Áramütés – a láthatatlan veszély

áramütés

Mai rohanó világunkban a kényelem egyre fontosabbá válik a munkánk és a szabadidőnk során. Ezt a kényelmet számos elektronikai vívmány biztosítja számunkra, feltéve, ha nem feledkezünk meg az elektromos áram emberi szervezetre gyakorolt veszélyeiről. Ez kiemelkedően fontos gyermekeink esetében, akik nem ismerik, és nem tudják felmérni az áramütés életveszélyes következményeit!

ÁRAMÜTÉS

Felújítás alatt is fenyeget a veszély
Felújítás alatt is fenyeget a veszély

Áramütést mesterséges elektromosság (háztartási vagy ipari áram), valamint villámcsapás okozhat. A sérülés súlyossága a testen áthaladó áram erősségétől, az áramütés időtartamától, az áram jellegétől (egyen- és váltóáram) és az áram szervezeten belül megtett útvonalától függ. Az áramerősséget a feszültség, valamint a bőr és egyéb szövetek ellenállása határozza meg, a nedves bőr 100-szor jobban vezeti az áramot!

A különböző életkorokban más-más sérülési formákkal találkozunk leggyakrabban:

Kisgyermekkorban:
– konnektorba nyúlás,
– sérült vezetékek érintése (hosszabbító a szőnyeg alatt, repedt telefontöltő);
– rosszul szigetelt, zárlatos háztartási eszközök érintése, szerelése,

Serdülőkorban:
– magas feszültségű vezetékek érintése, megközelítése (trafóház, vasúti kocsi teteje). A közelmúltban építési törmelék levizelése miatt is történt elektromos baleset. A nagyfeszültség a levegőn keresztül is képes áthúzni (ívet képezni) akár méteres távolságra.

A szervezeten áthaladó áram által termelt hő megégeti, akár roncsolhatja a szöveteket. Az elektromos sérülések leggyakoribb tünete a bőr égése, de nem minden áramütés okoz külső sérülést. Az áramütés helyén, illetve az áram kilépésének területén látható bőrelváltozást áramjegynek nevezzük, leggyakrabban a kézen és a fejen találhatóak. A szíven áthaladó áram szívritmuszavart, akár szívleállást okozhat. Az áramütés következményeként az izomszövet és az idegrendszer is érintett lehet.

ELSŐSEGÉLY

konektor vásárlás
Ez nagyon érdekes

Áramütés esetén a legfontosabb a sérült kiszabadítása az áramkörből. Ennek legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja a biztosíték lekapcsolása, a készülék kikapcsolása, vagy a fali aljzatból történő kihúzása. Magasfeszültség esetén az áramtalanítást a szolgáltatótól kérjük, amennyiben erre nincs mód, akkor a tűzoltóságot kell értesítenünk!

Ha az előbbiekre nem találunk biztonságos módot, a sérültet akkor sem szabad megérintenünk, hanem valamilyen jól szigetelő anyagra állva (több réteg újságpapír, könyv, vágódeszka, gumiszőnyeg), egy száraz, nem vezető tárggyal (műanyag/fa felmosó bot) kell az áramforrást és a sérültet egymástól szétválasztanunk!

Fontos hangsúlyozni, hogy a segítő szándék ne okozzon még egy sérülést, sok segíteni akaró szenvedett el áramütést!

Amint biztonsággal megérinthetjük a sérültet, bizonyosodjunk meg az életjelenségekről, amennyiben nincs pulzusa, haladéktalanul kezdjük meg a teljes újraélesztést!

Gyermekkorban a sérülés mértékétől függetlenül minél előbb értesítsük a mentőket, mert a fentiekben részletezett sérülések, szövődmények miatt orvosi vizsgálat és kórházi megfigyelés szükséges. Az EKG (elektrokardiográf) vizsgálatot először a kiérkező mentő, vagy a kórházba érkezéskor a személyzet végzi, mely felvilágosítást ad a lehetséges szívritmuszavarokról. A kórházi felvételkor a gyermekorvos égés, vagy egyéb sérülés jeleit keresi. A kórházi felvétel másnapján ismételt EKG vizsgálat történik a késői ritmuszavarok kizárása céljából. Ha a gyermek panaszmentes és az EKG vizsgálat során ritmuszavart nem észlelhető, a gyermeket 24 órás megfigyelést követően otthonába engedik.

MEGELŐZÉS

NévtelenAz áram okozta otthoni és munkahelyi sérülések megelőzésének legegyszerűbb módja, ha csak sérülésmentes elektromos eszközöket használunk. A gyermekek biztonsága érdekében a konnektorokba védődugaljt helyezzünk el! A hosszabbítókat tilos a szőnyeg alatt elvezetni, mert megsérülhet, és a szőnyegen keresztül is okozhat áramütést. Kádban fürdés közben semmilyen elektromos készüléket ne használjunk! Elektromos kábelek, vezetékek falba telepítéséhez mindig hívjunk szakembert!

VILLÁMCSAPÁS

A villámok elektromos légköri kisülések, melyek feszültsége a 100000 voltot is meghaladja. Ha az embert közvetlen villámcsapás éri, alig marad esély a túlélésre, az ilyen erős áramütés azonnal szívleálláshoz, halálhoz vezethet.
A közvetett villámcsapás is igen veszélyes, mert az áram a földet érés helyétől a talajban, vagy a vízfelszínen minden irányban szétterjed. Minél közelebb áll valaki a becsapódás helyéhez, annál nagyobb áramütés érheti!

A sérültet mindig kórházba kell szállítani!

Viharos időben a villám többnyire a térség legmagasabb pontját találja meg. Ha sík terepen egyetlen fa van, a villám nagy valószínűséggel oda csap majd le, ezért nem ajánlott magányos fa alá húzódni! Sík terepen leguggolva várjuk meg a vihar távozását, valamint túrázás során a bicikliket is biztos távolságban tartsuk magunktól! Amennyiben autóba csap bele a villám, az utastérbe nem jut be az áram, ezért viharos időben feltétlenül maradjunk a gépjárműben. Villámlás idején sohase tartózkodjunk vízben, mert a villámtól több száz méterre is halálos áramütés érheti a fürdőzőt!

Lehetőség szerint a villámlással járó viharokat zárt térben (lakóház, autó) vészeljük át.

Dr. Szenczi Béla

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!