Mi a gyomormosás?

gyomormosás

A gyomormosás egy olyan eljárás, amelynek során a gyomor tartalmát szakszerű módon kiürítjük az erre a célra használatos eszközök segítségével.

A beavatkozást egészségügyi személyzet – orvos és szakápolók – végzik. A beavatkozás alapvetően kellemetlen – de nem fájdalmas -, a legtöbb gyermek ellenkezik és rosszul viseli, azonban elmulasztása végzetes lehet.

Mikor van rá szükség?

A gyomormosás célja a gyomorba került káros, mérgező anyagok mielőbbi eltávolítása és ezáltal a mérgezési tünetek, egészségkárosodás kialakulásának megakadályozása. A kisebb gyermekek gyakran véletlenül találkoznak ilyen anyagokkal. A szülők, nagyszülők elöl hagyott vagy elgurult gyógyszerei; szobanövények vagy kerti növények bogyói, levelei, egyéb részei; udvaron, játszótéren gombák vagy sokszor ismeretlen eredetű és természetű anyagok jönnek szóba. Különböző színes folyadékok elfogyasztása is előfordul.

Idősebb gyermekek sajnos néha szándékosan vesznek be bizonyos gyógyszereket, kipróbálnak szereket, illetve egyre többször találkozunk túlzott mértékű alkoholfogyasztással is.

Ha gyermekünk bármilyen szert, növényi részt elfogyasztott, mielőbb fel kell keresni telefonon a Heim Pál Gyermekkórház Toxikológiai- és Anyagcsere Osztályát. Itt az elfogyasztott szer ismeretében orvosaink tanácsot adnak a további teendőkkel kapcsolatban: kórházba jönni, vagy megfigyelni a gyermeket otthon és panaszok esetén orvoshoz fordulni.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy amennyiben azt az információt kapja a szülő, hogy azonnal kórházba kell jönni, akkor a hangsúly az AZONNAL szón van – nem véletlenül.

A gyomormosásra folyadékok esetében fél-egy órán belül, szilárd anyagoknál két órán belül sort kell keríteni. Hiszen a gyomorba került anyagok először emésztődni kezdenek, majd idővel tovább vándorolnak a bélrendszer következő szakaszaiba, ahol megkezdődik a felszívódásuk. Bizonyos esetekben ezen időablak hosszabb: egyes gombafajták esetében akár 24 óra elteltével is van értelme a gyomormosásnak, mert a gombák spórái sokáig megbújhatnak a gyomorredők között, így később súlyosbíthatják a mérgezést.

Természetesen sok esetben a szülők mentőt hívnak, vagy azonnal orvoshoz fordulnak, így ha az egészségügyi személyzet úgy ítéli meg, hogy szükséges a gyors beavatkozás, vagy túl későn érkeznének kórházba, akkor akár a helyszínen is elvégezhetik a gyomormosást.

Pár eset, amikor biztosan elvégzünk a gyomormosást (feltéve, hogy időablakon belül vagyunk): gyöngyvirág, ismeretlen gyógyszer, kábító-nyugtató hatású gyógyszerek, mérgező gombák, etilénglikol.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy marószerek lenyelése esetén ellenjavallt a gyomormosás vagy a hánytatás!

Hogy zajlik a beavatkozás?

gyomormosas1

Mérgezések esetében a gyomormosásnak mielőbb meg kell történnie, ezért a szülő részletes tájékoztatása, beleegyező nyilatkozatának kikérése után, a gyermek gyors előkészítése mellett azonnal megkezdjük a beavatkozást.

Általában rákérdezünk, mit fogyasztott utoljára a gyermek, hogy a keresett káros anyagot ne téveszthessük össze a fogyasztott ételekkel.

A szülők a beavatkozás ideje alatt nem tartózkodhatnak a vizsgálóhelyiségben.

A gyermekeket a beavatkozáshoz alsóneműre vetkőztetjük, kisebb gyermekek esetében (kb. 5 éves kor alatt) az egészségügyi személyzet egy tagja ölbe fogja és úgy rögzíti a gyermeket, idősebbeknél pedig a speciálisan erre a célra kialakított székben a gyermek kezeit rögzítjük. Erre azért is van szükség, mert a beavatkozás közben a gyermekek akaratlanul is szájukhoz kapnának, így veszélybe sodorva saját- , illetve az egészségügyi személyzet testi épségét. Emellett egy védőlepel is borítja a gyermek testét. A megfelelő rögzítés után a gyermek szájába egy vékony gumicsövet vezetünk, s amennyiben a gyermek kooperálni képes, megkérjük, hogy nyeljen egyet, ezzel a nyelőcsőbe juttatva a szondát. Amennyiben a gyermek nem tud együttműködni, megvárjuk a nyelést, és úgy kezdjük levezetni a csövet a gyomorba. Miután megbizonyosodtunk róla, hogy a szonda valóban a gyomorba jutott, tiszta vizet engedünk bele, amellyel a közlekedő edények törvényének értelmében a káros anyag is eltávozik.

Ma már korszerűtlennek, sőt kifejezetten hibának tartjuk orvosi szén használatát gyomormosáshoz, mivel megakadályozza a gyomortartalom értékelését, és a légutakba kerülve súlyos gyulladást okozhat.

A gyomormosást addig folytatjuk, amíg tiszta víz ürül a szondán, tehát az összes káros anyagot eltávolítottuk.

A gyomormosó folyadékból néha mintát küldünk további vizsgálatra (például mérgező gombák esetében). Amint lezajlott a gyomormosás és megtisztítottuk a helyszínt, a gyermekhez visszaengedjük a szülőt. A beavatkozás után pár órán át kerülendő az étkezés. Gyomormosás után legalább egy éjszakát mindenképp a kórházban kell eltölteni, hogy megfigyelhessük a gyermeket, nem alakul-e ki mégis valamilyen károsodás (például az elfogyasztott szer következtében).

Mik a beavatkozás veszélyei?

A beavatkozás során a gyermek elharaphatja a száját, nyelvét. Ritkán a gyomor bevérzése is előfordulhat. Ha ezt észleljük, vérzéscsillapító gyógyszert adunk a gyermeknek a beavatkozás végén.

Miért egyezzünk bele?

Ha biztosak vagyunk egy káros anyag elfogyasztásában, és a gyermek még időben ér kórházba, akkor nem lehet kérdés, hogy beleegyezik-e az ember a beavatkozásba, hiszen a már felszívódott káros anyagok hatásait utólag nehezebb kezelni, mint megelőzni a bajt, miközben maga a beavatkozás minimális kockázatot rejt magában.

A legfontosabb dolog, amit a szülőknek el kell fogadniuk, hogy sok esetben akkor is kénytelenek vagyunk elvégezni a beavatkozást, ha bizonytalan, hogy megtörtént-e a káros szer/ anyag/ növény elfogyasztása, mert ha igen, akkor a gyomormosás elmulasztása sokkal nagyobb veszélyeket rejt magában, mint maga a beavatkozás.

Azt is fontos megértenünk, hogy az otthon lezajlott hányás, vagy hánytatás közel sem egyező hatékonyságú a gyomor teljes kiürítésével, így nem helyettesítheti a gyomormosást.

Ilyen beavatkozás esetén a legtöbb, amit a szülő tehet, hogy mielőbb hagyja elvégezni a gyomormosást, utána pedig jelenlétével megnyugtatja a gyermeket.

Dr.Avramucz Zsuzsanna

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!