Mi a jobb gyerekek féregnyúlvány gyulladása esetén: a laparoscopos vagy a hagyományos műtét?

vakbélgyulladás műtét

Mi az a féregnyúlvány gyulladás?

A köznapi nyelvben vakbélgyulladásnak hívott betegség igazából a féregnyúlvány gyulladás. Maga a vakbél az első szakasza az emberi vastagbélnek, ennek a nyúlványa a féregnyúlvány (latinosan appendix vermicularis). A féregnyúlvány a garatmandulához hasonló immunszereppel bír, bár teljesen pontos szerepe még ma sem ismert. A gyulladása vírusfertőzés, bélférgesség, vagy egy ide beszorult növényi mag miatt is kialakulhat. Ilyenkor jobb alhasi fájdalom, hőemelkedés vagy láz, hányás, hányinger, rossz általános állapot alakulhat ki.

Hogy lehet kezelni?

Hazánkban jelenleg ha a gyermeksebész vagy sürgősségi orvos felállítja a heveny féregnyúlvány gyulladás (acut appendicitis) diagnózisát, műtéti ellátás kötelező. Felnőttek esetében, illetve néhány országban gyermekek esetében is, enyhe gyulladásos tüneteket mutató, szigorú kritériumok alapján besorolt, válogatott betegeknél lehetséges akár a konzervatív, azaz antibiotikumos kezelés. Ezt kórházi körülmények között, szoros kontroll mellett lehet végezni. Állapot rosszabbodása esetén a műtét nem kerülhető el.

Milyen műtéti lehetőségek vannak?

A hagyományos, azaz nyílt, hasűri tükrözéses (laparoscopos), vagy sebészi robot asszisztálta megoldások ismertek. Ezeket a műtéteket altatásban, azaz általános anesztéziában végezzük. A műtét lényege, hogy valamilyen sebészi úton a gyulladt féregnyúlványt eltávolítjuk.

• Hagyományos műtét: McBurney írta le először, hogy a jobb alhasi régióban ferdén vezetett kis metszésből könnyen elérhető a gyulladt féregnyúlvány. Atípusos anatómia esetén ezt a metszést könnyen lehet hosszabbítani. Esztétikusabb módosítása a Lanz-metszés, mikor az alsó nemű felső peremének magasságában történik a behatolás, majd ezután a klasszikus műtét történik.

féregnyúlvány gyulladás műtét
1. ábra: a portok, azaz munkacsatornák elhelyezkedése

• Laparoscopos műtét: a köldökben 1 cm, a hasfal különböző területén (általában az alhas közepén és a bal alhas tájékon) 5-5 mm metszésen át kamerát és eszközöket juttatunk a hasüregbe. (1. ábra) Így összesen 2 cm metszésen keresztül tudjuk a gyulladt féregnyúlványt megkeresni, leválasztani a vakbélről, és eltávolítani. (2. ábra) Nehézséget jelenthet a nagyon gyulladt, tehát az 1 cm-nél vaskosabb, illetve a perforált féregnyúlványok eltávolítása. Ilyenkor steril zacskóba, ún. szervzsákba (endobag) helyezzük a szervet és a köldök sebet kissé hosszabbítva tudjuk biztonságosan eltávolítani. Ez azért fontos, mert ha a gyulladt, gennyes szerv nem fér be az 1 cm-es munkacsatornába, akkor a fertőzött szövetet át kellene húzni a köldök lágyrészein, további problémát, sebfertőzést okozva.

vakbélgyulladás műtét
2. ábra: a már letisztított, eltávolításra előkészített féregnyúlvány

• Robot asszisztált műtét: elméleti és gyakorlati lehetőség a laparoscopia továbbfejlesztett változata, a robot sebészet. Szintén kis sebeken át bevezetett eszközökkel lehetséges a laparoscoposhoz kísértetiesen hasonlító műtét. Előnye, hogy a sebész 3 dimenzióban lát a laparoscopia 2 dimenziójával szemben. Azért elméleti a lehetőség, mivel nagyságrendekkel költségesebb és hosszabb a műtét. Kijelenthetjük, hogy az appendicitis kezelésében nincs szerepe a robot sebészetnek.

Mi az egyes műtéti típusok előnyei, hátrányai?

Orvosi szempontból akkor tekintünk egy eljárást előnyösnek, ha az összehasonlítani kívánt eljárásnál kevesebb mellékhatással, szövődménnyel jár, vagy eredményesebb. A hagyományos és a laparoscopos vakbélműtétek szövődményrátájában nem észlelhető különbség: nem volt érdemi eltérés a sebgyógyulási zavarok, bélelzáródások, tályogok kialakulása között.

Fontos, hogy laparoscopos műtét után rövidebb a kórházi tartózkodás, kisebb a fájdalom. Szubjektív előny továbbá, hogy betegeink a sebeiket laparoscopos műtét után esztétikusabbnak látják, mint a hagyományos műtét után. A laparoscopia hátránya, hogy különleges eszközpark igénye miatt költségesebb, mint a hagyományos műtét.

A kórházi tartózkodás ideje nyílt és laparoscopos vakbélműtét után

grafikon

Összefoglalás

Orvosi értelemben mind a hagyományos, mind a laparoscopos féregnyúlvány eltávolítás biztonságos, alacsony szövődmény rizikóval jár.

A minimálisan invazív, laparoscopos műtét esetén rövidebb a kórházi tartózkodás, kisebb a műtét utáni fájdalom és kisebb a sebek összmérete.

Dr. Fadgyas Balázs

Irodalom:

Fadgyas Balázs, Monostori Georgina, Gácsi Lídia Judit, Garai Gábor István: Appendectomia: biztosan jobb laparoscoppal? (MGYAIT-MGYST kongresszus, Visegrád, 2019)
Puri (szerk): Pediatric Surgery, 2009, Springer
Aschcraft (szerk): PEdiatric Surgery, 2014 Elsevier

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!