Tervezett gyermeksebészeti műtét időzítése

tervezett műtét


Mielőtt a leggyakoribb gyermeksebészeti, műtéti ellátást igénylő kórképekről szólnánk, fontos megmagyarázni a tervezett műtét fogalmát.

Idetartoznak az egyébként műtéti megoldást igénylő, de nem sürgős beavatkozás igénylő esetek. Ezzel ellentétben a sürgős, akut műtéti ellátást igénylő betegségek esetén a mielőbbi ellátás indokolt, megelőzve a maradandó egészségkárosodást. Ezen belül is léteznek fokozatok: azonnali, sürgős (24 órán belüli), halasztott sürgős (néhány napon, egy héten belül ellátandó) betegségek.

Alapvetően fontos, hogy a szükséges műtétekkel mindenképpen próbáljuk az egy éves életkort megvárni. A fejlődő agyat óvni kell az altatás esetleges szövődményeitől! Természetesen, ha olyan betegsége van egy csecsemőnek, amit mindenképpen operálni kell (pl. kizáródott sérv), akkor ezt a rizikót muszáj vállalnunk! A tervezett műtéteket sokan az iskolai szünetekben szeretnék elvégeztetni. Mivel a kapacitások végesek, lehetetlen ennek az igénynek megfelelni. Ha halasztható egy műtét és a család mindenképp egy adott időszakban szeretné, hogy elvégezzük, javasolt 1-2 hónappal előtte jelentkeznie a gyermeksebészeti rendelésünkön, hogy ideális időpontban lehessen a műtét és a műtét előtti kivizsgálás is (altató orvosi ambulancia, labor, ultrahang – ha kell).

Nézzük tételesen a leggyakoribb gyermekkori, műtéti ellátást igénylő betegségeket, kórképeket!

Lágyéksérv

Mai állásfoglalás alapján ebben az esetben is érdemes az 1 éves életkort kivárni. Amint felmerül a lágyéksérv gyanúja, érdemes gyermeksebésznél jelentkezni, gondozásba vétel céljából. Ekkor eldöntjük, hogy tényleg lágyéksérvvel állunk-e szemben, illetve megvizsgáljuk, van-e esély kizáródásra. Az esetek messze többségénél nyugodtan kivárható az egy éves életkor. Természetesen akut esetben (kizáródás) a műtét előbbre hozása javasolt. A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben a laparoscopos ellátást preferáljuk.

(1 ábra)

lágyéksérv
1. ábra lágyéksérv

Hydrocele (vízsérv)


Három formája ismert:
• zárt, here körüli (hydrocele testis): 4-5 éves korig spontán felszívódhat, addig műtéti ellátás nem indokolt.
• lágyékhajlati vízsérv (hydrocele funiculi): szintén felszívódhat 4-5 éves korig, addig várakozás, később műtét javasolt
• közlekedő (kommunikáló) vízsérv: ekkor napszaki ingadozást mutat a folyadék mennyisége, fél év várakozás javasolt, ha fennáll, műtéti ellátása javasolt. Időnként zárt formává alakul át, ekkor annak megfelelő az időzítés.

Hydrocele vagy vízsérv
2. ábra hydroceleHere leszállási zavarok


A here leszállási zavarai több formában lehetnek jelen, melyek ellátása más és más módon kell megtörténjék. Fontos, hogy mindkét herének 1 éves korra a zacskóban kell lennie! Amennyiben egy újszülött, vagy csecsemő heréje nem tapintható, akkor mielőbb gyermeksebészeti gondozásba vétele indokolt! A kivizsgálás után az ideális műtéti időpont 9-12 hónapos korban van.


Köldöksérv


A legtöbb gyermeknek veleszületett köldöksérve van, melyek legtöbbször spontán záródnak. A csecsemők riasztóan nagy köldöksérvével sincs teendő! Általában 4 éves korig tudnak maguktól záródni. Amennyiben nagy, esetleg panaszt okoz, 4 éves korban javasolt a műtét, de legkésőbb iskoláskor előtt, hogy ne hiányozzon a gyermek a műtét miatt.

köldöksérv
3. ábra köldöksérv


Hasfali sérv

A szegycsont és a köldök között a has középvonalában levő sérvek spontán záródásra nem hajlamosak. Kizáródás esélye minimális, így nem sürgető az ellátásuk. Méretüktől függően lehet várakozni, de lehetőség szerint a 2-4 éves kort érdemes megvárni.

Nyaki ciszták, sipolyok

A középső nyaki tömlő (cysta colli mediana) és az oldalsó nyaki tömlő (fistula colli lateralis) ritka fejlődési rendellenességek. Ilyenkor a nyak középvonalában duzzanat, vagy oldalán kis, váladékozó járat látható. Gyulladásra hajlamosak: ezeket helyileg érdemes kezelni, tályog esetén meg kell nyitni, a gennyet ki kell üríteni. Mivel spontán záródás nem várható, az idő előrehaladtával egyre nagyobb az esély a szövődményre, 1 éves kor elérése után érdemes a műtétet elvégezni.

Dr. Fadgyas Balázs

 

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!