Néhány gondolat a Helicobacter pylori fertőzésről

helicobacter pylori

A Helicobacter pylori a legelterjedtebb emberi emésztőszervi kórokozó, a mikroorganizmus az emberiség mintegy felében megtalálható. Jelenleg úgy tudjuk, hogy a

Helicobacter pylori csak emberről emberre terjed!

A Helicobacter pylori úgynevezett Gram-negatív festődésű, elsősorban oxigén szegény környezetben szaporodó, spórákat nem képző mozgékony baktérium. Hossza 2-3 mikrométer, átmérője 0,5-1 mikrométer. Általában 1-7 fejvégű ostorral rendelkezik, amelynek a kórokozó mozgásában van szerepük.

A fertőzés útja feco-orális jellegű, azaz az emésztőrendszeri váladéknak, illetve a székletnek valami módon a szájüregbe jutásával kerül a baktérium az emésztőrendszerbe.
Oro- orális (szájból-szájba) terjedése nem bizonyított. A fertőzés leggyakrabban gyermekkorban következik be.

A fertőzésre való fogékonyság általános, a nők és férfiak azonos arányban kapják meg a kórokozót. A fejlődő, tehát szegény, elmaradott országok lakosságának 80-90%-a Helicobacter pylori fertőzött. A magyarázat a rossz higiéniai feltételekben keresendő.
Magyarországon a felnőtt lakosság körülbelül 40%-a fertőzött. Közülük ¼-ben alakul ki életük során valamikor fekélybetegség.

A fertőzés kimutatására a következő lehetőségek vannak:

– szövettani vizsgálat gyomortükrözés során vett biopsziás mintából
– urea kilégzési teszt
– tenyésztés biopsziás mintából, antibiotikum-érzékenység meghatározással gyomorsav termelést csökkentő
– Helicobacter pylori antigén kimutatása székletben
– Helicobacter pylori ellen termelt ellenanyagok kimutatása vérben. (Az ellenanyagok jelenléte nem bizonyítja a fertőzés aktivitását!)

Kórházunkban az első három módszerre van lehetőség.

Hogyan kezelhető a fertőzés?

A baktérium kiirtására kell törekedni („eradikációs kezelés”).
Ennek ajánlott módja jelenleg kétféle antibiotikum és egy gyomorsav termelést csökkentő gyógyszer hét- tíz napig tartó szedése. A kezelés befejezését követően 6 héttel az eredményt kontrollálni kell. Ha sikertelen volt az első terápia, újabb kúra indokolt másfajta gyógyszer kombinációval. A második kúra sikertelensége esetén a baktérium tenyésztése és antibiotikum rezisztencia vizsgálata tanácsolható. A sikeres eradikációs kezelés a fekélybetegség megelőzését, illetve – ha már a fekély kialakult – teljes és végleges gyógyulásának esélyét teremti meg.

Összefoglalásként elmondható:

A Helicobacter pylori a fekélybetegség legfőbb ismert kóroki faktora, jelenlétében mindig kialakul a gyomornyálkahártya krónikus gyulladása. Bizonyított a Helicobacter pylori és a gyomorrák közötti kapcsolat is.

Tani Edina Renáta

Lektorálta: Dr.B.Kovács Judit

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!