Ismerjük meg mérgező növényeinket! Mérgező növények sorozat: Tél

mérgező növények -mikulásvirág

Mérgező növények

Azt mondjuk, hogy minden évszaknak megvan a maga szépsége.

Tavasz: az újra éledés, rügyfakadás
Nyár: gyümölcs érlelő, meleg, napfény
Ősz: szüret, jó kedv, vidámság, fák, bokrok pompázatos színei
Tél: szépséges a puha fehér ruhába öltözött természet.

Télen is szükségünk van a friss levegőre. Gyakran tartózkodunk a szabadban. Nincs is annál jobb mint egy szánkózás, vagy egy vidám hógolyó csata. De hogy ez a vidám szórakozás ne ijedelemmel, szomorúsággal záródjon néhány jó tanácsot szeretnék adni.

Igaz a természet még alszik, de a fákon, bokrokon az elmúlt év termései megtalálhatóak. Ezeknek a különböző színű bogyóknak, terméseknek az elfogyasztása súlyos mérgezést okozhat.

Néhány fotóval szeretném bemutatni ezeket a mérgező növényeket.

Tiszafa

tiszafa 2010.comMinden parkban, játszótér környékén megtalálható. Örökzöld, a fenyőhöz hasonló fa, de a levelei nem tűlevelek, hanem selymes tapintásúak.

Ennek a növénynek minden része mérgező. Már 3 – 4 bogyó elfogyasztása is súlyos hányással – hasmenéssel járó mérgezést , esetleg légzési zavarokat is okozhat. Ugyan ilyen tüneteket láthatunk ha „csak” a leveleit rágcsálja meg a gyerek.

Elsősegély: Hánytatás ( ahogy észre vesszük, hogy a növény bármely részét a szájába vette ) és azonnal orvoshoz kell fordulni!

Hóbogyó

Hóbogyó 201.com2Kertekben, parkokban mindenfelé megtalálható a most még „csupasz” bokor, melynek jelenlegi dísze a szép szabályos gömb alakú fehér színű bogyó. A gyerekek szívesen játszanak vele, mert ha rálépnek pukkanó hangot ad. Ez egy jó játék, baj csak akkor van, ha ezeket a bogyókat meg is eszik. A mérgezés tünetei hányás – hasmenés miatt kialakuló kiszáradás.

Elsősegély: hánytatás és azonnal orvoshoz fordulni.

Életfa vagy közismert nevén Tuja.

tuja 2010.coSzintén mindenütt jelenlévő díszcserje, melynek bogyói az előzőekben leírtakhoz hasonló mérgezést okoz.

Kertekben, ligetekben még a hó alatt is néhol megtalálható a Gyöngyvirág ősszel beérő piros bogyója. Ezek elfogyasztása akár halálos kimenetelű mérgezés okozója lehet.

Tünetei: első szakaszban csillapíthatatlan hányás – hasmenés, erős hasi fájdalom, kábultság. A pulzus nagyon lassú lesz, alig tapintható.
Második szakaszban az érverés hirtelen felgyorsul és a szív megállása következtében beáll a halál.

Elsősegély: Hánytatás és azonnal orvoshoz fordulni.

A hideg elöl az erkélyről, teraszról, kertből bekerül a lakásba illetve valamilyen zárt térbe a nagyon mutatós és kedvelt

Leander, melynek minden része mérgező.

leander2010.comTejnedve a digitáliséhoz hasonló glikozidot tartalmaz.

Tünetei: émelygés, hányás, erős hasi görcsök. Szívritmus zavar.

Elsősegély: hánytatás és azonnal orvoshoz fordulni.

A december legkedveltebb nővénye a Mikulás virág.

mikulásvirágIlyenkor télvíz idején szinte minden lakásban megtalálható. Díszíti és ünnepélyessé varázsolja az asztalt. A szép piros virág levelei közepén lévő pici sárga bogyók viszont mérgezőek.

Tünetei: Erős hasi fájdalom, hányás – hasmenés.

Elsősegély: Hánytatás és azonnal orvoshoz fordulni

Tisztelt Szülő!

Ezzel a cikkel nem megijeszteni akartam Önt, hanem a figyelmét felhívni ezekre a környezetünket szebbé tevő növényekre, amelyek egy kis odafigyelést igényelnek, hogy káros hatásai gyermekét ne veszélyeztessék.

Hogy ezek a növények továbbra is szépítsék, díszítsék az Ön lakását és ne ijedelmet, szomorúságot okozzanak!

Orosz Mária

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!