Kis műtétek helyi érzéstelenítésben

helyi érzéstelenítés

Helyi érzéstelenítésben gyermekkorban is sok műtét elvégezhető. Előnye, hogy a beavatkozás után a páciens szinte azonnal haza mehet, nem igényel előkészületeket, nem szükséges több órás éhezés, szomjazás. A műtét alatt teljes fájdalom mentesség biztosítható, és ez kihat a műtét után is néhány órán keresztül. Minden műtét előtt szükséges személyes konzultáció, ahol az orvos felméri, hogy az adott elváltozás nagyságát és helyét tekintve, a gyermek kooperációját figyelembe véve alkalmas-e a helyi érzéstelenítésre. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy nem biztonságos, marad az altatásban történő műtét lehetősége.

Helyi érzéstelenítés – mit érdemes erről tudni?

Ugye nem érzek semmit, nem fog fájni?

Ezt a kérdést mindig ketté kel bontani.

Az érzéstelenítő szer beadása után valóban teljes fájdalommentesség biztosítható. Az érzéstelenítő szer beadása azonban injekcióval történik, tehát van egy tűszúrás, majd a beadott folyadék feszíti a bőrt, ami gyakran néhány másodpercig tartó égő érzésben nyilvánul meg. 

Ezt követően viszont valóban megszűnik a fájdalom érzés. A gyermek érzi, hogy valami történik. Varrásnál például érzi, hogy összehúzzák a bőrét, de ez csak olyan, mintha kesztyűt húzna a kezére, ami szintén fájdalmatlan dolog. Ez az érdekes érzés azért van, mert az érzéstelenítő szer csak a fájdalmat szűnteti meg, de a mély érzést nem.

Tehát: az „ugye nem érzek semmit” kérdésre a válasz: de igen. Érzed a tűszúrást, a feszítést, de műtétből már semmit.
Érdemes szembe állítani a gyermeket a helyi érzéstelenítés és az altatásos műtét lehetőségével, hogy Ő tudja eldönteni, melyiket szeretné.

Mennyire fáj a szúrás?

Úgy, mint egy hajhúzás. Ezt akár azonnal demonstrálni is lehet a gyermek hajának meghúzásával, amivel pontosan érzi, hogy mennyi az a fájdalom, amit neki el kell viselnie.

Helyi érzéstelenítés:

A műtét előtt kis idővel bejön a kórházba. Egyik, vagy mindkét szülő bejöhet vele a műtőbe, 1 szúrás, 5-15 másodpercig tartó feszítés. Figyelem elterelés céljából bizonyos esetekben a szülő által behozott mesét is nézhet telefonon. Műtét után azonnal mehet haza, a műtét helye még néhány órán keresztül fájdalmatlan marad.

helyi érzéstelenítés

Altatásos műtét:

Áltatáshoz néha előzetes labor vizsgálat szükséges, vagyis vérvétel a vénából. Jó esetben 1 szúrás. Kórházi befekvés szükséges, emiatt korán reggel be kell feküdni az osztályra, műtét előtt 4-6 órával nem ehet, nem ihat semmit, tehát éhgyomorra kell maradni a műtétig. A műtőbe a szülő nem mehet be. Műtét előtt, altatás közben infúziót és gyógyszereket kap, második szúrás. Ébredés után még a teljes feltisztulásig kórházban kell maradni és addig marad az vénában a műanyag kanül is, amin keresztül a műtőben a gyógyszereket kapta. Az altatástól függően, az ébredést követően 2-6 órával később mehet haza a gyermek.

Mivel a gyermek a szenvedő alany, neki kell elviselnie a műtétet és az azzal kapcsolatos procedúrákat, érdemes bevonni a döntésbe.

Sokkal közreműködőbb lesz, ha látja, érzi, hogy neki is van szava, döntési lehetősége a saját sorsát illetően. Kérdezhet, elmondhatja a kételyeit. A hallottak alapján dönthet, hogy vállalja-e a helyi érzéstelenítést, vagy ragaszkodik az altatásos beavatkozáshoz.

Ha az előzetes megbeszélést követően a műtét napján, a műtőben derül ki, hogy a bátorság elfogyott, még mindig lehetőség van az altatásos műtétre, de egy másik, későbbi időpontban, más körülmények között.

Tapasztalat szerint erre évente a kb. 450 helyi érzéstelenítéses műtét közül 1-2 alkalommal kerül csak sor.

Dr. Novoth Béla

Irodalom:
Ács G. Hargitati E. Gyermektraumatológia Medicina 2001.
Green, David P. : Green’s Operative Hand Surgery 6th Edition Copyright © 2011, 2005, 1999, 1993, 1988, 1982 by Churchill Livingstone, an imprint of Elsevier Inc.
Renner Antal, Sánta Ernő: A kéz sebészete Kadix Press kiadó, Budapest, 2014.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!