Veszélyes-e gyermekkorban a laparoscopos műtét?

laparoscopos műtét 1. ábra

Mi a laparoscopia?

Röviden: hasűri tükrözés. A lényege, hogy néhány mm, vagy 1 cm sebészi metszéseken keresztül speciális optikával és eszközökkel jutunk a hasüregbe és végezzük el a műtétet. A korábbi, klasszikus megoldásnál a műtéti típustól függően több centiméteres sebeket kellett ejtenünk. Így a laparoscopia minimál invazív megoldást jelent, hiszen a hasfal épségét minimálisan bontja meg, több, különböző ponton, 3-10 mm sebeken keresztül. Ezek a sebek igen jó gyógyhajlammal bírnak.

Milyen műtéteket lehet gyermekkorban laparoscopos úton végezni?

A klasszikus gyermeksebészeti műtétek nagy többsége elvégezhető ilyen módon. Leggyakoribb a vakbél, lágyéksérv műtét, a petefészek ciszták, vagy a petefészek kocsánycsavarodás megoldása, epehólyag eltávolítás kő miatt, bizonyos mintavételek, tumor eltávolítás, ma már a gyulladásos bélbetegségek (Crohn betegség, colitis ulcerosa) bizonyos műtéteit is lehet laparoscoppal segíteni. Csecsemőkori gyomorkimeneti elzáródást (pylorus stenosis), rekeszsérv, műtéti ellátást igénylő reflux betegség is ellátható ilyen módon. Számtalan urológiai beavatkozás is történhet így: veseeltávolítás, különböző vese fejlődési rendellenességek korrekciója.

Van-e életkori befolyásoló tényező?

Nem az életkor, hanem a testméret a legfontosabb kérdés. Mára megjelentek az újszülött ellátásra is alkalmas eszközök (3 mm átmérőjűek!). Természetesen minél kisebb a gyermek, minél komolyabb műtétet kell elvégezni, annál inkább mérlegelni kell, hogy megéri-e minimál invazív módon végezni a beavatkozást, ugyanis számos újszülöttkori fejlődési rendellenesség korrekciója gyorsabban oldható meg hagyományos úton. Ez mindig a sebész, gyermekgyógyász és az aneszteziológus közös döntése kell, hogy legyen. Az elmondható, hogy a gyakoribb újszülött műtétek (lágyéksérv, pylorus stenosis) egyértelműen elvégezhető laparoscopos úton.

Milyen kivizsgálás szükséges laparoscopos műtét előtt?

laparoscopos műtét 2. ábra
laparoscopos műtét 2. ábra

Fontos, hogy számtalan műtét előtt az elvégzett vizsgálatok magához a diagnózishoz szükségesek (pl. vakbélgyulladás esetén). A legfontosabb mindig az altatóorvosi (aneszteziológiai) vizsgálat. Itt rizikóbecslés és alapos vizsgálat történik. Jelenleg gyakorlat alap laboratóriumi vizsgálatok végzése laparoscopos műtét előtt: vérkép, véralvadási és vércsoport vizsgálat.

Hogy zajlik egy laparoscopos műtét?

Fontos, hogy a teljes fájdalommentességhez és a hasfal lazaságához altatás szükséges. Ha már mély álomba szenderült betegünk, a hasat lefertőtlenítjük, majd steril kendőkkel lefedjük (izoláljuk), így minden tiszta, steril lesz a tervezett bemetszések helyén.

A legizgalmasabb része a műtétnek az első port (hüvely, melyen át eszközöket tudunk a hasüregbe vezetni) bevezetése. Korábban a bőrmetszés után „vakon” egy speciális tűvel (Veress-tű, világhíres magyar találmány!) szúrtuk meg a hasfalat, majd szén-dioxid gázt vezettünk be, hogy felfújuk azt. Ma már szemellenőrzés mellett, nyitott technikával, tompa eszközzel hatolunk be, majd fújjuk fel a hasüreget. A gázzal történő felfújás azért fontos, hogy legyen terünk a műtét elvégzéséhez.

Ezután az adott műtéti típusnak megfelelő számú és elhelyezkedésű portot helyezünk be és azokon keresztül végezzük el a műtétet. (1. ábra)

Na de hogy látunk be? Egy speciális száloptikás kamera rendszeren át, melyet monitoron keresztül nézünk. (A hír így igaz, ügyeletben tényleg nézzük a tévét, de saját műsorunk van! 🙂 ) (2. ábra)

Milyen műtét alatti és utáni szövődmények lehetnek?

Korábban, amikor Veress-tűvel vakon történt a behatolás magasabb volt a műtéti alatti kockázat, főleg a vérzés, a bélsérülés. Ma már tompa eszközzel, szem ellenőrzés mellett történik az első eszköz bevezetése, mely biztonságos. A további eszközök pedig kamera ellenőrzése mellett kerülnek behelyezésre. Intézetünk sebészetén 2009-2018 között eltelt 10 év alatt 738 laparoscopos műtét történt. (Az utolsó 5 évben emelkedett meg a műtéti szám, az új eszközök beszerzésének hála.) A különböző színek különböző műtéteket jelentenek. A kék a laparoscopos vakbél, a rózsaszín a laparoscopos sérv műtéteket mutatja.

epekő műtét
A különböző színek különböző műtéteket jelentenek. A kék a laparoscopos vakbél, a rózsaszín a laparoscopos sérv műtéteket mutatja.

Műtéti szövődmény minimális számban fordult elő (3,3%), melyek közül műtéti tervmódosításra (laparoscopos műtétből hagyományos műtétre váltás, ún. konverzió) csak néhány alkalommal volt szükség. Műtét utáni szövődményre, mely a laparoscopos beavatkozás „számlájára írható”, 1 alakult ki, vérzés képében (mely műtéti ellátást igényelt).

Összefoglalva:

Biztonságos a gyermekek laparoscopos műtéti ellátása!
A nemzetközi és a saját adataink is azt mutatják, hogy gyermekkorban is biztonságos a laparoscopia. Ehhez megfelelő személyi, tárgyi feltételek és orvosi kompetenciák szükségesek. A ritkább műtéteket egyértelműen nagy forgalommal bíró centrumokban kell elvégezni, gyakorlott szakember gárdának. A laparoscopia, ha elérhető, a legtöbb hasi műtétnél az elsőként választandó módszer gyermekkorban is a sok előnye miatt. 

Dr. Fadgyas Balázs

Forrás:
www.uptodate.com
Puri: Pediatric surgery (2009)
Fadgyas et al: Laparoscopy in a Central European National Institute: results of the past 10 years focused on complications, ESPES congress, Vicenza, 2019
Diane R. Hildebrand, Norman R. Binnie, Emad H. Aly: Is routine blood cross-matching necessary in elective laparoscopic colorectal surgery? International Journal of Surgery, 2012.
J Barrett-Lee, J Vatish, M Vazirian-Zadeh, P Waterland: Routine blood group and antibody screening prior to emergency laparoscopy, Annals of The Royal College of Surgeons of England, April 2018.

Segíts az információ terjesztésében. Oszd meg a cikket ismerőseiddel is!