Marószer mérgezés – Veszélyes „játékok” a mosópárnácskák!

Tisztítószerek a gyermektoxicologus szemével – a marószer mérgezésekről

Mérgezési Osztályunkon folyamatosan nyomon követhetjük a vegyipar fejlődését, ahogy az évek során újabb tisztítószerek mosószerek mosogatószerek jelennek meg a piacon, a gyermekek egyre változatosabb mérgezésekkel jelentkeznek Toxicologiánkon.

Kezdetben voltak a mosóporok,

mérgezésmelyeknek lenyelése „csak” hányás, hasmenés habos székletürítés esetleg hasfájás tüneteit okozta. Fertőtlenítésre a háztartási hypot ( 3 %) használták, ebből 1-2 korty elfogyasztása nem okoz komolyabb panaszt, hányás előfordulhat, de felmaródást nem okoz kis mennyiségben.

Később a fertőtlenítőket töményebb hypo formájában alkalmazták, így forgalomba került a Domestos és a Clorox, ezek 4-5 % hypot tartalmaznak, mérsékelt marószernek számítanak, általában 1-2 korty ebből sem okoz nagyobb problémát, hányás nyálfolyás esetén kórházi megfigyelést igényel.

Megjelentek a hideg zsíroldó vegyszerek.

mérgezésSt Moritz, WellDone Tesco és a hasonló spray formájú készítmények. Ezek tömény lúgos oldatok pH 11-12-vel, a szájnyálkahártyát, illetve a nyelőcső és gyomor nyálkahártyáját azonnal felmarják, ott maradandó károsodást okoznak.

Hasonlóan veszélyesek a vízkőoldó készítmények,

ezek savas vegyhatásúak, veszélyességük alkotóelemüktől függ, a citromsav kevésbé maró hatású, az egyéb sav alkotók szintén súlyos felmaródást okozhatnak az emésztőrendszerben.
Az ecetsavat külön is meg kell említeni, a főzéshez használt 10 % -os ecet mérsékelt tüneteket, a vízkőoldáshoz is használt 20 %-os ecet viszont szinte minden esetben súlyos felmaródást, illetve légúti tüneteket idéz elő.

Később a mosáshoz már fehérítőket kezdtünk alkalmazni, ennek maró hatású összetevője a hidrogénperoxid, melynek veszélyessége töménységétől függ, 3 %-os oldatban nyálkahártya fertőtlenítőként, hajszőkítőként használják, 6% felett már okozhat panaszokat, a töményebb vegyszer komoly felmaródást tud előidézni.

Az utóbbi néhány évben elterjedtek a szép, színes, ámde mint kiderült igen veszélyes mosópárnácskák.

20150304_0901051Nagyon leegyszerűsítik a mosást, nem kell kilószámra cipelni a mosóport, nem hagynak nyomot a ruhán,szebbnél szebb élénk színekben pompáznak, kellemes illatuk van, minden „rendes” gyereket arra ösztönöznek, hogy azonnal kézbe vegyék, sőt meg is nyalogassák, megkóstolják őket. Ez pont elég a párnácskának, hiszen a nedvességtől (nyál) a műanyag azonnal oldódik, a párnácska kipukkad, a folyadék pedig rögtön belefolyik a gyermek szájába. Eleinte a párnácska csak 1 komponensű volt, mely tisztán mosószert tartalmaz, ami ha meggondoljuk hogy 4-5 kg ruha mosására elegendő mosószert sűrítenek néhány ml folyadékba, eléggé tömény oldatot tartalmaz. Ennek megfelelően az 1 komponensű párnácska 1-2 órán át tartó profúz hányást, hasmenést okoz, ebben az esetben a veszélyforrás a kiszáradás lehet, kórházi felvétel esetén általában elegendő az infúziós kezelés. Ez az úgynevezett irritatív hatás, a gyomor és béltraktus így igyekszik eltávolítani a káros anyagot a szervezetből.

Persze a vegyipar tovább fejlesztette a párnácskát, 2 majd 3 komponensű kapszulákat készítenek. A 2 komponensű mosószer folttisztító enzimet, a 3 komponensű öblítőt is tartalmaz. A komoly veszélyt a folttisztító komponens okozza, rendkívüli töménysége révén.

A több komponensű párnácskákkal történt mérgezés esetén szinte mindig észleljük a nyálkahártya sérülését, felmaródást, ami hosszú távú következményekkel járhat.

A mérgezés általában a kisded korosztályra jellemző, de előfordul nagyobb gyermekeknél is „véletlenszerű” mérgezés, ha a felelőtlen szülő a vegyszereket üdítős üvegben tárolja, lehetőleg felirat nélkül, és olyan helyen ahol a gyermek üdítője lenni szokott. A vegyszer lenyelését követően hányás, nyálfolyás jelentkezik, a gyermek fájdalmasan sír, szája feldagadhat, kisebesedik, vérzik. Előfordulhat olyan eset is, hogy a folyadék közvetlenül a nyelőcsőbe jut, a szájüreget nem károsítja, a gyerek tünetmentes. Mérgezés gyanúja esetén nem tekinthetünk el a részletes kivizsgálástól.

Fontos információ: Marószer mérgezés gyanúja esetén soha ne hánytassunk, a marószer hányás kapcsán visszaáramlik a nyelőcsőbe, ismételten végigmarja a nyálkahártyát, így még nagyobb problémát okozhat.

mérgezésTekintettel arra, hogy a nyelőcső és gyomor nyálkahártyájának állapota kívülről sajnos nem megítélhető, minden esetben nyelőcső- és gyomortükrözéses vizsgálatra van szükség, melyet altatásban végeznek gyakorlott Gastroenterológusaink. A vizsgálat egyértelműen megállapítja, hogy történt-e komolyabb sérülés, a sérülés fokozatának megfelelően nyálkahártya bevonószert, diétát javasol, vagy súlyosabb esetben még a vizsgálat során, altatásban egy műanyag szondát helyeznek a gyermek gyomrába, melyen keresztül a babát 1-2 hétig szondán át táplálják, így ezen idő alatt a sérült nyelőcső a gyógyszeres kezelés mellett meggyógyul.. Ez persze nem kis megterhelés a beteg számára, aki napokig kórházban van, egy szonda van az orrában, nem ehet, az ételt csak a szondába kaphatja, esetleg még fájdalma is van.

Amennyiben kezeletlen marad egy marószer mérgezés, a nyelőcső szűkülete alakulhat ki, mely a táplálkozást nehezíti, súlyos esetben lehetetlenné teszi a szilárd étel lenyelését. Ennek terápiája műszeres tágítás lehet éveken keresztül. Legsúlyosabb esetben a nyelőcső perforációja, kilyukadása jöhet létre, amikor a lenyelt étel a mellkasba kerül.

Hogy a helyzet tovább bonyolódjon, a napokban láttam egy TV reklámot, ahol a 4 fázisú mosogatógép párnácskát reklámozták, mely már a vízkőoldó hatású savas komponenst is tartalmazza.

Jó lenne felhívni a gyártók figyelmét a veszélyre, szerencsésebb lenne kevésbé színesre érdekesre készíteni ezeket a vegyszereket. Ha már ők nem figyelnek oda a gyermekek érdekeire, kérjük a kedves szülőket, hogy saját gyermekük védelmében ne hagyják elöl a mosópárnácskákat. Érdekes a színes zacskó, melyből puha színes játékokat lehet kiszedegetni, de érdekes ha segítünk anyunak mosni, és leellenőrizzük, hogy biztosan jó mosószert rakott-e a gépbe. A segítőkész kicsik a bekészített mosógépből is kiszedik a színes párnácskát. Nincs az a kisgyerek, aki ne akarna rögtön játszani egy ilyen szép színes , ámde veszélyes játékkal.

Általános szabály, hogy a tisztítószereket, vegyszereket zárható helyre rakjuk el, nem elég magasra helyezni, bármilyen magasra teszik a vegyszeres szekrényt, a gyermek felmászik, kiszedi onnan. Csak akkor védhetjük meg őket, ha mindig odafigyelünk környezetükre.

Dr. Bojszkó Ágnes

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!