Munka a gyermek gasztroenterológia ambulancián

gyermek gasztroenteroligia ambulancia

A gasztroenterológiai ambulanciánkon újszülött kortól 18 éves korig várjuk a gyomor-bél panaszokkal jelentkező kis pácienseket.

A gyermek gasztroenterológia ambulancián előforduló leggyakoribb panaszok, tünetek, betegségek alapján szeretném bemutatni a rendelés munkáját.

Elmaradó súlygyarapodás

Ez lehet a csecsemőkort végig kísérő lassú súlygyarapodás, vagy esetenként az addig jól fejlődő gyermek súlya megáll, vagy vissza is esik. A gyermekek súlyát percentilis görbén vezetjük, mely alapján megállapítható, hogy 100 pontosan egyidős, ugyanolyan nemű gyermekhez képest az adott baba hol áll a fejlődésben. A 3 percentilis alatti értéket tartjuk kórosnak, azaz 100 képzeletbeli gyermek közül a 3 legkisebb súlyút a veszélyeztetett.

A fejlődés megítéléséhez szükséges a súlyfejlődés ismerete:

ha a gyermek súly, hossz fejlődése a 3 percentilis mentén egyenletesen halad, az normális is lehet. A megtorpanás kialakulhat a hozzátáplálás elkezdése kapcsán is, felmerülhet felszívódási zavar, többek között lisztérzékenység is. Az utóbbira akkor gondolunk, ha a lisztes ételek bevezetése már megtörtént és a baba hónapok óta kap nagyobb mennyiségű glutént, a panaszok indulása ezt követően jelentkezik. Ha tejérzékenység vagy más élelmiszer allergiára derül fény, akkor a bűnös élelmiszer megvonása a javasolt, speciális diéta bevezetése szükséges. Ha az eredmények nem mutatnak kóros eltérést, akkor kalorizáló tápszerrel lehet segíteni a gyarapodást.

Táplálékallergia

Elérkeztünk a táplálék allergiák csoportjához. Fontos, hogy a szülők akkor kérjenek időpontot a gasztroenterológia ambulanciára, ha az allergén elfogyasztása esetén enterális panaszok jelentkeznek, bőr-, légúti panaszok esetén az allergológiai ambulancia vizsgálja a beteget.  

Tejfehérje allergia:

gyakran már csecsemő korban indulhatnak a panaszok, ami leggyakrabban véres széklet, bőrtünet, kifejezett bukás. A diagnózis felállítása a panaszok alapján történik, úgynevezett elimináció-visszaterhelés során. Ez azt jelenti, hogy a gyanúba fogott élelmiszert elvonjuk az étrendből, amire a panasz megszűnik, majd a visszaterhelés során a panaszok újfent kialakulnak. Ekkor tartjuk az allergiát bizonyítottnak. Ha nincsen más kísérő tünet, súlyosabb állapotra utaló jel, akkor a diéta bevezetése javasolt.

Ha a csecsemő csak anyatejet fogyaszt, akkor az édesanyának kell szigorúan diétázni, ha tápszerre is szükség van akkor elbontott tejfehérjét tartalmazó (extenzíven hidrolizált) tápszert kell kapnia a babának. A rendelkezésre álló tápszereket a házi gyermekorvos 12 hónapos korig emelt támogatással felírhatja.

Ha a tejmentes diéta mellett a gyermek tünetei nem szűnnek, akkor az anya diétája szigorítható: tojás, szója, olajos magvak, hal, búza is kivonásra kerülhet az étrendből. Néhány esetben szükséges aminosav alapú tápszer bevezetése, ha az extenzíven hidrolizált tápszer, vagy a szigorú anyai diéta mellett sem látjuk a panaszok javulását, megszűnését. Étel allergiákat a csecsemők nagy része kinövi, azaz kialakul a tolerancia.  Legkorábban 10-12 hónapos korban kezdjük meg a terhelést.

has vizsgálat

Laktóz felszívódási zavar

Gyakran fordulnak hozzánk iskolás korú betegeink, mert tej fogyasztását követően hasmenés, haspuffadás alakul ki. Ebben az életkorban már nem tejfehérje allergia merül fel, hanem rendszerint felnőtt típusú laktóz felszívódási zavar okozza a panaszokat. A laktóz bontóenzimek csökkenése lehet átmeneti pl. egy fertőzés következtében, ilyenkor a tünet hetek alatt rendeződik. A genetikai laktóz érzékenység viszont maradandó és diéta szükséges.  A laktóz intolerancia hátterében a bélbolyhok károsodása is állhat, ezért glutén érzékenység, cöliákia irányában a betegeket szűrjük.

Cöliákia

A glutén érzékenység életre szóló betegség mely élethosszig tartó diétát igényel. Ilyenkor a gabonában levő fehérje károsítja a bélbolyhokat. A betegség tünetei sokfélék lehetnek: hasfájás, haspuffadás, hasmenés, de székrekedés, bőrtünetek és egyéb, nem tipikus tünetek is lehetnek. A betegek egy része tünetmentes, a diéta nekik is indokolt. Minden esetben családszűrés javasolt.

Refluxbetegség

Hasfájás, émelygés, savas visszaáramlásról miatt jelentkező betegeinknél refluxbetegség okozhatja a tüneteket. A betegség lehet átmeneti – valamilyen okból a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ezt fájdalomként éli meg a gyerek. A  tünetek bevonószerek, savcsökkentő készítmények, Salvus víz fogyasztásával csökkenthetők.

A kezelést megelőzően az esetek egy részében érdemes Helicobacter pylori nevű baktérium kimutatását elvégezni, mert a baktérium a gyomorban elszaporodva refluxos panaszokat okozhat. Ma már a gyermek háziorvosok nagy része tudja kérni a vizsgálatot a körzetében; a vizsgálathoz széklet minta szükséges. 

gasztroenterológia

A refluxos panaszokat étrendi tanácsokkal is segíthetjük: 

csokoládé, kakaó, mentol, szénsavas italokat, fűszeres csípős ételek kerülése javasolt A beteg egyszerre ne egyen sokat, lefekvés előtt egy órával már ne vacsorázzon. Ha nyelvészavar, falat elakadása van egy gyermeknek, akkor részletes kivizsgálás, endoszkópos vizsgálat szükséges.

Hasmenés

A gasztroenterológia ambulancián sokszor jelentkeznek a betegek hasmenéssel. Ennek oka lehet bakteriális vagy vírus fertőzés, akut megbetegedés esetén ennek ellátása a háziorvos feladatai közé tartozik. Az akutan jelentkező hasmenések általában spontán, max. 14 nap alatt gyógyulnak, nem igényelnek speciális kezelést. A krónikus hasmenés kivizsgálása azonban feltétlen indokolt.

Gyulladásos bélbetegségek (Crohn betegség, fekélyes vastagbélgyulladása)

Gyulladásos bélbetegség bármely életkorban előfordulhat, a hasmenést kísérheti véres széklet, fogyás, ízületi fájdalom, vashiány. Vannak olyan esetek amikor az ambuláns kivizsgálás elhúzódása a panaszok sürgető volta miatt a kórházi kivizsgálásra van szükség, ilyenkor a házi gyermekorvosnak kell kezdeményezni a kórházi felvételt illetve ilyen beutalóval ellátni a beteget.

Összességében elmondható, hogy a gyermekeknél szerteágazó gasztroenterológiai tünetek jelentkezhetnek, azonban ezek nagy része spontán szűnik, jó gyógyhajlamú, ellátásuk a házi gyermekorvos kompetenciája. Azokban az esetekben, amikor a tünetek súlyosak, a szokásos kezelés mellett nem szűnnek, várjuk a betegeket a gasztroenterológiai ambulancián. A rendelés beutaló köteles, előzetes telefonos időpont egyeztetés szükséges.

Nagyné Paládi Erika

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!