Croup (Krup), gégehurut

krup croup

A név a diftériából származik, ami a gégét elzáró álhártyát jelentette, és ebben gyakran meghaltak („Kincskereső kisködmön”). Szerencsére a diftéria a védőoltással eltűnt, ezért a tünet együttest pseudocroupnak, gégehurutnak nevezzük, a közhasználatban krupnak.

A légúti szűkület a gége nyálkahártyájának párnaszerű megduzzadása révén jön létre, leggyakrabban 1-4 éves korban.

Kiváltásában bizonyos vírusok, gyakran párás-meleg időjárási frontok játszanak szerepet.
Krup esetén hideg pára belélegzése javasolt, gyógyszerként a gyulladáscsökkentő kortikoszteroidokat kell alkalmazni. Nálunk leggyakrabban Rectodelt kúpot használnak.

A légutak átjárhatóságát akadályozó egyéb elváltozások (a gége, légcső, hörgők szűkületei, a hörgőkben lévő váladék, a félrenyelés kapcsán légutakba került idegen anyagok) is okozhatnak krup-szerű tüneteket.

szabadbanOtthoni kezelés: nyugodt környezet (ha a gyerek pánikot lát vagy érez maga körül, az kifejezetten ront az állapotán), hideg, párásított levegő belégzése és szteroid adása a tünetek kezdetekor (nálunk a szteroidos kúp terjedt el, mert a szirup nincs Magyarországon törzskönyvezve). Lehet tablettát is adni (rossz az íze, de van, aki be tudja venni). A szteroid a leghatásosabb kezelés, a gépi porlasztó otthoni használata gyermek hideg szabad levegőre vitele csaknem ugyanilyen hatásos.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy évente 2-3 alkalomnál többször van szükség 1-3 napos szteroid kezelésre. Még ez sem jár szteroid mellékhatással.

Előfordul azonban, hogy légúti vírusfertőzés során először krup jelentkezik, és ezután kezdődik el a kilégzési nehezítettséggel járó asztmás hörghurut.

Elkülönítés az asztmától, asztmás hörghuruttól.

krup-asztma összehasonlító táblázat

Szerencsére életveszélyes helyzet kialakulásához asztmás roham vagy krupp kapcsán időre van szükség, ami alatt orvosi segítség mindenki számára elérhető.
Iskoláskorra a gyermekek nagy része a krup-hajlamot kinövi.

Dr. Uhereczky Gábor

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!