Szénmonoxid – egy csendes gyilkos

szénmonoxid

Jól tudom szokatlan a címválasztás, de higgyék el Kedves Szülők, hogy aktualitását éli.

A téli szezonban szinte naponta hallunk arról, hogy egy család szénmonoxid mérgezés miatt kórházba került. Osztályunk betegforgalmának jelentős részét ilyenkor a fenti mérgezéssel felvett gyermekek teszik ki: hetente 4-5, olykor 10-20 beteget is ellátunk. Csoportos mérgezés szinte minden évben előfordul.

A nem oly ritkán előforduló halálestek és mérgezések javarészt megelőzhetőek lennének fokozott odafigyeléssel és egy egyszerű szénmonoxid detektor használatával.

Mi is az a szénmonoxid (CO)?

● színtelen
● szagtalan
● íztelen
● levegőnél könnyebb gáz
● mely áthatol falakon, mennyezeten, földrétegen

A fentiekből következik, hogy jelenlétét az emberi érzékszervek nem képesek felismerni és műszer nélkül kimutatni nem lehet. Gyakorlott szakember azonban a tünetek alapján már következtethet a mérgezés meglétére. A szénmonoxid fosszilis tüzelőanyagok tökéletlen égésekor keletkezik:

kályha
Kép: pixabay.com/MegLearner


rosszul szellőző fa és széntüzelésű kályhák, kandallók

gázsütők, hibás gázbojler, rosszul szellőző, eldugult kémények
● műjégpályán használt tisztítóberendezések esetében
● jelentős mennyiségű CO van a gépjárművek kipufogógázában is.
● füst más mérgező anyag mellett szénmonoxidot is tartalmaz. (Ezért is fontos a dohányfüst, passzív dohányzás kerülése!)

Ezek alapján a mérgezésnek szezonális csúcsa a hidegebb évszakokra esik, azonban nyáron is találkozunk CO mérgezéssel:
Zárt légtérben-mely a modern nyílászáróknak köszönhetően valóban zárt légtér- együtt üzemel egy olyan tűzhely, ami a helység levegőjéből táplálkozik és egy elszívó ventilátor (páraelszívó). A páraelszívó bekapcsolásakor a zárt térben sajnos nyomáscsökkenés, légritkulás jöhet létre. Emiatt a nyomáscsökkenés miatt a kürtő mintegy „visszaszippantja” a távozó gázokat és szénmonoxid jut a lakásba.

Ugyanez a helyzet áll fenn ablak nélküli zárt fürdőszobában felszerelt nyílt égésterű gázkészülék és páraelszívó együttes használatakor: a páraelszívó működésekor az égéstermék visszaáramlik a zárt térbe.
Egy azon helyiségben egy páraelszívót és egy tűzhelyet, szén-, olaj- vagy cserépkályhát, gázbojlert, nyílt égésterű gázkészüléket csak akkor lehet egyszerre működtetni, ha a helyiség ablaka nyitva van vagy szellőzése megoldott és elegendõ friss levegõ jut be a helyiségbe.

Szénmonoxid hatása

A mérgezés leggyakrabban belégzés útján következik be. Bekerül a légzőrendszerbe, majd a vérbe, ahol hozzákapcsolódik az oxigénszállításért felelős hemoglobinhoz és egy úgynevezett karboxihemoglobin molekulává alakul át. Ez a karboxihemoglobin megakadályozza az oxigénszállítást, így a szervezetünkben életfontosságú szövetek és sejtek oxigénhiányos állapotba kerülnek.

Mindezt súlyosbítja az a tény, hogy a szénmonoxid 250-szer jobban kötődik a vérben lévő oxigénszállításért felelős hemoglobinhoz, így már kis mennyiség is súlyos következményekkel járhat.
A fentiek alapján elképzelhető, hogy a gyermekek fokozott anyagcseréjük révén nagyobb kockázatnak vannak kitéve CO mérgezés esetén.
Várandós édesanya esetében a magzati hemoglobinhoz jóval nagyobb affinitással kötődik a szénmonoxid, így már az anyánál jelentkező enyhe panasz is katasztrófális magzati következményekkel járhat.

Tünetek

Nem véletlen a címválasztás, ugyanis a gáz jellemzői és a mérgezés tünetei sajnos nem specifikusak.
Szénmonoxid mérgezés következtében fellépő klinikai tünetegyüttest gyakran félreértelmezik: banális megbetegedésre, influenzára, gastroenteritisre, ételmérgezésre gondolnak és gyakran diagnosztizálatlan marad.

szénmonoxidA leggyakoribb tünet, amiről a betegek beszámolnak szénmonoxid mérgezés esetén:

● fájdalomcsillapító ellenére sem enyhülő halántéktájéki lüktető fejfájás, szédülés, fülzúgás
● hányinger, hányás, kábultság, zavartság
● emelkedett pulzusszám, szívdobogásérzés, fokozott légzésszám
● nagyon jellegzetes az alsó végtagokon kezdődő izomgyengeség

A fenti tünetegyüttest jellegzetesen a szülő az esti fürdés után észleli: a gyermek a kádból kiszállva „kótyagos”: nem tud a lábán rendesen megállni és elesik, esetleg fejét a kád szélébe üti.
Súlyosabb mérgezés esetén a fentieket a felső végtagok izomzatának fokozott megfeszülése, majd a teljes test görcse követ. A beteg eszméletlenné, tónustalanná válik és segítség nélkül leáll a légzése, bekövetkezik a halál.

Krónikus mérgezés is előfordulhat: csak otthon jelentkező fejfájás, hányinger, rossz közérzet esetén, mely a szabad levegőn szűnik és más kóroki tényezőt a rosszullétek hátterében nem lehet kimutatni, felveti a tartós szénmonoxid mérgezés lehetőségét.

Mérgezés súlyosságának megítélése

Kórházba érkezve a szénmonoxid mérgezés fennállását a vér karboxihemoglobin szintjének mérésével igazolhatjuk:
● egészséges egyénben is a vér karboxihemoglobin koncentrációja 0,5-2% körüli
● felnőtteknél enyhe mérgezésről 30% alatt
● középsúlyosról 30-40% között
● míg súlyos mérgezésről 40% karboxihemoglobin szint felett beszélünk
● gyermekek esetében a fokozott anyagcsere miatt, már az 5% feletti értéket is kórosnak tekintjük és oxigénterápiát kezdünk.

Tudni kell azonban, hogy a mérgezés aránya nem korrelál a tünetek súlyosságával.

Teendő

Abban az esetben, ha a fenti tüneteket észleljük, vagy az otthoni detektor beriasztott azonnal vigyük ki a beteget a friss levegőre, szükség szerint lélegeztessük, szellőztessünk és hívjunk mentőt!

Terápia

Kórházba kerülve, vérvételt követően- az eredményektől függően- a mentőben megkezdett oxigénterápiát folytatjuk. Amennyiben a szülőnél is a szénmonoxid mérgezés tüneteit észleljük, mentővel a Péterfy Sándor utcai Kórház Toxikológiai Osztályára irányítjuk.
Az esetek nagy többségében a gyermekeket 24 órás megfigyelés után, a mérgezés súlyosságának megfelelően egyéb vizsgálatokat követően panasz és tünetmentesen engedjük ki osztályunkról. Az elbocsátás feltétele, hogy a szülő átvizsgáltatja a meghibásodott készüléket.

Összefoglalva

A szénmonoxid mérgezés alapvetően egy könnyen megelőzhető mérgezés. Tünetei aspecifikusak ezért a diagnosztika nem mindig könnyű, így a megelőzés kiemelten fontos!
Gondoljunk rá, ha egyazon időben a család több tagjánál is jelentkezik hasonló tünet!

Már kis és nagykereskedésekben is kaphatóak CO detektorok, melyek érzékelik a szénmonoxidot és füstöt egyaránt.

Fokozott odafigyeléssel, a téli időszakokban gyakori szellőztetéssel, a gázkészülékek és a kémények rendszeres szakemberrel történő átvizsgáltatásával a fent leírtak mind elkerülhetőek lennének!

Vigyázzunk gyermekeinkre és figyeljünk egymásra!

Dr. Hammerl Beatrix

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!