Mérgező szobanövények

mérgező szobanövények

A városok iparosodása, a nagy beruházások építkezése egyre több zöld területet vesz el, főleg a nagyvárosokban. Az erdők a szabadidő parkok gyakran mesze találhatóak a lakóhelyünktől. Mi sem természetesebb, mint hogy a természetet megpróbáljuk a lakásunkba vinni növények formájában.
Minden lakás dísze a zöld növény.

Mutatós, szép, kellemes környezetet, az állandó gondozás, öntözés, permetezés tiszta jó levegőt biztosít.
Egy jól megválasztott hely (pl. ajtóval szemben), vagy egy ablakszárnyhoz behajló nagy termetű növény csodát képes művelni egy szobával. Az ilyen növényt méretei miatt nem virágállványra, virágtartó polcra, hanem a földre állítjuk.

Ezek a növények nagyon szépek, de némelyik súlyos mérgezés okozója lehet!

Természetesen nem ijesztgetni akarom Önt, de növényi mérgezésekkel sajnos nap, mint nap találkozom a kórházi osztályon, ahol dolgozom.
Segíteni szeretném Önt abban, hogy ezek a környezetünket szebbé tevő növények, amelyek egy kis odafigyelést igényelnek, azért, hogy káros hatásai gyermekét ne veszélyeztessék.

Mérgező szobanövények a teljesség igénye nélkül, de a leggyakrabban előforduló mérgezések tükrében.

A leggyakoribb és a legkomolyabb mérgezést okozó szobanövény a Diffenbachia.

Diffenbachia

Nagy pöttyös levelei, gyors fejlődése miatt majd nem minden lakásban megtalálható. Méretei miatt általában nagy cserépbe, de inkább kisebb szobai virágdézsába ültetjük, és természetesen a földön áll. Ezzel arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a gyermek könnyebben hozzá fér.
Leveleiben, de főleg a szárában lévő nedv igen fájdalmas, mély sebeket, fekélyeket okozhat.
A tünetek a növény megrágását követően 15 – 20 perc múlva jelentkeznek és akár órákig is, eltarthatnak.

Tünetei: Az ajkak feldagadnak, égető szúró érzés lép fel. A még beszélni nem tudó kisdednél is rögtön észre lehet venni, hogy a Diffenbachi-ával került „szorosabb kapcsolatba” mert kapkod a szájához, nyelvét kinyújtva és szinte állandóan „kaparja” jelezi, hogy valami nagyon rossz neki. Borzasztó keserves, szinte sikításig menő sírásba kezd. Ezzel egy időben nagyfokú nyálcsorgás alakul ki.
0- 2 éves kor között mondhatjuk, hogy persze folyik a nyála, mert jön a foga, de ez nem ilyen természetes nyálzás. Azt szoktuk látni az ilyen mérgezéseknél, hogy szabályszerűen „dől a váladék a szájából” és az olyan mennyiségű, hogy képtelen azt lenyelni.

Elsősegély: A baba kezét (hiszen azzal nyúlt a növényhez) lemosni száját óvatosan langyos vízzel kiöblíteni és azonnal orvoshoz fordulni.

A következő nagyobb termetű szobanövény mely mérgezés okozója lehet a Fikusz.

filusz

A legkedveltebb fajtája a Fikusz elastica.
Élénkzöld nagy alakú bőr nemű levelei igen mutatósak.
A fikusz fajok tejnedve mérgező anyagot is tartalmaz ezért a levelek, illetve a léggyökerek elfogyasztása, rágcsálása okozhat mérgezést.

Tünetei: Hasi fájdalom, hányás, súlyosabb esetben fulladásos tüneteket okoz.

Elsősegély: A gyermek száját kiöblíteni, kezét lemosni, folyadékot itatni vele és azonnal orvoshoz fordulni.

Kroton

Tejfű

Érdekesen szép ezért kedvelt szobanövény a Kroton. Sárgán – vörösen mintázott zöld levelei, mérgező tejnedvet tartalmaznak. Ha a kisded ezt a növényt megtépdesi, akkor a növényből kicseppenő nedv helyi irritációt, okozhat.

Tünetei: a bőr kipirosodik, viszkető érzés jelentkezik. A levelek elfogyasztásának mérgezési tünetei: hányás, hasmenés

Elsősegélynyújtás: Az érintett bőrfelületet bő langyos vízzel lemosni, majd folyadékot itatni a gyermekkel és azonnal orvoshoz fordulni.

Ezeknél a mérgezéseknél is fontos, hogy a mérgezést okozó növényből egy levelet, vigyünk el az orvoshoz, azonosítás miatt.

A következő mérgező szobanövény a Mikulás virág.

mikulás virág

Nagyon szép és mutatós az ünnepi asztalon, szép piros virágleveleivel egy kis szint visznek a komor téli estékbe. Karácsony táján általában az asztal közepén hogy mindig szem előtt legyen, hogy gyönyörködhessünk benne. Tehát a kicsi nehezen fér hozzá.
Elmúlnak az ünnepek a növény is a sok fénytől, kezd kifakulni, egy kicsit mindig hátrébb kerül, és előbb – utóbb a kisgyermek felfedezi. Észreveszi, hogy a viráglevelek közepén pici sárga bogyók vannak. Ezeknek a bogyóknak az elfogyasztása okozhatja a mérgezést.

Tünetei: súlyos hányás, hasmenés.

Elsősegély: Ha észrevette, hogy a gyermek a bogyót bevette a szájába, hánytassa, meg és azonnal forduljon orvoshoz.

Főleg kora tavasszal a környezetünket is próbáljuk kicsit színesebbé vidámabbá tenni. Ilyenkor jelennek meg az ezer színben pompázó kis cserepes növények. A legkedveltebb a Primula vagy közismertebb nevén a Kankalin

ligetszépe-omtolA szárán és a levelein lévő mirigyszőrök egy primin nevű mérget tartalmaznak. Az erre érzékeny bőrön (a kicsik bőre sokkal érzékenyebb, mint a mienk) a levelek érintése is elváltozásokat okozhatnak.

Tünetei: A bőr kivörösödik, erős viszkető érzés, súlyosabb esetben hólyagképződés.

Elsősegély: Az érintet területet bő meleg vízzel, le kell mosni. Ha a tünetek ez után sem enyhülnek (pl. a

viszketés nem szűnik) a gyermeket orvoshoz kell vinni.

A virágüzletekben, egész évben megtalálható a Ciklámen

ciklámenEnnek a növénynek főleg a gumója veszélyes.

Kisebb mennyiség elfogyasztásának mérgezési tünetei: hányás hasmenés, gyomorfájdalom.

Nagyobb mennyiség elfogyasztásának mérgezési tünetei: az előbb leírtakhoz még szédülés, nagyfokú verejtékezés, sőt izom görcs is társulhat.

Elsősegély: Azonnal orvoshoz fordulni

Leander

Leander

Ez a különböző nagyságú, virágszíneiben változatos (fehér, rózsaszín, piros, esetleg tarka színű), igen kellemes illatú dísznövény már elő hírnöke a kerti növényeknek. A Földközi- tenger partvidékéről származó örökzöld cserje melyet nálunk inkább kertek, teraszok, napos udvarok díszítésére használunk. Nem kimondottan szobai növény. Mégis amiért beszélni kell róla az, hogy a hideg téli napokon ezek a növények a gyermekek közelébe kerülhetnek. Mivel meleget kedvelő fajról van szó így a fagyok elől zárt helyre, visszük.
Mérgezést a levelek, de főleg a virágok, elfogyasztása okozhat. A növény szívre ható glikozidokat tartalmaz mely a virágokban, halmozódik fel.

Tünetei: erős émelygés (a kisded öklendezik, keze állandóan a szájában van), majd hányás, későbbiekben fejfájás, szédülés, majd igen erős hasmenés.

Nagyobb mennyiségű virág elfogyasztásának mérgezési tünetei: szív és keringési zavarok (pulzusszám csökken), zavartság, láz, tetániás-görcs is kialakulhat.

Elsősegélynyújtás: ha felmerül Önben, hogy gyermeke a leander virágát (még akár az elszáradt, leesetett is) a szájába vehette, hánytassa meg, és azonnal forduljon orvoshoz.

Orosz Mária

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!