Ismét itt a jó idő és vele együtt a gyermekeinkre leselkedő veszélyek.

homokozóban

Ismét itt a jó idő és vele együtt a gyermekeinkre leselkedő veszélyek.

A lakások nagytakarításának, festésének, lomtalanításának, a kerti munkáknak és a permetezésnek az ideje. Rengeteg veszélyt jelentenek ezek az időszakok gyermekeinknek.

Tisztelt Szülők!

Engedjék meg, hogy tanácsot adjak, és néhány esettel felhívjam az Önök figyelmét arra, hogy lehet az ilyenkor előforduló, néha az egész életre kiható mérgezést kikerülni.

Mérgezés szempontjából a legveszélyesebb kor az úgynevezett kisdedkor, az 1-4 év közötti időszak.

Ebben a korban ismerkednek a körülöttük lévő világgal, mindent megfognak, megnéznek. Ez még nem lenne baj, de mindent a szájukba vesznek, megnyalnak, megkóstolnak. Nem zavarja őket, hogy az kellemetlen ízű, illatú vagy éppen maró hatású folyadék.
Ha valamit a szájukba vesznek, azt reflex-szerűen le is nyelik. Így következik be a benzin, hígító, különböző fehérítők, rozsdamarók, tisztítószerek, stb. okozta súlyos mérgezés.

Fontosnak tartom felhívni az Önök figyelmét arra a tényre, hogy ezek a mérgezések megelőzhetőek, kivédhetők lennének, ha a lakásokban, a hétvégi házakban, gyümölcsös és szőlőskertekben a vegyszereket, gyógyszereket elzárva tartanánk.

Nagy hibát követünk el, ha azt hisszük, hogy ez a korosztály a polcon, fiókban tárolt – számukra veszélyes – szereket úgysem tudja megszerezni, azért, mert picik és ügyetlenek. A kisdedek különleges manőverekre képesek és rövid időn belül súlyos vészhelyzeteket tudnak kialakítani maguk körül.

veszélyekPillanatok alatt megtanulják kihúzni a fiókot, nem jelent gondot a mágnes-patenttal záródó ajtó kinyitása. A kamrákban a polcokat lépcsőként használják, nincs akadály számukra.
Csak a lakattal vagy kulccsal bezárt ajtót nem tudják kinyitni, de a kulcs ne legyen a zárban!!!
Volt olyan esetünk, hogy egy 3 éves kisfiú megitta a hígítót, pedig a kis szekrény, amiben az ilyen szereket tartották, kulcsra volt zárva, de a kulcs most az egyszer benne maradt.

Minden háztartásban megtalálható, a vízkőoldó, tűzhelytisztító, lefolyótisztító, különböző padló-, szőnyeg-, bútor-ápoló szerek. Mind-mind szép színes képekkel díszített, némelyik érdekes formájú, műanyag flakonokban van. Ezek tömény marószerek. Nem lehet őket a WC háta mögött, mosdó alatt, mosogató alatt tárolni, hogy oda úgysem nyúl a gyermek, de egyszer oda fog nyúlni és akkor kész a baj.

Még egy fontos dologra szeretném a figyelmet felhívni.

Mindig mindent a saját üvegében kell tárolni, de ha éppen a szomszédasszonytól kapunk egy új tisztítószert kipróbálásra, akkor nagy betűkkel, feltűnően rá kell írni, hogy mi van benne.

Sokszor találkoztunk már olyan esettel hogy a gyermek egy üdítős üvegben tárolt marószerből ivott.
Ki volt a hibás?

Ismét itt a jó idő: Gyermekeinket egyre hosszabb ideig engedjük a kertbe, udvarra, visszük a játszótérre. Itt is igen sok veszélyt fenyegeti őket.

Tavasztól késő őszig minden füves területen jelen vannak a gombák. Nem csak a gyilkos galóca okozhat gombamérgezést. Az apró, pici gombák között is vannak mérgező hatásúak. Szerencsére nem okoznak olyan súlyos, halálos kimenetelű mérgezést, mint a galóca, de hányást-hasmenést, súlyosabb esetben idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

Tanácsként el szoktuk mondani, hogy érdemes a kertben, udvaron ahol a gyerekek játszanak, reggelente körülnézni, és a gombát összeszedni.

NEM SZABAD SZÉTRUGDALNI!!! Mint azt mindannyian tudjuk, a gomba spórával szaporodik, és ha szétrugdaljuk, csak mindig több és több lesz.

Súlyos szívritmuszavarral járó mérgezést okoz a gyöngyvirág ősszel beérő szép piros bogyója. Komoly mérgezést okoz az aranyeső virága is. (Ne tévesszük össze a kora tavasszal virító aranyvesszővel. Az aranyeső május közepén nyílik, hasonlít az akácvirághoz.) De ezekről bővebben olvashat a itt.

Tisztelt Szülő!

Legyen az Ön házi feladata, hogy gyermekét már 1-2 éves korában kezdje el tanítani, hogy mi az, amihez nem szabad hozzányúlni.

Ha számára ismeretlen üveggel, dobozzal, egy darab gombával Önhöz szalad, ne azt mondja, hogy “fújj, dobd el, piszkos”, hanem azt, hogy “köszönöm, hogy idehoztad a maminak, nagyon ügyes vagy” akkor biztos, hogy mindent oda fog vinni, Önnek még mielőtt a szájába venné.

Ha ez sikerül és az osztályunkon, a Toxicológián nem találkozunk, akkor az Ön házi feladata ötösre sikerült.

Orosz Mária

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!