Óriásnövés (gigantismus) a kézen és lábon

Óriásnövés (gigantismus) a kézen és lábon

A kézen és lábon előforduló óriásnövés, nagyujjúság, latinul macrodactylia viszonylag ritka betegség.

Az összes fejlődési rendellenesség 0,9%-ban fordul elő, általában egy oldali. Két formája van, az egyik a statikus, már születéskor meglévő, arányosan növő forma, a másik a progresszív, ami a gyermekkorban kezd aránytalanul nőni.

A többi ujjhoz képest aránytalanul nagy növekedést produkálhatnak egyéb betegségek is, mint a haemangiomák, lymphangiomák, lipomák és a csont daganatos betegségei. Fontos a betegségek pontos elkülönítése, mert a kezelésük, és a késői eredményeik is egészen mások.

Jelen írásban csak a gigantismussal foglalkozunk.

A láb és kéz ujjakon előforduló gigantismus oka nem tisztázott, veleszületett rendellenesség. Hátterében leggyakrabban a kéz illetve a láb fő érző idegének az ellátási területén létrejövő lágyrész, főleg zsír túlburjánzása szerepel. Emellett az idegek és a csont is jelentősen megvastagszik és hosszában is megnő.

Az érintet ujjak látványosan nagyobbak a többinél. Kézen az ujjak mozgását, és a kéz fogáskészségét csökkentik. Esztétikailag feltűnőek. Lábon a túlnövő lábujj miatt nagyobb méretű cipő viselése szükséges és az esztétikai kép sem elhanyagolható. Növekedési subokban, de, főleg a serdülőkor környékén a túlnövés látványosabb.

A folyamat befolyásolása és az ujjak többihez való igazítása műtéti úton lehetséges.

Tapasztalat szerint az érintett ujjakon a túlburjánzó zsír eltávolításával a növekedés üteme lényegesen lassítható. A megnövekedett csontok mérete is csökkenthető, mind hosszában, mind keresztmetszetében.

Jobb láb II. ujj gigantismusa
1. kép Jobb láb II. ujj gigantismusa

Általában egy műtéti beavatkozással az ujj minden részének kisebbítése nem kivitelezhető, mert ez olyan nagy megterheléssel járna, hogy az ujj életképessége kerül veszélybe. Minden eset külön megbeszélést és egyedi tervezést, kivitelezést igényel. A csontokat is érintő beavatkozás a mozgások időszakos beszűkülésével járnak, és hozzáértő utókezelést igényelnek.

Lábon leggyakrabban a II. III ujj óriásnövését tapasztaljuk. 1. kép.

Ezekben az esetekben olyan nagyfokú lehet a nagyságbeli különbség, hogy az érintett ujj jóval nagyobb lehet az öregujjnál. Ez nem csak a látványban okoz lényeges hátrányt, hanem a járást is befolyásolja.

Ha csak egy ujjról van szó, lábon a túlnőtt ujj eltávolítását szoktuk javasolni. A láb ilyen típusú elkeskenyítése megfelelő esztétikai eredménnyel és jó mozgásfunkcióval jár. Azonos méretű cipő hordható. Ha az öregujjat, vagy több ujjat érint az elváltozás, akkor a kézhez hasonló ellátásra kényszerülünk.

jobb kéz középső és gyűrűs ujj gigantismusa
2.kép. jobb kéz középső és gyűrűs ujj gigantismusa

Kézen leggyakrabban a mutató, középső és gyűrűs ujj érintett, vagy külön, vagy kombinációban. 2. kép.

Mivel a kézen nem csak a funkció a fontos, hanem az esztétikai látvány is, ezért az érintett sugár eltávolítása csak végső esetben jön szóba.

A tenyér és az érintet ujj területén található túlburjánzó zsír eltávolítása nem kis kihívást jelent a sebész számára. Általában az érző ideg is jelentősen megvastagszik, néha ezen részek eltávolítása és a két idegvég varrata is szükséges.

Az ujjakat ellátó erek a felesleges szövet eltávolítása kapcsán nem sérülhetnek, mert ez, az ujj elhalását jelentené. A műtét zárásakor a feleslegessé vált bőr eltávolítása történik. A műtét után meg kell várni, míg a szövetek beereződnek, a hegek felszívódnak, és az esetlegesen szükséges további beavatkozások, mint a csont kisebbítése, vagy növekedésbeli gátlása csak ezután következhetnek.

.

.

.

.

.

1 évvel a műtét után. A növekedés üteme lényegesen csökkent.
3.kép. 1 évvel a műtét után. A növekedés üteme lényegesen csökkent.

Erre legalább egy évet érdemes várni. 3. kép.

A lágyrész műtét után a gyógytorna azonnal elkezdhető. A csontokon történő korrekció esetén a belső rögzítés mellett külső rögzítésre is szükség lehet. A gyógytorna elkezdése ezekben az esetekben a csont gyógyulási idejétől függ. A rögzítés 3-6 hetet vesz igénybe, varratszedés 2 héttel a műtét után esedékes.

A gyermek iskolába engedése nagy mértében függ attól, hogy milyen típusú beavatkozás történt. A kézen történtek után jó esetben egy hét múlva az iskola folytatható. Torna felmentés szintén a beavatkozást nagyságától függően 6 héttől 6 hónapig terjedhet.

A lábon történő műtétek a gyermek helyváltoztatási képességét lényegesen befolyásolják, gyakran gipszrögzítést igényelnek, melyben nehézkes a járás.

Itt 2-3 hét után esedékes az iskolába való visszatérés, a testnevelés alóli felmentés 2-6 hónap. Bár a láb ujj sugár eltávolítás drasztikusnak hangzik, de még is ez hozza a leggyorsabb és legesztétikusabb eredményt.

Dr. Novoth Béla 

A cikk megosztását külön köszönjük!  ?

Irodalom:
1.Green’s Operative Hand Surgery 6th Edition by Churchill Livingstone, an imprint of Elsevier Inc.2011.
2.Renner A, Sánta E A kéz sebészete Kadix Press Budapest, 2014.
3.W: Blauth, F. Schneider-Sickert Handfehlbildungen Springer-Verlag Berlin, Heidelberg GmbH 1976

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!