Hat kérdés a csecsemő és gyermekkori gastrooesophagealis reflux betegségről

gastrooesophagealis reflux betegség illusztráció

MI A REFLUX-BETEGSÉG?

A betegség lényege: gyomortartalom kerül vissza a gyomorból a nyelőcsőbe, és ez különféle kóros következményekkel jár. Orvosi neve: Gastrooesophagealis Reflux betegség. Magyarra gyomor-nyelőcső visszaáramlásnak (reflux=visszafolyás, visszaáramlás) fordíthatnánk, de magyar elnevezése nem használatos. Legtöbbször rövidített nevén emlegetjük, GOR betegségként.

MILYEN TÜNETEKKEL JELENTKEZIK A BETEGSÉG?

A gyomortartalom nyelőcsőbe jutása lehet ritkán előforduló, következmények nélküli, ártalmatlan jelenség, de kóros esetben számos tünetet és panaszt okozhat.
Fontos hangsúlyozni, hogy a jól gyarapodó, jókedvű, nyugodt csecsemők bukása nem tekinthető betegségnek, hanem a záróizom éretlenségéből adódó életkori sajátosság, amelyet a baba ki fog nőni. Ha azonban a bukásokkal olyan nagy mennyiségű táplálékot veszít el a csecsemő, hogy súlygyarapodása lelassul vagy megáll, már betegséggel állunk szemben. Ha a savas gyomortartalom kimarja a nyelőcső alsó szakaszát, a fájdalom olyan erőssé válhat, hogy a gyermek visszautasítja az ételt. Nagyobb gyermekek a felnőttekhez hasonlóan gyomorégést, savas felböfögést, mellcsont mögötti fájdalmat panaszolnak. A reflux-betegség légzési zavarok képében is jelentkezhet. A GOR betegség nem mindenkinél jár bukással, hányással, légzési nehézséggel, egyeseknél csak a fejlődési zavar, makacs vashiány kelti fel a gyanút.

MIÉRT VESZÉLYEZTETETTEK A FIATAL CSECSEMŐK?

Mert náluk GOR miatt néha életveszélyes légzészavar vagy akár teljes légzésleállás is bekövetkezhet, vagy a folytonos bukások és hányások következtében súlyos éhezéses állapot, sorvadás alakulhat ki. Az alábbi tünetek jelentkezésekor feltétlenül forduljunk orvoshoz:
– a táplálék elutasítása,
– a súlygyarapodás zavarával és/vagy nyugtalansággal párosuló gyakori bukás,
ismétlődő hányás,
– gyakori vagy szűnni nem akaró, látszólag ok nélküli sírás, mely függőleges testhelyzetben enyhülhet,
– a fenti tünetekkel együtt járó alvási nehézségek,
– légzési zavarok.

HOGYAN SEGÍT AZ ORVOS?

A segítség feltétele a pontos diagnózis. A hasi ultrahang vizsgálat tájékozódásra szolgál. A GOR betegség megállapítására legalkalmasabb a 24 órás pH-mérés, amelynek során a nyelőcsőbe vezetett mérőszonda segítségével egy napon át folyamatosan mérjük a savi viszonyokat, és az így nyert adatok számítógépes kiértékelésével állapítjuk meg azok normális vagy kóros voltát.

Egyéb vizsgálatokra is sor kerülhet: tükrözéssel (endoszkópia) a nyelőcső állapotát, a gyulladás mértékét állapítjuk meg; röntgenvizsgálatokkal a GOR kiváltásában szereplő anatómiai rendellenességeket keressük. A GOR betegség gyanújának tisztázására szolgáló vizsgálatokat rendszerint kórházi fekvőbeteg osztályon lehet csak elvégezni.

A betegség kezelésében étrendi változtatásokat, kicsi csecsemőnél speciális testhelyzetben való fektetést alkalmazunk – enyhébb esetekben ez már önmagában is elegendő lehet. Különféle, a nyelőcső nyálkahártyáját védő bevonó anyagokat, illetve a gyomorsósavat lekötő vagy termelését csökkentő gyógyszereket használunk, gyakran egymással kombinálva. Ha a gyógyszer(ek) adásával sikerül tünetmentességet elérni, akkor az orvos fenntartó kezelést alkalmaz. A túlsúly és az elhízás szerepet játszhat a GOR betegség kialakulásában és fenntartásában. Az egészséges testarányok helyreállítása ezért fontos eleme a kezelésnek. Súlyos, konzervatív terápiával nem javítható esetekben műtétre lehet szükség.

MI A GOR (GastroOesophagealis Reflux) BETEGSÉG LEFOLYÁSA?

A reflux-betegség megállapításakor minden szülő felteszi az orvosnak a legfontosabb kérdéseket: meggyógyul-e a gyerekem, kinövi-e a betegségét, mire számíthatunk? Nem biztos, hogy az orvos ezekre a kérdésekre az első vizsgálatok elvégzése után már válaszolni tud, mert a kezdeti tünetekből a későbbi kilátásokra nem mindig lehet következtetni.

A betegség lefolyása egyénenként más és más. A gyermekek egy részében múló és nem súlyos, másoknál jelentős panaszokat kiváltó, krónikus lefolyású, állandó kezelést igénylő állapot. A reflux-beteg gyermek feltétlenül szak-gondozást igényel.

MIT TEHETNEK A SZÜLŐK?

Ha a betegség gyanúja felmerült, tegyenek meg mindent az orvossal együtt a gyanú tisztázása érdekében. Megállapított GOR betegség esetén fontos az életmódbeli és étkezési rendszabályok betartása. Kerülni kell a zsíros és nehéz ételeket, mert lassítják a gyomor kiürülését; a nagy mennyiségű étkezéseket, csokoládé, kakaó, szénsavas italok fogyasztását, és nem szabad derékban szoros ruházatot viselnie a gyermeknek – ezek mind súlyosbítják a refluxot.

Fekvő helyzetben emeljék meg a gyermek törzsét és fejét, például tegyenek pokrócot a matrac fejrésze alá. Tele gyomorral, étkezés után közvetlenül ne feküdjön le a gyerek.

Törekedjenek az orvosi előírások pontos betartására és feltétlenül jelezzék a kezelőorvosnak, ha azokat nem tudják követni (például a gyógyszereket a megszabott időben és módon nem tudják beadni, vagy ha a kezeléssel a kívánt hatás nem érhető el). A reflux beteg gyermek érdekében a szülőknek és a gondozást végző orvosoknak szorosan együtt kell működniük.

Dr. B. Kovács Judit 

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!