Általános információk a súlyfejlődésről

súlyfejlődés

A legtöbb egészséges csecsemő és gyermek előre megmondható módon növekedik egy tipikus mintázatot követve a testsúly, testhossz és fejkörfogat tekintetében.

Az emberi növekedés ugrásokkal tarkított, a növekedés hirtelen felgyorsulását olyan időszakok választják el, melyekben nem mérhető növekedés. A növekedési ugrás egy intenzív növekedési szakasz jellemzően 3 és 6 hetes illetve 3 és 6 hónapos korban. Jellemző rá, hogy ilyenkor a baba több tápanyagot igényel, nem szabad tévesen a tejelapadás kezdetének tulajdonítani ezt a jelet, mert csak egy átmeneti igénytöbblet jelentkezett, melyet gyakoribb mellre-tétellel szépen fel lehet hozni. A növekedésnek egyúttal évszaki ingadozása is van, a növekedési sebesség felgyorsul a tavaszi, nyári hónapokban.

Bármely növekedési paraméter mért értékeit életkornak és nemnek megfelelő táblázatok és görbék adataihoz viszonyítjuk.

Az orvosok által vizsgált paramétereket növekedési görbéken követhetjük, ezek a percentil görbék. A percentilis ábrákon feltüntetett 3, 10, 25, 50, 75, 90 és 97-es értékek mutatják, hogy az adott életkorú csecsemők vagy gyermekek hány százalékának kisebb, hány százalékának nagyobb a vizsgált értéke az adott gyermek értékétől.

Ha például egy gyermek a 75-ös percentil vonalon halad, az azt jelenti, hogy a korosztályában a gyermekek 25%-ának nagyobb, 75%-ának kisebb a súlya. A 10-es percentilis alatti és a 90-es fölötti értékek már különös figyelmet érdemelnek (alkati adottság mellett táplálási hibára, vagy rejtett betegségre utalhatnak), a 3-as percentilis alatti és a 97-es percentilis fölöttiek kivizsgálása már mindenképpen szükséges az elmaradás, vagy a kóros mértékű gyarapodás okának tisztázására.

Oldalunkon egy korábbi cikkben megtalálja a percentil görbéket, melyen érdemes gyermeke növekedését követnie.

súlymérés szobamérlegenSúlyfejlődés, súlygyarapodás

Azon csecsemők és gyermekek esetében, akiknek a súlyfejlődése születéskor megfelelt a fogantatástól számolt koruknak (gesztációs kor), a következő általános irányelvek fogalmazhatóak meg:

Az időre született újszülöttek születés utáni súlyvesztése az első pár napban 5-7%, de 10 %-ig tekinthető normálisnak és tipikusan visszanyerik a születési súlyukat 7-10 napos korukra, de 14 napos életkorra legkésőbb. A súlygyarapodás vizsgálatánál mindig a legalacsonyabb súlytól számoljunk. Az első három hónapban az újszülöttek körülbelül 25-30 g-ot gyarapodnak egy nap alatt, majd ezt követően három és hat hónapos koruk között 17-20 g-ot, fél és egy éves koruk között pedig 10 g-ot gyarapodnak naponta.

A csecsemők megkétszerezik a súlyukat négy hónapos korukra, de legkésőbb féléves korukra és megháromszorozzák egy éves korukra. Két éves kor és a serdülőkor között a gyermekek 2 kg-ot híznak évente.

Kivételek:

Ikrek esetében, mivel a születési súlyuk általában alacsonyabb a születés után mért növekedési sebesség magasabb. Ennek ellenére az ikrek testtömeg, testhossz és BMI értéke az első két és fél évben általában alacsonyabb, mint az egyke gyermekeké. Ez a különbség a testtömeg, a testhossz és a BMI értékben 4 éves korra tűnik el.

Ezt a fent leírt gyarapodási mintázatot koraszülöttekben, és a fogantatástól eltelt korhoz képest kis vagy nagy súlyú újszülöttekben (SGA, LGA) nem figyelhetjük meg, rájuk más szabályok vonatkoznak.

Csecsemőkorban a súlygyarapodás mintázata a táplálás fajtájától is függ.

A tápszeres babákkal összehasonlítva a szoptatott csecsemők súlygyarapodása relatív gyorsabb az első három-négy hónapban, majd ezt követően tápszeres társaikkal összehasonlítva lassabb a gyarapodás üteme.

Amikor a kizárólagosan szoptatott csecsemők súlygyarapodását az amerikai CDC/NCHS vagy a magyar Országos Longitudinális Gyermeknövekedési-vizsgálat súlygyarapodási görbéjén ábrázoljuk (amely görbe főként tápszeresen táplált vagy vegyes táplálású csecsemők adatai alapján készült) a normális és megfelelő súlygyarapodás az elején túl gyorsnak tűnhet az első három hónapban, később pedig túl lassúnak.

Annak ellenére, hogy a szoptatott és a tápszerrel táplált csecsemők súlya egy-két éves korukra hasonló, a tipikus mintázat, miszerint a szoptatott csecsemőknél három vagy négy hónapos kor után lelassul a súlyfejlődés tévesen a szilárd ételek túl korai bevezetéséhez, a hozzátáplálás megkezdéséhez vagy az anyatejes táplálás elhagyásához vezethet, amennyiben azt nem megfelelően szoptatási problémának tulajdonítják.

A helyes súlyfejlődési táblázat használata megelőzheti ezt a téves véleményalkotást.

A WHO készített egy minden nemzetnél alkalmazható súlyfejlődési diagramot. 2010 óta az USA-ban is a WHO által kidolgozott növekedési táblázatok használatát javasolják két éves kor alatt, attól függetlenül, hogy szoptatott vagy tápszeres csecsemő súlyára vagyunk kíváncsiak. Ennek ellenére fontos tudnunk, hogy ha a WHO által kidolgozott táblázatot használjuk tápszeres csecsemőkre, a normális és megfelelő súlyfejlődés túl lassúnak tűnhet az első három hónapban, majd túl gyorsnak ezt követően.

percentiles görbe

A fenti ábrán a WHO 0-2 éves lányok görbéi láthatóak:
„A” görbével jelzett gyermek értékei a 97-es percentil görbe felett találhatóak
„B” görbével jelzett gyermek értékei a 3-as percentil görbe alatt találhatóak
„C” görbével jelzett gyermek értékei a karikáknál két ponton is átugranak egy-egy nagy percentil vonalat.

Mindhárom gyermek kivizsgálása, és szoros követése szükséges.

Egy csecsemőt vagy kisdedet, akinek a gyarapodása átugrik egy percentil vonalat vagy 97 feletti illetve 3 alatti percentil vonalon halad, szorosan kell követni!
Egy serdülés előtt álló gyermeket, akinek kevesebb, mint 1 kg az éves súlygyarapodása, szorosan kell monitorizálni progresszív tápanyagbeviteli hiány irányában!

WHO görbék:

Lányok
0- 2 éves korig

2-5 éves korig

Fiúk
0-2 éves korig

2-5 éves korig

Országos Longitudinális Gyermeknövekedési-vizsgálat a magyar népesség adatait tükrözi, azonban vegyesen és nem ismert arányban anyatejes és tápszerrel táplált csecsemőket vizsgáltak

Fiúk és lányok 0-18 éves korig referenciaátlagai

Dr. Nagy Dóra Zsuzsanna

Források:
www.uptodate.com
gyermekorvostarsasag.hu
www.who.int

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!