Felszívódó varratok a bőrben

felszívódó varratok

A testbe helyezett varróanyagok felszívódásának igénye nem új keletű. Először olyan, testen belüli varratokat végeztek, ahol a szövetek gyors összegyógyulása után már nem volt szükség a varrat összetartó erejére, sőt, hátrány származott abból, ha a varratok bent maradtak. Később a bőrt is egyesítették felszívódó varratokkal. Ezek korábban különböző szövetekből készült biológiai anyagok voltak.

Jelenleg kizárólag szintetikusan előállított fonalakat használnak, alapanyagukat tekintve glycol-polyglycol származékok.

A fonal vége a tűhöz van forrasztva, hogy varrás közben csak akkora lyukat vágjon a varrni szánt szöveteken, amekkora a fonal áthúzásához feltétlenül szükséges. Minél kisebb a bőr roncsolódása, annál szebb lesz a heg.
Ha valaki már varrt ruhát, tudja, hogy a tű fokán keresztül fűzött cérna dupla vastagságban vágja át a szövetet. Ezt a roncsolást elkerülendő van a fonal vége a tű végéhez forrasztva. (1. kép. atraumatikus fonal, tűbe fűzött fonal)

atraumatikus fonal
1. kép atraumatikus fonal
tűbe fűzött fonal
2. kép tűbe fűzött fonal

Jelen cikkben csak a bőr varratára használt felszívódó fonalakról lesz szó.

A szövetek gyógyulási idejétől függően több fajta felszívódó bőrvarróanyagot fejlesztettek ki. Általánosságban elmondható, hogy vannak a belső szervekre, és a bőrre alkalmazható fonalak, és ezek között is vannak lassan, vagy gyorsan felszívódók. A bőrbe helyezett lassan felszívódó fonalak 3-6 hét, míg a gyorsan felszívódók 1-3 hét alatt szívódnak fel. A gyorsan felszívódók sok vékony fonal összesodrásából kialakított sodrott fonalakból készülnek, tapintatuk kissé érdes, levágott végük puha, nem szúr. A lassan felszívódók felülete síkos, a fonal könnyen csúszik, de levágott végük kemény, szúrós.

Mikor és melyik típusú felszívódó fonalat lehet használni a bőr sebének egyesítésére?

Ennek eldöntése mindig a sebész feladata. Az is a sebész feladata, hogy az összes körülményt figyelembe véve, felszívódó, vagy nem felszívódó fonalat használ-e a bőrvarrathoz?

A felszívódó varratok a bőrben mindig szöveti reakciót, idegentest választ váltanak ki, ami vaskos heghez vezethet. Bizonyos emberek bőre érzékenyebb az átlagosnál a sérülésre, és ezeknél vaskos kiemelkedő heg keletkezhet. Az ilyen típusú bőrt nem tanácsos felszívódó öltésekkel egyesíteni.

A nyálkahártyákra, mint a száj, végbél és nemi szervek környéke, a gyorsan felszívódó, puha fonalat szokás használni, mivel ezeken a helyeken gyors sebgyógyulás várható és az összefekvő felszínek miatt zavaró lehet, ha a levágott fonalvég irritálja a szemben lévő nyálkahártya felszínt.

A bőrt egyesítő felszívódó varratok használata mindig egyéni értékelés alapján történik.

A varratszedés általában nem fájdalmas, de ha nagyon vékony varratokról van szó, vagy érzékeny területeken történtek behelyezésre, vagy a páciens retteg a varratszedéstől, a varratszedés is lehet fájdalmas, akár a pszichés érzékenység miatt is. Általában véve nem felszívódó bőr varratot alkalmazunk, mert jó varrat technikával szebb heg érhető el vele, mint a felszívódó varratokkal. Ha bármi miatt felszívódó bőrvarrat mellett döntünk, számolni kell a bőr túlzott hegesedésével.

Gyermekkorban a sebészek gyakran használnak a belső szervek varrására alkalmas sodrott, felszívódó fonalat a bőr belső rétegének egyesítéséhez, és a szépen összefektetett bőrt ragasztó csíkok segítségével rögzítik. Ezzel a technikával is igen jó eredményt lehet elérni és nem vezet a bőr fokozott hegesedéséhez. A sebszélek rögzítése szempontjából viszont kisebb az összetartó ereje. Tehát olyan sebeknél nem lehet alkalmazni, ahol nagy a sebszélek közötti feszülés.

Lassan felszívódó bőrvarratot alkalmazunk kisgyermekkorban például az összenőtt ujjak szétválasztásánál, vagy bőrtranszplantációnál. 3. kép ujjszétválasztás, és bőrtranszplantáció. Azokban az esetekben is ezt használjuk, amikor szükséges, hogy a bőrszéleket stabilan 2-4 hétig rögzítsék a varratok. A felszívódó bőrvarratok eliminációs ideje 3-6 hét. Ez az idő viszonylag hosszú, ezért 2-3 hét után már javasolt a varratok csomóinak dörzsölése, hogy a fonal kezdődő szétfoszlását meggyorsítsuk. Ekkor már a seb rövid ideig tartó áztatása, mosása is lehetséges, sőt elősegíti a varratok gyorsabb felszívódását. A sterilitásra azonban a varratok eltávozásáig törekedni kell. Mosás után szükséges a seb fertőtlenítése és kötése.

ujjszétválasztás, és bőrtranszplantáció
3. kép ujjszétválasztás, és bőrtranszplantáció

A felszívódó bőrvarróanyagok nagy segítséget nyújtanak a páciensnek és az orvosnak a műtét utáni varratszedés kényelmetlenségének elkerülésében. Mivel ez a lehetőség szinte minden gyermeksebészeti osztályon elérhető, ezért csak akkor alkalmazzuk a nem felszívódó fonalakat, ha az elkerülhetetlen.

Dr. Novoth Béla

Irodalom:
1. Ács G. Hargitati E. Gyermektraumatológia Medicina 2001. 
2. Renner A. Sénta E. A kéz sebészete Kadix press 2014.
3. Zoltán János Cicatrix optima Medicina 1995.

Fotó: 
dreamstime.com (1. kép)

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!