Drog a veszedelmes, de elkerülhető ellenség

drog

Felismerés

A drog fogyasztás tüneteinek felismeréséhez szeretnék segítséget nyújtani.

A drogozás nem újszerű dolog. Magyarországon már az 1960 években megjelentek az első hírek és 1969-ben az első drog halál is bekövetkezett.
Magyarországon a kábítószer használatának az igazi „fellendülését” az 1970-es évek jelentették, amikor a nagy lakótelepek kezdtek épülni. Ekkor jött divatba a „szipuzás”. Ez a szerves oldószerek inhalációját (belégzését) jelenti.
Az épülő házak környékén mindenütt megtalálhatók voltak a munkások által már üresnek vélt, ezért szabadon hagyott ragasztós hordók. A gyerekek ezekből kaparták ki a maradék ragasztót. Nem kellett hozzá más csak egy nylonzacskó. Ezt szorosan az arcuk elé tartva szívták be az illó gőzöket. Voltak, akik különböző festékek, hígítók, lakkok, sőt akár csavarlazító spray-k hajtógázait használták erre a célra. Gyakran előfordult, hogy a technika órán használatos ragasztó került a zacskóba.

A szipuzás

főleg a rossz szociális körülmények között élő fiatalok körében terjedt el, mert könnyen hozzá lehetett jutni, és olcsó volt.
Hatása: az alkoholéhoz hasonló, de rövidebb ideig tart.
Tünetei: A részegséghez hasonló, enyhe eufórikus állapottól a gátlástalan, – agresszív, dühöngő viselkedésig – akár, öntudatlanságig is terjedhet.
Kísérő tünetek még: a hányinger, hányás, remegés, fejfájás, szédülés, dülöngélés.
Felismerés: Erősen aromás lehelet, értelmetlen kusza beszéd, „vérben úszó” szemek, agresszív viselkedés.
Rendszeres szipuzóknál a máj a vese és az idegrendszer tartósan károsodik.

A rendszerváltás óta a kábítószer kereskedelem szempontjából egyértelműen tranzit országból cél országgá váltunk.
Az alkalmi és rendszeres droghasználók számát csak megbecsülni lehet.

A felmérések szerint a fiatalok 20-30 % a próbálja ki a drogot, de kevésbé optimista becslések szerint ez az arány 50-70 % -os is lehet.
A fenti statisztikai adatokat az osztályunkon ellátott betegek kor összetétele is alátámasztja.
Toxicológiai osztályunkon sajnos mindennapossá vált, hogy a 12-14 éves gyermekek vizeletéből ki tudjuk mutatni a marihuánát.

A marihuánát más néven kapu drognak is nevezik.

Használója át lép az illegális drogok világába, kapcsolatba kerül a dealer

(diler) hálózattal, és rendszeres használata növeli annak veszélyét, hogy fogyasztója a kemény drogok felé fordul.Ne drogozz!

Minden tévhit ellenében a marihuánától is kialakulhat függőség!

Marihuána: Zöldes-barnás növényi törmelék, melyet dohánnyal együtt cigarettába sodorva szívnak.

Hatása: Jó kedv, nevetgélés, feldobott hangulat, megszabadít az unalomtól, minden sokkal barátságosabb lesz.

Tünetei: Szapora szívműködés, szédülés, remegés, nevetési- mozgási kényszer, a gátlások megszűnése eufória („feldobottság” érzés) nagyobb adagok esetén hallucináció pánik reakció alakulhat ki.

Felismerés: „vérbő kötőhártya” szemek, kitágult pupilla, könnyezés, szájszárazság, erős verejtékezés, hat a memóriára, a koncentráló képességre, mely a tanulmányi eredmény romlásában mutatkozhat meg.

A marihuana mellett megjelent a biofű,

ami különböző THC származékkal kezelt növényt jelent, ami a marihuánához hasonló tüneteket okoz, de kimutathatóságuk nem megoldott, mellékhatásaik kevésbé ismertek.

A másik nagy csoport, amit a fiatalok egy része előszeretettel fogyaszt az úgynevezett Discó drogok, a Speed és az Extasy.

Ezek szintetikus anyagok általában nagy mennyiségű szennyező anyagot is tartalmaznak ezért túladagolásuk akár halálos is lehet.

Hatása: erős serkentő szerek, 10-30 percen belül jelentkezik a hatás, mely akár 3-4 órán át is tarthat.
Tünete: tág pupilla, fokozott szívműködés, szapora légzés, vérnyomás emelkedés, hőemelkedés, szájszárazság, eufória, megszűnik a fáradtság, nincs éhségérzet.
Felismerés: fáradhatatlanság érzetét kelti, fokozott mozgás kényszer. Kommunikáció kézség megnő, barátságos, beszédes, jókedvű, nevetgélő, egyszóval egy kedves jópofa srác benyomását kelti a használó. Éppen ez a megváltozott magatartási forma jelezheti a szer fogyasztását.

Ne drogozz!Az elvonási testi tünetek az említett szereknél nincsenek, csak lelki jelei vannak, nagyfokú sóvárgás a szer után.

Meg kell még említeni, hogy nagyon sok otthonban jelen vannak a nyugtatók (Rivotril, Xanax), amiket szintén lehet „élvezeti szerként” használni és serdülőknél gyakran találkozunk ezeknek a kipróbálásával. És ehhez dealer sem kell!

A drog fogyasztás legbiztosabb jele, melyet a szülőnek észre kell venni a pénzhiány:

 Zsebpénzével nem tud elszámolni (pl. eddig be tudta osztani, elmondta, illetve megmutatta, hogy mit vásárolt).
 Kisebb-nagyobb személyes tárgyai hiányoznak; pl.: órája, esetleg telefonja, egyéb műszaki cikkei.
  A szülő pénztárcájából kisebb összegek kezdenek hiányozni.
  És ami a legvégső, hogy a lakásból is eltűnnek dolgok.

Sajnos a drogpiac mindig egy (vagy több?) lépéssel a hatóságok és az egészségügy előtt jár, így naprakész információval csak a „gyártók” rendelkeznek. Szülőként és egészségügyi dolgozóként a legfontosabb, amit tehetünk, hogy gondolunk rá. Mivel a rendszeres droghasználat hátterében általában lelki, psychés okok állnak a teendőnk szempontjából a használt drog pontos kémiai elnevezése harmadrendű információ. A legfontosabb, hogy szakértők segítségével a droghasználatot kiváltó tényezőt, családi körülményt, tévútra tévedt gondolkodást próbáljuk meg felszámolni.

Orosz Mária

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!