Biofű – tények és tévhitek

biofű

Komoly aggodalomra ad okot napjainkban a szintetikus kannabinoidok népszerűségének gyors növekedése a kamaszok körében. Sokan biztosan hallottak már a biofű, műfű, herbál, K2, füstölő, spice, legális fű gyűjtőnevekkel illetett szerekről. Azonban ezek az elnevezések teljesen félrevezetőek, ezen szerek eredetével, összetételével és hatásaival kapcsolatban sok tévhittel találkozunk.

Honnan erednek ezek az új szerek?

Az első ilyen vegyület „spice” néven 2004-ben jelent meg Európában, majd 2006 óta Magyarországon is jelentős népszerűséget szerzett, és a mindennapi használatban biofű lett a gyűjtőneve az összes szintetikus kannabinoidnak.

Eleinte mindenki azt hitte, ez a termék csupán a marihuánához hasonló hatással rendelkező, ártalmatlan gyógynövények elegye. Világszerte legálisan lehetett vele kereskedni, legfőképpen az interneten keresztül. A biofüvet vonzó színes zacskókba csomagolják, dizájnja a hatvanas évek, hippimozgalmak retro érzését idézi meg, ezzel is az ártalmatlanság érzetét keltve. A termék maga úgy néz ki, mint a szárított gyógynövény, dohány vagy esetleg potpourri, többféle ízesítéssel, illattal bírhat, változatos fantázianevekkel illetik. Általában légfrissítőként, füstölőként vagy potpourriként forgalmazzák, a csomagoláson általában a következő figyelmeztetéssel: „Emberi fogyasztásra alkalmatlan”. De ez csupán a törvényi korlátok megkerülése miatt szükséges, a beavatott fogyasztó tökéletesen tudja, hogy a terméket cigarettában vagy pipában elszívásra szánják.

A biofű széleskörű elterjedésével párhuzamosan azonban egyre több komoly mellékhatásról kezdtek beszámolni.
Így 2008-ban intenzív tudományos kutatások indultak a szintetikus kannabinoidok valódi összetételének felderítésére.

Hogyan készül a biofű?

A kutatások eredményei aggasztóak voltak. Az analízisek szerint ártalmatlan gyógynövények helyett mesterséges kannabinoidokkal bevont növényekből áll a termék, melyek a „csak természetes összetevők” között persze nincsenek feltüntetve a csomagoláson. Ezek a szerek a marihuánában található tetrahidrokannabinolhoz (THC) hasonló molekulájú vegyületek, melyek a szervezetben található kannabinoid receptorokhoz tudnak kötődni. Napjainkra már több száz ilyen vegyületet állítottak elő különböző laboratóriumok, folyamatosan új anyagok, új csoportok jelennek meg. Gyártásuk szabályozatlan körülmények között történik, ellenőrzött minőség, hatáserősség, biztonságosság nélkül. Végül az így előállított szintetikus kannabinoidokat ezután oldott formában valamilyen olcsón elérhető dohányra, szárított növényre permetezik.

Mi a növekvő népszerűség oka?

A Nemzeti Drog Fókuszpont 2014-es jelentése alapján a szintetikus kannabinoidok a második helyen állnak a marihuána mögött legnépszerűbb kábítószerek sorában, a tendenciák alapján fogyasztásuk egyre növekszik. A vizsgálatok szerint az első droghasználat életkora pedig jelentősen csökkent az utóbbi években. Toxikológiai Osztályunkon is jelentősen megnövekedett a biofű fogyasztás miatt felvett betegek száma az utóbbi időben. A szer népszerűségének hátterében viszonylag alacsony ára, vélt vagy valós legalitása, könnyű hozzáférhetősége állhat, valamint az a tény, hogy a hagyományos drogtesztek nem mutatják ki.

Legális-e a szintetikus kannabinoid?

A szintetikus kannabinoidok jelentős része illegális, vagy legalább C-listás szer, ami azt jelenti, hogy még nem minősül kábítószernek, de terjesztését a törvény bünteti. Azonban ha egy szer erre a listára kerül, a gyártók a molekula kis módosításával új szert tudnak előállítani, mely még nincs betiltva. Így egy véget nem érő macska-egér játék folyik a gyártók és a hatóságok között, a megtéveszthető fogyasztó pedig könnyen azt hiheti, valamilyen legális, tehát eképpen talán biztonságosabb szert használ.

Hogyan hat a szervezetre?

A szintetikus kannabinoidok a marihuána ismert hatásain kívül (jókedv, feldobottság, torzult érzékelés, kontrollálatlan mozgás, lassú reakcióidő, álmosság, szorongás) számos kellemetlen mellékhatással is bírnak. Ezek leggyakrabban a zavartság, szapora szívműködés, vérnyomás-emelkedés, pánikroham, pszichózis, hallucináció, hányás. Beszámoltak görcsökről, szívinfarktusról, veseelégtelenségről, depresszióról és egyéb pszichiátriai kórképekről is. A biofű fogyasztás miatt kórházba került betegek kezelése többségében tüneti, amely infúzió, szorongásoldó adását jelenti. Rendszeres fogyasztás során függőség alakulhat ki, a szer elhagyásakor változatos testi és pszichés tünetek (hányás, hasmenés, álmatlanság, extrém fáradtság, koncentrálási képtelenség és a jellegzetes „kattogás”) jelentkezhetnek.

Az ártalmatlanságot sugalló „bio” jelző, illetve a gyógynövénynek tűnő megjelenés, a csábító színes csomagolás tehát megtévesztő. Egyesek szerint „báránynak öltözött farkasról” van szó. A valódi veszély ezekkel a szerekkel kapcsolatban az, hogy sosem lehet előre tudni, milyen hatóanyagot, milyen dózisban tartalmaz pontosan az adott termék, így a fogyasztóra gyakorolt hatása is megjósolhatatlan, ezért hasonlítják használatát „orosz ruletthez” is.

Dr Gulácsi Ágnes

Forrás: http://spiceaddictionsupport.org/ Herbál, füstölő, biofű és társai: miért legyünk óvatosak a kannabisz származékokkal? (webbeteg.hu)

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!