A csendes gyilkos

CO a csendes gyilkos

Szinte hetente jelenik meg a sajtóban tragikus történet szén-monoxid mérgezésben meghalt gyermekről, vagy felnőttről.

Ezek a történetek csak a jéghegy csúcsát jelentik. Emellett számtalan esetben fordul elő, hogy a mérgezés tünetei már jelentkeztek, de az időben történő észlelés és megfelelő kórházi kezelés segítségével a tragédia kivédhető.

A szén-monoxid szerves anyagok elégtelen égésekor keletkezik. Színtelen, szagtalan, íztelen és a levegőnél könnyebb gáz. Fizikai tulajdonságaiból adódóan emberi érzékszervekkel észrevehetetlen. A szén-monoxid jelenlétét műszerrel mutathatjuk ki, vagy már a mérgezés kialakulása után, a tünetek által ismerhető fel. Keletkezésének forrása lehet helytelenül működő kazán, konvektor, cserépkályha is, valamint kandalló, esetleg tábortűz elégtelen égése, vagy gépkocsi kipufogó gáza.

Akut mérgezés leggyakrabban szellőzéssel nem bíró konvektorok, eldugult kémények esetén fordul elő.

20160131_122058Forgalmas utak mellett épült játszótereken is veszélynek vannak kitéve a gyermekek a gépjárművek kipufogó gáza miatt.

A szén-monoxid mérgezés mind azonnali akut, mind elhúzódó, krónikus mérgezést okozhat.

A szén-monoxid kémiai tulajdonsága, hogy 200-szor erősebben képes kötődni a vörösvértestekben található, oxigén szállításban részt vevő hemoglobinhoz. Ezzel karboxi-hemoglobin jön létre, amiről nem tud leválni az oxigén, ezzel általános oxigén-hiányos állapotot okozva a szervezetben. Ez az oxigén-hiányos állapot okozza a mérgezés tüneteit.

Akut mérgezés első tünete a fáradékonyság, főleg az alsó végtagokra terjedő gyengeség, fejfájás, hányinger, hányás. A kezdeti tünetek után vérnyomás csökkenés, szívritmus zavar, görcs, és eszméletvesztés jelentkezhet. Ezt követően megfelelő kezelés hiányában beáll a halál.

Krónikus szénmonoxid mérgezés esetén – ilyenkor hosszú időn keresztül, kis mennyiségben lélegzünk be magasabb koncentrációban szén-monoxidot – depresszió, krónikus fejfájás, figyelem-, vagy alvászavar jelentkezhet. Terhesség esetén a szén-monoxid a magzatra is károsító hatással van, mert átjut a placentán, és oxigén-hiányos állapotot, súlyos esetben vetélést eredményezhet.

Mit tehetünk szén-monoxid mérgezés esetén?

Legfontosabb a megelőzés…. A gázkazánok, konvektorok, kémények rendszeres tisztítása, karbantartása. Szén-monoxid mérő szakszerű helyen történő használata.
Mérgezés tüneteinek észlelése esetén minél hamarabb szellőztessünk, vagy menjünk a szabadba.

Amennyiben érezzük a tüneteket, hívjunk mentőt.

A mérgezés mértékét kórházi körülmények között vérből tudjuk meghatározni. Ennek alapja a vérben lévő karboxi-hemoglobin szint mennyiségének mérése. Ennek mennyisége, és a klinikai tünetek határozzák meg a további kezelést. Enyhe tünetek esetén oxigén adása, hányás esetén intravénás folyadékpótlás jön szóba. Kifejezettebb tünetek esetén intenzív osztályos ellátás is indokolt lehet.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a szén-monoxid (avagy a csendes gyilkos általi) mérgezés, megfelelő elővigyázatosság, és szén-monoxid mérő használata mellett kivédhető, és a tragédia elkerülhető.

Dr. Csetneki Judit

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!