Főmenü

Croup (Krup), gégehurut

krup croup

A név a diftériából származik, ami a gégét elzáró álhártyát jelentette, és ebben gyakran meghaltak („Kincskereső kisködmön”). Szerencsére a diftéria a védőoltással eltűnt, ezért a tünet együttest pseudocroupnak, gégehurutnak nevezzük, a közhasználatban krupnak.

A légúti szűkület a gége nyálkahártyájának párnaszerű megduzzadása révén jön létre, leggyakrabban 1-4 éves korban.

Kiváltásában bizonyos vírusok, gyakran párás-meleg időjárási frontok játszanak szerepet.
Krup esetén hideg pára belélegzése javasolt, gyógyszerként a gyulladáscsökkentő kortikoszteroidokat kell alkalmazni. Nálunk leggyakrabban Rectodelt kúpot használnak.

A légutak átjárhatóságát akadályozó egyéb elváltozások (a gége, légcső, hörgők szűkületei, a hörgőkben lévő váladék, a félrenyelés kapcsán légutakba került idegen anyagok) is okozhatnak krup-szerű tüneteket.

szabadbanOtthoni kezelés: nyugodt környezet (ha a gyerek pánikot lát vagy érez maga körül, az kifejezetten ront az állapotán), hideg, párásított levegő belégzése és szteroid adása a tünetek kezdetekor (nálunk a szteroidos kúp terjedt el, mert a szirup nincs Magyarországon törzskönyvezve). Lehet tablettát is adni (rossz az íze, de van, aki be tudja venni). A szteroid a leghatásosabb kezelés, a gépi porlasztó otthoni használata gyermek hideg szabad levegőre vitele csaknem ugyanilyen hatásos.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy évente 2-3 alkalomnál többször van szükség 1-3 napos szteroid kezelésre. Még ez sem jár szteroid mellékhatással.

Előfordul azonban, hogy légúti vírusfertőzés során először krup jelentkezik, és ezután kezdődik el a kilégzési nehezítettséggel járó asztmás hörghurut.

Elkülönítés az asztmától, asztmás hörghuruttól.

KRUP

ASZTMA

Tünetek

Belégzési nehezítettség, húzó légvétel, ugató köhögés. Kilégzési nehezítettség, sípolás.Kezdetben száraz, fojtott köhögés.

Otthoni kezelés

Hideg levegő, párásítás, orvos által írt kúp. Hideg levegő, inhalációs hörgőtágító.

Állapot megítélése

Mennyire nehezített a légzés: a mellkas behúzódása belégzéskor.A rekedtség fokozódik-e. Percenkénti légzésszám alakulása.

Rossz jel

A bordaközi izmok és a két kulcscsont közti terület behúzódása fokozódik.Ajak körül elkékül az arc, akadozottá válik a beszéd. Légzésszám nagy gyermeknél 40 felett,4 éves kor alattiaknál 60 felett percenként,és nem csökken a kezelés hatására.
 FONTOS: nyugodt környezet biztosítása, ne lásson pánikot a gyerek! Nagyobbaknál alkalmazzon légzőtornát: próbáljon meg a gyermek mély légvételekkel lassabban lélegezni!

Szerencsére életveszélyes helyzet kialakulásához asztmás roham vagy krupp kapcsán időre van szükség, ami alatt orvosi segítség mindenki számára elérhető.
Iskoláskorra a gyermekek nagy része a krup-hajlamot kinövi.

 

Dr. Uhereczky Gábor