Mit kell tudni a sérvekről!

sérvekről

A sérv az egyik leggyakoribb gyermeksebészeti probléma.

Sérvről akkor beszélünk, ha valamilyen hasi szerv a hasfalon kibújva a bőr alatt tapinthatóvá válik. Általában két formájával találkozunk: a köldöksérvvel és a lágyéksérvvel.

A köldöksérv mindjárt a köldökcsonk leválása után jelentkezik.

Oka a köldökgyűrű elégtelen záródása a magzati életkorban. Mivel ez bajt gyakorlatilag nem okoz, nem is igényel sürgős beavatkozást. A legtöbb köldöksérv a gyermek felállása után magától bezáródik. Ha ez mégsem következik be, akkor 4-5 éves kor után szoktuk elvégezni a műtétet.

Ma már kevésbé alkalmazott gyógymód a köldöksérv „leragasztása”. Házilag azonban nem érdemes próbálkozni vele, mert a szakszerűtlen kivitelezés vagy hatástalan, vagy a bél becsípődését okozhatja. E módszernek egyébként csak 3-5 hónapos korig van létjogosultsága, mert a már hasraforduló csecsemőt zavarja a mozgásban.

A lágyéksérv fiúknál gyakoribb, aminek fejlődéstani oka van.

A magzati életkorban a vesékkel közös telepből fejlődő herék nem sokkal a születés előtt levándorolnak, majd átbújnak a hasfalon és leereszkednek a herezacskóba. A vándorlás során maguk után húzzák az őket szolgáló ereket, az ondóvezetéket és – mint valami zsákot – a hashártyát. Ha ez a hashártyazsák nem záródik el, sérvtömlő lesz belőle, amelybe belek csúszhatnak. Kislányoknál is valami hasonló játszódik le, de a sérvtömlőbe leggyakrabban a petefészek vagy a méhkürt kerül, amelyek csecsemőkorban még igen mobilisak.

A sérv tartalma ahogy kicsúszott, úgy rendszerint vissza is csúszik, ki-be jár. Előfordulhat azonban, hogy a sérv „kizáródik”, nem megy vissza, és ilyenkor a tartalma – elsősorban a bél – károsodhat.

Ez már veszélyes helyzet, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni!

A lágyéksérv – szemben a köldöksérvvel – nem hajlamos magától meggyógyulni, viszont sokkal hajlamosabb a kizáródásra. A lágyéksérv emiatt jóval hamarabb kerül műtétre, mint a köldöksérv, lényegében bármely életkorban operálható, a diagnózis felállítása után a lehetőségekhez képest minél előbb.

Nagyon hasonlít a sérvhez (és össze is szokták vele keverni) az úgynevezett herevízsérv, amikor a nyitva maradt vagy rosszul elzáródott hashártyazsákban folyadék szaporodik fel, és a here látszólag megnő. Ez általában magától gyógyul, ezért 3-4 éves kor előtt nem szokás operálni.

A sérvműtét kockázata ma már csecsemőkorban is minimális.

A műtét során a sebész a hasi szervek kicsúszásának a lehetőségét szünteti meg (nem a „sérvet veszi ki”). A beavatkozás korszerű altatás mellett teljesen fájdalmatlan, és a legtöbb gyermeksebészeti osztályon csak egy napot kell eltölteni hozzá, ami alatt a szülő a gyermekével lehet.

Dr. Sárközy Sándor

Mit kell tudni a sérvekről!

Van olyan ismerősöd, akinek a gyermekét műtötték sérvvel?

Köszönjük, hogy szavaztál!
Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!