyermek bágyadt, kedvetlen, keveset iszik légzése szapora, „jár a hasa”, kilégzése sípol, nehezen préseli ki a levegőt, száraz, apró, olykor rohamszerű a köhögés. Minél fiatalabb a gyermek, annál valószínűbb, hogy pár napos nátha, esetleg láz is megelőzi a nehézlégzés jelentkezését. Nagyobb iskolás mellkasi fájdalmat, nyomást is említhet. Csecsemők esetében a kifejezett náthás tünetek nehezíthetik a megítélést, a csecsemő légzése hangos, hörgő. Ilyenkor orrszívás, orrcsepp cseppentése után értékeljük újra az állapotot!

A másik panasz, amivel gyakran találkozunk a szakrendelésen, az éjszaka sokat köhögő gyermek. „Úgy köhög, hogy majd megfullad” mondja a szülő. Az esetek jó részében hátsó garatfali váladékcsorgás okozza a görcsös, nehezen oldódó köhögést, sípoló légzés azonban nem jár együtt a tünetekkel. Ilyenkor, bármilyen riasztó a folyamatos köhögés, nem a hörgők beszűküléséről van szó. Gyakran előforduló tünetek esetén érdemes fül-orr- gégész szakorvossal konzultálni.

Mit tehetek nehézlégzés esetén? Jól kezelem?

Ha a gyermeknek még nem volt nehézlégzése, feltétlenül háziorvoshoz, vagy ügyeletre kell vinni, hogy ellássák megfelelő hörgőtágítóval. Általában van otthon köptető, és megoldható a szoba párásítása, ezért sokan gondolják úgy, hogy legalább addig is tegyünk valamit, amíg levisszük a háziorvoshoz. Ez nem jó ötlet! Semmiképpen nem javasolt köptetőt adni, a hörgő beszűkülése miatt ugyanis a gyermek nem tudja kiköhögni a felszaporodott váladékot, így rontunk az állapotán! A párás, meleg levegő is ronthat a gyermek légzésén, inkább nyissunk ablakot, vigyük friss levegőre! Ha a nagyobb testvérnél már volt ilyen betegség, és emiatt van otthon Ventolin spray megfelelő eszközzel vagy Spiropent szirup, bátran kezdjék meg a kezelést. Természetesen a háziorvost ebben az esetben is fel kell keresni, de addig is segítünk a gyermeknek.

Ha a család már „gyakorlott”, késlekedés nélkül kezdjék kezelni a gyermeket, kapja a belélegeztetett hörgőtágítót, jó eszközzel, jó adagban. Legyünk határozottak, nyugodtak, nem jó, ha a gyermek azt látja, a szülő bizonytalan, aggódik. Sokat segít, ha van írásos kezelési útmutató, amely útbaigazít, mit, mikor kell tenni. Ha a szakrendelésen nem kapott, kérjen!

Az eszközökről korábban részletesen írtunk, most csak egy rövid összefoglaló:

3-4 év alatt maszkos toldalékot kell használni. Ennek hiányában ne próbálkozzunk házilag barkácsolt eszközökkel, inkább hörgőtágító szirupot kapjon a gyermek. 4 év fölött már használható a maszk nélküli toldalék, 7 éves kortól van esély az adagolós aerosol helyes használatára toldalék nélkül is. Ezt mindenképpen gyakorolni kell! A szakrendelésen a kontrollvizsgálat alkalmával a gyermek és a szülő is elmondhatja, ha bármi probléma van a belégző eszközzel, fontos, hogy ezen változtassunk.

nehézlégzés

Mikor vigyem orvoshoz nehézlégzés esetén?

Első nehézlégzés esetén mindenképpen. Ismétlődő panaszok esetén, ha szülő rutinos, el kell kezdeni otthon a kezelést, ha 2 órán keresztül nem javul, lássa orvos. Szintén háziorvoshoz, vagy ügyelethez kell fordulni, ha egyéb tünet is van: magas láz, hányás, vagy ha nem biztosítható a gyermek kellő folyadékbevitele. Főleg csecsemők, kisdedek esetén figyeljünk erre!

Nem fogja megszokni a hörgőtágítót?

Erre egyértelmű nem a válasz. Ne késlekedjünk a kezelés megkezdésével, ha a gyermeknek nehézlégzése van! Ha úgy tűnik, a hörgőtágító nem hatásos, nem arról van szó, hogy megszokta a gyermek, inkább a bevitel módja hibás, vagy nem a hörgők beszűkülése áll a tünetek hátterében.

Nem lesznek a kezelésnek mellékhatásai?

Gyakori hörgőtágító adás után előfordulhat, hogy a gyermek izgatottá válik, „felpörög”, nyugtalanul alszik. Remegés is előfordulhat, ez kellemetlen, de veszélytelen mellékhatás, oka a hörgőtágító vázizomzatra gyakorolt hatása. Ne feledjük: a nehézlégzésnek több a „mellékhatása”, mint a hörgőtágítónak!

nehézlégzés

Mennyire korlátozzam?

Az asztma kezelése során az a célunk, hogy a gyermeket a betegség ne korlátozza. Bármennyire is aggódik a szülő, nem szabad a széltől is óvni, sportolásról lebeszélni a gyermeket. A családnak meg kell tanulni, hogy hörgőtágító mindig legyen náluk. A sporttal kapcsolatos kérdéseket is meg kell beszélni a szakrendelésen, az asztmás gyermeknek is fontos, hogy a kortársakhoz hasonló, aktív életet élhessen!

Dr. Gács Éva

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!